Putinovi navijači

Putinovi navijači

FENOMEN RUSKIH HULIGANA: Putin ih podržava - pokazuju snagu nove Rusije!

RUSKI POLITIČAR HULIGANIMA: "Bravo momci, samo nastavite"!

Igor Lebedev
Igor Lebedev

• Ruskoj reprezentaciji prijete kazne zbog ponašanja njihovih navijača, koji tvrde kako ih to neće zaustaviti

Objavljeno: 13. jun 2016

Britanski list Daily Mail objavio je nekoliko tekstova u kojima se bavi analizom ruskih huligana koji su u posljednjih nekoliko dana pravili nerede u Francuskoj, gdje se trenutno održava EURO.

List konstatira kako je jedna od specifičnosti ruskih navijača njihov izgled, koji puno više zastrašuje od izgleda engleskih navijača, na koje su se posebno okomili. Ruske 'ultrase' opisuju kao mišićave, istetovirane, pripremljene za borbu i motivirane nacionalizmom.

List primjećuje da ruski huligani djeluju kao uvježbani tim sastavljen od krvoločnih snagatora koje ne zanima nogomet nego želja da demonstrira snagu nove, ojačale Rusije.

Jedan od ruskih navijača koji je sudjelovao u krvavoj tuči u Marseju oglasio se na svom Twitter profilu. On kaže kako su Rusi "broj jedan" i kako im Englezi ne mogu ništa. Također je napisao kako su njima tuče na utakmicama na prvom mjestu kako bi pokazali veličinu svoje države.

Ovi navijači nakon tuča često objavljuju slike na kojima engleske zastave drže naopako, da bi svoje 'protivnike' ponizili.

Daily Mail također izražava zabrinutost da ruski ultrasi imaju podršku Vladimira Putina, budući da oni podržavaju aneksiju Krima i Putinovu politiku općenito. S obzirom da je Rusija domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, novinari ovog lista se pitaju kakvi će neredi nastati tek tada.

Bravo momci, samo nastavite!

Portal "Life" prenio je intervju u kojem je Lebedev, inače sin još kontroverznijeg ruskog političara Vladimira Žirinovskog, odgovornost prebacio na policiju i ocijenio da su Englezi sami provocirali.

Vrlo slične, samo još preciznije izjave, osvanule su i na Twiter profilu za koji se u Rusiji vjeruje da je autentičan.

"Ne vidim ništa loše u tome što su se naši navijači tukli. Naprotiv, bravo momci, samo tako nastavite!", napisao je Lebedev, član nacionalističke Liberalno-demokratske partije i zamjenik predsjednika ruske Dume.

"Ne razumijem zašto ih naši političari i zvaničnici kritikuju. Trebalo bi da ih branimo i da situaciju riješimo kada se vrate u zemlju. Ono što se desilo u Marseju i drugim francuskim gradovima nije krivica navijača, već nesposobnost policije da na pravi način organizuju ovakvu vrstu manifestacije", dodao je Lebedev.

On je potom objasnio svoj stav. "U devet od deset slučajeva fudbalski navijači na utakmice idu da se pobiju. To je normalno. Momci su branili čast zemlje i nisu dozvolili Englezima da oskrnave čast majke Rusije... Trebalo bi da budemo objektivni. da nije bilo provokacije engleskih navijača, teško da bi se naši navijači potukli na tribinama".

Uefa je ipak pokrenula disciplinski postupak samo protiv Rusije mada je i Englezima zaprijetila da će ih izbaciti sa turnira u slučaju novih incidentata.

Podsjetimo, ruski ministar sporta Vitali Mutko kritikovao je ruske huligane zbog ponašanja u Francuskoj, iako je isprva ocijenio da su medijski izvještaji pretjerani.

Engleski mediji navode da su se ruski huligani iživljavali nad engleskim navijačima. Rusi su se pohvalili otetim trofejima na društvenim mrežama, a putem oglasa prodaju krvave engleske zastave, šalove, dresove i ostale otete suvenire.

"Kada govorimo o navijačima i nasilju, Rusi su kraljevi Evrope", prenosi Daily Mail riječi jednog ruskog navijača koji se predstavio kao Roman.

"Briga nas šta o nama misle Englezi i preostali dio Evrope. Ono što znamo jeste da se svi plaše Rusa. Prije nego što sam krenuo u Francusku pročitao sam negdje da se Rusi posebno pripremaju za Engleze. To nije istina. Englezi su nas zanimali isključivo zbog nekakve tradicije jer su nam dugo bili konkurencija. To više nisu. Englezi su matori, debeli i više-manje pijani. Ruski huligani su sada više zainteresovani za Poljake, Hrvate i Šveđane", naveo je Roman.

On tvrdi da su se ruski huligani primirili, ali je dodao da se planiraju sukobi sa Ukrajincima.

"Možda smo u ratu sa Ukrajinom, ali pomoći ćemo svojoj braći protiv tih k... sinova Poljaka", zaključio je on.

izvor: slobodna-bosna.ba-33269