Radončić je bio zadužen za propagandu

Radončić je bio zadužen za propagandu

Ramiz Delalić Ćelo: "Radončić je dobio ulogu da štampa i rastura propagandne materijale kojim će kompromitirati ljude za koje smatraju da su smetnja"

Ramiz Delalić Ćelo
Ramiz Delaliċ Ċelo

Objavljeno: 05. jul 2014

U više navrata Sefer mi je govorio da se moraju neki ljudi likvidirati. I spomenuo, a kasnije i pokazao čovjeka zaposlenog kod Komandanta Delića, čije ime ne znam, ali radi kod komandanta, te "vucibatinu" Fikreta Muslimovića, načelnika Uprave bezbjednosti. Kad je u MUP priveden Fahrudin Radončić, Sefer mi je ovo govorio za Muslimovića i čovjeka koji radi kod komandanta. Ja sam bio u lošim odnosima s Fikretom Muslimovićem i Sefer je ovo pokušao iskoristiti kako bih ja "odradio" Muslimovića. Sefer i Radončić su me podsticali da ubijam po nekom tajnom planu. U razgovoru sa mnom Sefer i Radončić su omalovažavali predsjednika Izetbegovića, govoreći da je on krivac za velika stradanja muslimanskog naroda. Sefer mi je pred Radončićem nakon njegovog privođenja u MUP i oslobađanja rekao da postoji neki plan sa kojim će me informisati - stoji u izjavi Delalića.

Prema njegovoj izjavi, po tom "planu", Radončić je dobio ulogu da štampa i rastura propagandne materijale kojim će kompromitirati ljude za koje smatraju da su smetnja njihovog plana.

Oni su me nastavili zvati i kontaktirati sa mnom, isključivo (po mom mišljenju), da preko mene, jer imam jednu od najopremljenijih brigada u Sarajevu, ostvare neke svoje ambicije. Radilo se o čistom karijerizmu. Također su mi Sefer i Radončić govorili da sam ja jedini komandant Sandžaklija koji vrijedi nešto u ovom gradu i da se nastoji i mene "skinuti". Govorili su mi da jačaju tenzije protiv Sandžaklija. Sefer mi je zatim skrenuo pažnju da se moram čuvati MUP-a, jer, "oni idu na tebe da te odrade", tako da sam ja neprestano bio opterećen s tim da mi MUP RBiH nešto sprema - izjavio je tada Delalić.

U snimljenom razgovoru između Jusufa Jašarevića i Ramiza Delalića, više je nego jasno da su Radončić i Sefer koristili Delalića, njegovu ličnost, pa i strah zbog ranijeg hapšenja nekih komandanata, kako bi ostvarili svoj cilj - stvoriti što veće tenzije i kreirati veće sukobe između civilne policije MUP RBiH i Armije RBiH, kao i to da se ubije Fikret Muslimović.

Sefer mi je lično na telefon rekao šifrovano da ćemo biti napadnuti, da MUP sprema moje ubistvo, da moram biti odrađen i da moram biti tučen. Ja nisam naredio da se MUP razoruža i blokira... Ne znam, ali od kad je Sefer smaknut sa tog mjesta, on je vazda tražio neke stvari protiv Delića, protiv ovog, onog... On je mene stalno držao u tenziji da će, on i onaj Fahro Radončić, držali su me u tenziji i konstantno su me pozivali, treba napad da bude. Onda mi dođu, odjednom me naveče zovnu, ja dođem, a oni mi kažu "večeras ćeš biti odrađen". Oni su udarali na svakoga. Sefer nije moga da preboli to što je skinut s komandantskog mjesta - govorio je ubijeni Delalić.

* Dio citata preuzet iz dokumenata iz knjige "Lažovi i ubice" generala Fikreta Muslimovića

izvor: stop-avaz.com