Cvijanović i tajni plan RAM

Cvijanović i tajni plan RAM

Cvijanović u aferi Papak: Odobrila i diskriminaciju bosanskog jezika

Željka Cvijanović RAM
Željka Cvijanović RAM

Objavljeno: 12. jun 2016

Negiranje bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj - politički je plan vlasti iz Banja Luke, na prvom mjestu SNSD - otkrila je to i premijerka RS Željka Cvijanović, u regionalno poznatoj aferi "Papak" - piše agencija Patria.

Nastavnici u školama u RS upisuju bošnjačkoj djeci u knjižice bošnjački jezik, umjesto bosanski. To je izazvalo veliko ogorčenje kod Bošnjaka povratnika u RS. Pojedini roditelji ne žele djecu slati u školu te je već najavljen bojkot nastave ukoliko se nastavi negiranje bosanskog jezika.

Cijeli slučaj završio je na Ustavnom sudu BiH, koji je presudio u korist Bošnjaka te je navedeno da Bošnjaci maju pravo zvati jezik kojim govore kako žele.

Reagirala je i međunarodna zajednica.

Sada je otkriveno i ko stoji iza provokacija.

Premijerka Cvijanović došla je u središte skandala, nako što je u javnost procurio tonski zapis, na kojem se čuje kako Cvijanović stranačkoj kolegici govori o tome da je SNSD kupio dvojicu poslanika iz Narodne skupštine RS. Cvijanović ih naziva papcima. Sa njihovim glasovima SNSD dobio je većinu u RS i trebali su formirati vlast u ovom bh. entitetu.

U jednom dijelu razgovora između Cvijanović i njene kolegice, čiji identitet nije poznat, čuje se kako izvjesna žena od Cvijanović traži dozvolu da krene sa "pričom oko bošnjačkog jezika".

Ženski glas:

Pa ja tebe htjela pitati možemo li mi isforsirati onu priču da idemo... jer mi smo već vrbovali Miloša Kovačevića da krene na medije sa pričom bosanski/bošnjački jezik...

Željka Cvijanović:

... pa nek ide naravno, ko mu brani, ali to je do akademske zajednice to da priča... i da objašnjava i da se napravi emisija.

izvor: nap.ba-25867