U cijelom Mostaru se ništa ne gradi bez saglasnosti SDA

U cijelom Mostaru se ništa ne gradi bez saglasnosti SDA

Mostarski vijećnici SDA
Mostarski vijećnici SDA

Objavljeno: 10. jun 2016

Priča Bakira Izetbegovića kako ne mogu dogovoriti rješenje za Mostar zato što HDZ ne želi pronaći rješenje za dodjelu gradskog zemljišta je samo prodavanje loših namjera Mostarcima.

Zato što je dodjela gradskog zemljišta u Mostaru pitanje koje je riješeno na najbolji mogući način. Suprotno tvrdnjama SDA, TV1 donosi priču o tome kako se u Mostaru ništa ne može izgraditi bez saglasnosti ove stranke.

Dodjela gradskog zemljišta u Mostaru vrši se putem Gradskog vijeća.

"Zemljište se dodjeljuje samo izričito na Gradskom vijeću i to dvotrećinskom većinom. Drugačije se zemljište ne može izdati niti upotrebna dozvola", istakao je Ćazim Lulić, bivši vijećnik Gradskog vijeća Mostara.

"Lako je izmisliti milion problema, ako nećete da se stvari riješe. Iznenadilo me da se sve svelo na to pitanje raspodjele gradskog zemljišta", tvrdi Šefkija Džiho.

Dakle, Hrvati ne mogu graditi bez Bošnjaka i obratno. Na isti način, i uz pomoć ruku Bošnjaka sagrađen je i Mepas, koji je često spominjan u pregovorima SDA i HDZ-a.

Odluka o dodjeli zemljišta i urbanističkoj saglasnosti za gradnju Mepasa, također je donesena dvotrećinskom većinom. Tada je, u Gradskom vijeću, ruke podiglo 12 Bošnjaka iz reda SDA.

Ovo su vijećnici iz SDA koji su 2011. glasali za nesmetanu gradnju Mepasa usvajanjem regulacionog plana. Dakle, Salem, Adil, Ibrahim, Adem, Adis, Ibro, Elvedin, Murat i tako dalje, i tako dalje - "Oni su tu pravili krčmu bez krčmara i sada se žale ti isti koji su učestvovali u tim dogovorima, žale se da su nešto prevareni u vezi sa Mepasom", dodao je Džiho.

Mepas je inače izgrađen na mjestu gdje je nekada bila Stara bolnica. Prilikom prodaje ovog zemljišta raspisan je međunarodni tender, na koji su se prijavile dvije firme - Mepas širokobriješkog poduzetnika Mirka Grbešića i tvrtka Brodomerkur iz Splita. Pobijedila je bolja ponuda Grbešićeve firme koja je za kupovinu izdvojila preko 12 miliona maraka. Zato, kada lider SDA Bakir Izetbegović govori o neravnopravnom položaju za Bošnjake, logično je pitanje zašto se na ovaj tender nisu prijavile njemu bliske kompanije poput Al Shidija ili BBI-ja, investitori koje je po ličnom priznanju sam Izetbegović doveo u Sarajevo.

"Oni koji pokušavaju kazati, ako dodjela građevinskog zemljišta bude u našoj nadležnosti tada će cvjetati. Neće ništa cvjetati. Ako niste bili sposobni do sada animirati investitore, ubijediti ih dovoljno da mogu doći ovdje i graditi nećete ni ubuduće", tvrdi Edin Batlak, privrednik.

Priče o tome kako se na jednoj strani Mostara ne gradi ništa su neutemeljene. Pravi razlog sporije gradnje na istočnoj obali je nesposobnost najjače stranke da privuče investitore - "Sa druge strane, imate u centru grada objekte od kojih morate bježati da ne poginete, NAMA, hotel Neretva, to nas ustvari podsjeća na rat. Živimo u ruševinama", kaže Miralem Trolo.

"Čini mi se da neke stranke, prepadnute svojim vrlo lošim stanjem u Mostaru, naučile na sve pogodnosti, bivših nekakvih svojih legaliteta, starijih od osam godina, da se plaše izaći na izbore. To je suština", smatra Džiho.

"U gradu je anarhistično stanje i nikome to ne odgovara, mislim da to odgovara vrlo uskom krugu i jedne i druge stranke i moje mišljenje je da i ovaj put žele da se ne dogovore, da prolongiraju i da ne bude izbora. Nismo se mogli dogovoriti, jer smo mi štitili, pod navodnim znacima mi smo štitili nacionalne interese i ne odstupamo od tog minimuma. Nikakvi to nisu nacionalni interesi, to su interesi samo pojedinaca u okviru političkih stranaka", dodaje Trolo.

Naravno da dvije najjače stranke ne mogu da se dogovore, zato što samo njima i odgovara status kvo, smatra Edin Batlak. I prijedlog koji je SDA uputila u Parlament nedavno, bio je samo krinka, iako ova stranka nikada nije imala namjeru odustati od svojih stavova.

"Ona treba da neuke mase mobilizira i kaže kroz to zemljište mi štitimo bošnjačke interese. Tu nema nikakve zaštite bošnjačkih interesa, ako uzmemo u obzir način odlučivanja u gradskom vijeću, jer o takvim stvarima se odlučuje sa dvotrećinskom većinom", kaže Batlak.

Zadnji regulacioni planovi usvojeni su prije pet godine, i to za 18 mostarskih četvrti, za koji su ruke digli i Bošnjaci, svih 12 vijećnika iz reda SDA. Dakle, očiti dokaz da bez njihove saglasnosti, nijedan kamen temeljac u Mostaru nije mogao biti položen.

"Vjerovatno se ovdje aludira na dvije opštine, jedna bošnjačka, jedna hrvatska, gdje bi Bošnjaci pod svojom kontrolom i izdavali ga, a Hrvati na svojoj strani. To je za mene podjela grada Mostara", smatra Ćazim Lulić, bivši vijećnik Gradskog vijeća Mostara.

"Radi se o zaštiti interesa vrlo uskog kruga ljudi i partikularnih interesa i interesa jedne stranke, konkretno, u ovom slučaju, pošto SDA plasira tu tezu zaštite, SDA-ovih interesa pod krinkom zaštite bošnjačkih nacionalnih interesa", tvrdi Batlak i dodaje: "HDZ bi želio poklopiti cijeli Mostar, SDA bi želio vladati svojim dijelom kojeg svojataju. Ta priča o građevinskom zemljištu, odnosno kao nečemu što štiti interese Bošnjaka, kako govore glasnogovornici i rukovodioci SDA ne stoji".

Suština cijele igre i nadmudrivanja dvije stranke jeste da izbora ne bude, smatraju naši sagovornici. Dvotrećinska većina je i uvedena zato da bi se zaštitili interesi svih naroda. Sve ostalo, smatraju sagovornici, je prodavanje loših namjera. TV1 sutra donosi razloge nerazvijenosti istočnog dijela grada, jesu li zaista u pitanju blokade, nesposobnost ili nešto treće.

izvor: tv1.ba-28014