Mary Ann Hennessey: Vlada RS ugrožava Dejton

Mary Ann Hennessey: Vlada RS ugrožava Dejton

Dane Malešević
Dane Malešević

• Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević na namjerno dvosmislen način dao je instrukcije direktorima škola da budu instrumenti potpuno nepotrebne i spletkaroške politike omalovažavanja, diskriminacije, zastrašivanja i, konačno, isključivanja nesrpske djece iz obrazovnog sistema Bosne i Hercegovine

Objavljeno: 13. jun 2016

To je za Fenu izjavila šefica Ureda Vijeća Evrope Meri En Henesi (Mary Ann Hennessey) kao odgovor na mišljenje o nedavnoj uputi ministra Maleševića direktorima škola u vezi s jezikom dokumentacije u oblasti obrazovanja u RS.

Henesi ističe da je besramnom i selektivnom zloupotrebom dijela odluke Ustavnog suda BiH te kršeći dobro poznate principe međunarodnog prava koji štite manjine, Vlada RS dijelu svojih građana porekla pravo na njihov jezik pod imenom koji sami biraju, a to je - bosanski.

- Time je Vlada RS ugrozila implementaciju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podrivajući zaštitu konstitutivnih naroda u cijeloj BiH te je pokazala opasno slabu primjenu vladavine prava u BiH, a sve se to treba izliječiti što prije - upozorava šefica Ureda Vijeća Evrope.

Mišljenja je da su snažnije provođenje kapaciteta Ustavnog suda BiH, direktnije provođenje kompetencija za Vladu države u kontekstu fundamentalnih ljudskih prava, a posebno provođenje zakonodavstva na državnom nivou u vezi s upotrebom zvaničnih jezika, samo neki od primjera načina "na koji se može spriječiti ova kvazilegalna zloupotreba".

- Pozivam Maleševića da hitno opozove svoju instrukciju ili da je pojasni u kontekstu odluke Ustavnog suda, koja prepoznaje pravo zajednice da da naziv svom jeziku - poručila je Henesi.

U međuvremenu, dodala je, također pojedinačno poziva direktore škola s đacima nesrpske nacionalnosti da pokažu neophodnu brigu i solidarnost u svojim školama, na način da nastave korištenje bosanskog jezika ili da barem tretiraju sve zajednice na isti način u pogledu jezika Srba, Bošnjaka i Hrvata.

izvor: vijesti.ba-313356