SAD pokreću borbu protiv korupcije u BiH

SAD pokreću borbu protiv korupcije u BiH

Nakon saslušanja u Kongresu SAD pokreću borbu protiv korupcije u BiH

Joe Biden
Joe Biden

Objavljeno: 09. jun 2016

Ugledni američki Centar za transatlantske odnose SAIS na Univerzitetu "Johns Hopkins" u Vašingtonu, u saradnji s američkom vladom, pokreće projekt podrške Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije, saznaje "Dnevni avaz". Ova inicijativa dolazi nakon niza intervencija, skupova i poruka visokih američkih dužnosnika, s potpredsjednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) na čelu, koji su u posljednje vrijeme ukazali na potrebu odlučnog suprotstavljanja ovom društvenom zlu.

U Vašingtonu je, kako nam je preneseno, sazrelo saznanje da korupcija već odavno narušava razvoj države i njen euroatlantski put te da se moraju podržati reforme koje će ojačati borbu protiv nje.

Kako nam je potvrđeno, inicijativa će biti realizirana u okviru šire podrške reformskim procesima u BiH kroz aktivan projekt "Vizija 2020" - zvanično podržan od američke administracije.

Saša Toperić, direktor pri SAIS centru, potvrdio je ove informacije, navodeći da će projekt obuhvatiti, između ostalog, i tehničku pomoć i podršku radu pravosuđa.

- Projekt će se baviti podrškom radu tužilaca i sudija koji se bave korupcijom prisutnom na visokim političkim nivoima, zatim nepotizmom i njegovim utjecajem u radu pravosuđa te političkim gonjenjem zbog opstruiranja reformskih procesa ili eliminiranja političkih oponenata - navodi Toperić.

Kako nezvanično saznajemo, operativne aktivnosti projekta već su u toku, iako detalji nisu poznati, a u koordinaciju su uključena ministarstva i agencije SAD. Dio aktivnosti bit će javnog karaktera, dok će se dio voditi iza zatvorenih vrata.

Jasne poruke

Da su Amerikanci odlučni učiniti nešto u pogledu borbe protiv korupcije u našoj zemlji, govori i nedavno saslušanje u Kongresu SAD, ali i prethodno pismo koje je državnom sekretaru Džonu Keriju (John Kerry) uputio senator Rodžer Viker (Roger Wicker), koji je na čelu Helsinškog odbora SAD.

Nuland: Važna inicijativa

- Najavu ovog projekta mogli smo naslutiti kroz dopis koji je senator Viker uputio učesnicima nedavno završene konferencije "Izgledi za progres" održane u Sarajevu. I pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland (Victoria Nuland) u svojoj videoporuci na toj konferenciji nije samo dala podršku reformskim procesima koje vode Centar za transatlantske odnose SAIS i Američko-bosanska fondacija nego je stavila i vladu SAD kao jednog od osnivača projekta - navodi Toperić.

Građani traže reforme

Toperić podsjeća da je baš Nuland u svom obraćanju tokom konferencije u Sarajevu navela da je jasno da građani traže da se stane ukraj korupciji.

- Svi građani BiH žele da ove reforme stanu ukraj sistematskoj korupciji koja omogućava nepoštenim političarima da ostanu na vlasti. Vrijeme je za ovo sada - zaključila je Nuland u svojoj poruci BiH.

izvor: vijesti.ba-312964