Srbija ne sarađuje sa Tribunalom

Srbija ne sarađuje sa Tribunalom

Den Haag o Srbiji tonom iz devedesetih

ICTY

Objavljeno: 08. jun 2016

Predsednik i glavni tužilac Tribunala u izveštaju Savetu bezbenosti UN izložili oštroj kritici Srbiju zbog neizvršavanja naloga za hapšenje "radikalske trojke". Ukor Hrvatskoj zbog opstruiranja regionalne saradnje na progonu ratnih zločinaca i izražavanje zabrinutosti zbog političke situacije u regionu i "ponavljanja nacionalističkih slogana iz prošlosti".

Podnoseći Savetu bezbednosti UN redovni polugodišnji izveštaj o radu Tribunala, predsednik Karmel Ađus/Carmel Agius i glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz su o (ne)saradnji Srbije govorili tonom i jezikom kakav nije zabeležen još od devedesetih godina prošlog veka.

Odbijanje Srbije da postupi po nalozima za hapšenje "radikalske trojke" optužene za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja i potkupljivanja svedoka u predmetu Vojislava Šešelja, (što je nesumljivo doprinelo oslobađajućoj presudi), sudija Ađus je kvalifikovao kao ometanje vršenja pravde, "ozbiljan korak unazad" i "neprihvatljivo ignorisanje primata Tribunala nad domaćim pravosuđem", potvrđenog od strane Saveta bezbednosti UN.

Podsećajući da su srpske vlasti u prošlosti bez problema izvršavale naloge za hapšenje u sličnim predmetima, glavni tužilac Bramerc je izrazio žaljenje što je Srbija u slučaju optuženih radikala "odstupila od puta pune saradnje s Međunarodnim sudom".

No, to nije jedina Bramercova zamerka Srbiji.

"Uznemiravajuće je", po njemu, i to što Srbija još nije imenovala novog glavnog tužioca za ratne zločine, niti je izvršila kaznu koju je Sud BiH izrekao u predmetu Đukić, što predstavlja važan test opredeljenosti Srbije za regionalnu saradnju. Sve to, smatra glavni tužilac, "izaziva legitimne sumnje u pogledu stvarne opredeljnosti Srbije za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine" - sumnje koje se samo "pojačavaju daljim slavljenjem osuđenih ratnih zločinaca u Srbiji".

Ukazujući da Hrvatska nije odgovorila na pozive na saradnju upućene iz Bosne i Hercegovine, Bramerc je opozvao vladu u Zagrebu da preispita svoju politiku u vezi s regionalnom saradnjom i olakša procesuiranje ratnih zločina u regiji.

Ukazujući da je poslednjih godina ostvaren izvestan napredak u nacionalnom procesuiranju ratnih zločina i regionalnoj saradnji, glavni tužilac je na kraju svog obraćanja Savetu bezbednosti UN izrazio žaljenje što se "politička situacija širom regije kreće u suprotnom pravcu - "Isuviše političara i javnih ličnosti, rekao je Bramerc - "negira dobro poznate istine, potpiruje etničke napetosti i ponavlja nacionalističke slogane iz prošlosti".

Ono što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo danas je, na žalost, uobičajeno. A to je, po Bramercu, dovelo do toga da se "pozitivan trend u regionalnoj saradnji u pravosuđu za ratne zločine, po svemu sudeći, preokreće".

izvor: sense-agency.com-17065