Ako Putin uništi EU, čeka ga iznenađenje

Ako Putin uništi EU, čeka ga iznenađenje

"Ako Putin uništi EU, dobija sve ostalo, ali čeka ga iznenađenje"

Philip Breedlove
Philip Breedlove

• U Varšavi će u julu, NATO lideri da se sastanu kako bi razgovarali o budućnosti saveza, mogućnosti proširenja i o opštoj strategiji saveza

Objavljeno: 12. jun 2016

U sredu u Washingtona, na konferenciji Atlantskog savjeta, penzionisani vazduhoplovni general i bivši komadant NATO, Philip Bridlou, govorio je o tenzijama između Rusije i Zapada, uoči predstojećeg NATO samita.

Odgovarajući na pitanja prisutnih iz publike, on je govorio o uspesima saveza od posljednjeg samita koji je bio u Velsu.

Gospodin Putin će biti malo iznenađen koliko je NATO napredovao kroz promjene koje su započele poslije samita u Velsu - rekao je Bridlou - Putinov cilj na prvom mjestu je da "razbije" NATO ili EU. A od Velsa do sada smo mu pokazali još veće jedinstvo. Ukoliko je gospodin Putin u stanju da uništi EU ili NATO, on onda dobija sve ostalo što hoće - ističe Bridlou.

Tenzije između Rusije i NATO dostižu alarmantan nivo. Uprkos NATO jedinstvu, Rusija je sve više ratoborna i preti vojnim akcijama Švedskoj i Finskoj ukoliko se pridruže savezu.

RAND korporacija, američka neprofitna institucija koja analizira vojne snage i pomaže da se unaprijedi politika putem analiza i istraživanja, procjenjuje da ruske snage mogu da "oduzmu" baltičke gradove poput Talina i Rige za samo 36 sati. Bridlou je ipak doveo u pitanje ovu analizu.

On je osporio ideju da NATO ne može da odbrani svoje članove na istočnoj strani.

Ako smo ispred problema, što zahtjeva visoku inteligenciju, ako postoje upozorenja i hrabrost da se donose odluke na osnovu tih upozorenja, vjerujem da možemo da se odbranimo - tvrdi Bridlou - Rusi pišu, a i govore o tome, i treniraju korišćenje nuklearne bombe kao logičnog nastavka rata. Ali izgradnja ratnog plana NATO, koji uključuje snagu, jedinstvo i odlučnost i mogućnost deeskalacije sukoba je umjetnost, a ne nauka - ističe Bridlou.

Bivši genral ističe kako SAD mora da se otvori za komunikaciju sa Rusijom u vezi sa ratom i upotrebom nuklearnog oružja.

Bridlou je naglasio da NATO treba da preuzme vodeću ulogu u uspostavljanju te komunikacije.

Pred kraj konferencije, on je potvrdio Obaminu izjavu: "Branićemo svaki pedalj teritorije NATO". (Bussinesinsider)

izvor: novi.ba-75475