Goran Salihović štiti ratne zločince

Goran Salihović štiti ratne zločince

Urnebes - Novi sukob OSCE i Tužilaštva BiH

Salihović sprečavao analizu o procesuiranju ratnih zločina u BiH

Goran Salihović
Goran Salihović

• U analizi sudije Džoane Korner o procesuiranju ratnih zločina u BiH na nivou BiH, koju je danas u Sarajevu predstavila Misija OEBS, navodi se, između ostalog, da je glavni tužilac BiH Goran Salihović sprečavao Kornerovu da uradi ovu analizu

Objavljeno: 16. jun 2016

Nakon predstavljanja ove analize, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da Tužilaštvo ovu analizu smatra neobjektivnom, da će zatražiti od OEBS odgovore na određena pitanja, a nadležne institucije UN i sjedište Misije OEBS upoznati o, kako tvrdi, pokušaju rušenja pravosudnih institucija i direktnom uticaju na nadležnosti BiH.

Ova navodna analiza predstavlja udar na pravosudne institucije BiH i ovo je, vjerovatno, rezultat revanšizma i ličnih frustracija šefa Misije OEBS u BiH Džonatana Mura, jer je pokušao da vrši direktan uticaj u određene predmete Tužilaštva - mišljenja je Grubešić.

Prema njegovim riječima, Mur je pokušao da vrši direktan uticaj kod određenih tužilaca, tražeći nesmetan pristup predmetima, što je u suprotnosti sa svim zakonskim propisima u BiH, a i zbog činjenice da je svojim ponašanjem doveo do toga da bude obuhvaćen određenim istražnim radnjama u predmetu istrage za ometanje rada pravosuđa u predmetu "Radončić i drugi".

Tužilaštvo BiH je u svom radu optužilo 610 lica za ratne zločine, naš kvalitet rada je 94 odsto, norma 150 odsto, a više od 80 odsto optužnica su osuđujuće i samo to može govoriti o kvalitetu rada Tužilaštva - rekao je Grubešić novinarima u Sarajevu

Prema njegovim riječima, za bilo kakvu objektivnu analizu potreban je rad većeg broja eksperata, dugi niz godina, jer je riječ o dosta osjetljivoj materiji.

Tražićemo od sjedišta Misije OEBS ko je naručio predmetnu analizu, u koju svrhu, koliko je ona plaćena i ko je zaradio astronomske honorare na ovoj analizi, kada postoje prioritetnije stvari, kao što su traženje nestalih lica u BiH, problem ekshumacija i mnoge druge ključne stvari kojima nedostaju sredstva - istakao je Grubešić.

On je naveo da podršku Tužilaštvu daju porodice žrtava iz svih krajeva BiH, kao i Visoki sudski i tužilački savjet VSTS BiH, dodavši da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče usvojio informaciju o radu Tužilaštva.

Mi se sastajemo sa porodicama srpskih žrtava, a u protekle tri ogdine podigli smo optužnice protiv više od 80 lica za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, što je više nego što su uradila sva okružna tužilaštva u Republici Srpskoj zajedno - tvrdi Grubešić.

Jonathan Moore
Jonathan Moore

Odgovarajući na iznesene optužbe, šefa Misije OEBS u BiH Džonatan Mur izrazio je žaljenje ovakvom reakcijom, kao i uvjerenje da će Tužilaštvo BiH, ako pročita ovu analizu i ako poštuje praktične i konkretne preporuke koje je navela Kornerova, zaključiti da to nije pitanje nekog sukoba između istitucija.

Čak je i predsjednik VSTS Milan Tegletija prije par sati dao podršku Misiji OEBS, kao i na početku rada pravljenja analize. Nama je VSTS od početka novembra 2006. godine dao neograničen pristup. Iz nekih razloga, tokom pravljenja analize, Tužilaštvo nije ispunilo svoje obaveze, ni prema Savjetu, ni prema nama - rekao je Mur.

On je napomenuo da je Kornerova stručna osoba, da je u analizi iznijela svoje zaključke i preporuke, te da on neće donositi zaključke na osnovu izjave Grubešića ako Tužilaštvo nije zadovoljno njima.

Objašnjavajući zašto je doveden u vezu sa Radončićem, Mur je rekao da nije nikakva tajna da je bio na sastancima s njim do 11. januara, dodavši da se sastaje i sa ostalim političarima u BiH, jer je to u opisu Misije OEBS u BiH.

On je izrazio nadu da će institucije u BiH prihvatiti preporuke, dodavši da je Tužilaštvo tokom prošle godine poboljšalo svoj rad vezan za procesuiranje ratni zločina.

Navodeći da nije znao koliko je koštala izrada ove analize, Mur je rekao da je to platila Velika Britanija, te da Kornerova nije dobila nikakav honorar, jer po zakonu, ona ga ne može ni dobiti dok je aktivni sudija.

Pored toga što je u analizi navedeno da je Salihović opstruisao pravljenje analize, Kornerova je navela da je, kada je riječ o procesuiranju predmeta ratnih zločina, najprioritetnije rješavati pitanja u vezi sa upravljanjem i djelovanjem Tužilaštva, prirodom optužnica, preostalim neriješenim predmetima, zaštitom svjedoka, sistemom evaluacije VSTS i zakona o krivičnom postupku.

Preporuke se odnose na rukovođenje Tužilaštvom, istrage, saradnju između Tužilaštva i sudija, formu optužnica i rang počinilaca, preostale predmete i ustupanje predmeta, kao i na predmete seksualnog nasilja, sistem normi, te navedeni zakon o krivičnom postupku.

izvor: atvbl.com

 

Kritika sutkinje naljutila Tužilaštvo BiH

• Nakon što je imenovana stručna sutkinja OSCE-a Joanna Korner u svojoj analizi kritikovala rad Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, glasnogovornik te institucije je rekao da se radi o napadu na pravosuđe

Objavljeno: 16. jun 2016 | Erna Mačkić BIRN Sarajevo

Analiza sutkinje o radu bosanskih sudova na predmetima ratnih zločina izazvao je burne reakcije Tužilaštva BiH.

Sutkinja Korner je u analizi zaključila da je neophodno izvršiti pregled i kontrolu optužnica koje rade tužioci Tužilaštva BiH.

Treba se prestati sa praksom podizanja optužnica u cilju "ispunjenja norme", ili pritisaka medija ili grupa žrtava, smatra ona.

Korner je navela da Tužilaštvo BiH svoju pažnju treba usmjeriti na osumnjičene koji su imali zapovjedne odgovornosti, to jest na one osobe koje su naredile izvršenje zločina.

U cilju smanjenja broja preostalih predmeta, preporučuje se da Tužilaštvo BiH i sudije izvrše potpuni pregled predmeta u kojima još nije započeo postupak, kako bi utvrdili da li neki od njih zadovoljava kriterije za ustupanje sudovima entiteta - navela je Korner u analizi koju je u Sarajevu predstavila Misija OSCE u BiH.

Prema Korner, kada istraga ukaže na činjenicu da osumnjičeni ne zadovoljava kriterije vođenja postupka protiv njega pred Sudom BiH, Tužilaštvo BiH bi trebalo ustupiti istragu tužilaštvima entiteta.

Trebalo bi prestati sa praksom podizanja optužnica protiv osumnjičenih u cilju ispunjenja norme, ostvarenja povoljnih statističkih pokazatelja ili usljed pritiska medija ili grupa žrtava - smatra Korner - Ne bi trebalo trošiti dragocjeno vrijeme i resurse na nastojanje utvrđivanja identiteta "nepoznatih", nisko rangiranih počinilaca koji su povezani sa istragom protiv visoko rangiranog osumnjičenog. Naglasak bi trebao biti na kvalitetu, a ne na kvantitetu - stoji u izvještaju sutkinje Korner.

Također, Korner je preporučila da se uvedu obaveze za tužioce i istražitelje da pohađaju dodatni kurs na temu elemenata zločina i oblika odgovornosti najmanje jedanput godišnje, tokom prve dvije godine rada u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Kada je u pitanju glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, prema analizi sutkinje Korner, on bi trebao da pokrene promjenu strukture, neophodne za efikasan rad Tužilaštva BiH.

Preporuka je da se imenuje izvršilac na mjestu "šefa za vođenje postupka", koji bi pružio pomoć u radu zamjenika glavnog tužioca.

Odgovornost glavnog tužioca ne bi trebala obuhvatati svakodnevno upravljanje radom na predmetima ratnih zločina. Ta odgovornost trebala bi biti povjerena zamjeniku glavnog tužioca - navedeno je u izvještaju.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, optužio je sutkinju Korner za napad na bh. pravosuđe.

Ova navodna analiza je napad na pravosudne institucije. Način da šef Misije OSCE vrši upliv u predmete obuhvaćen je određenim istražnim radnjama u predmetu "Radončić i drugi" - kazao je Grubešić.

Jonathan Moor, šef misije OSCE odgovorio je da to nije pitanje nekog rata i sukoba, naglasivši da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Milan Tegeltija, rekao da preporuke već imaju podršku te institucije.

Moor je kazao da je sutkinja Korner angažovana da uradi analizu o procesuiranju ratnih zločina na osnovu razgovora sa sudijama i tužiocima koji rade na tim predmetima.

Same institucije, Visoko sudsko i tužilačko vijeće VSTV, Tužilaštvo BiH i Sud BiH treba da reaguju i realiziraju preporuke, ako to žele - kazao je Moor, napomenuvši da misija OSCE prati vođenje sudskih postupaka u BiH od 1996. godine.

izvor: balkaninsight.com