Pohlepu kamufliraju u nacionalizam

Pohlepu kamufliraju u nacionalizam

Nacionalne poze tek su kamuflaža za pohlepu

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

• Nemački i austrijski mediji izveštavaju o padu vlade u Hrvatskoj, navodeći da bivši prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamrko predstavlja ono što prosečan hrvatski birač zamera HDZ-u - nacionalne poze su tek kamuflaža za pohlepu

Objavljeno: 17. jun 2016

Mediji na nemačkom govornom području analizirali su uzroke i razmatraju opcije za budućnost, prenosi Dojče vele.

Teška politička kriza u najmlađoj članici Evropske unije dostigla je novi vrhunac: 125 od 151 parlamentarnog poslanika u Zagrebu izglasali su premijeru Tihomiru Oreškoviću nepoverenje. Time je vlada posle manje od šest meseci rada pala - objavila je agencija Dpa, koja je zaključila da je potpuno neizvesno kako će se stvari u Hrvatskoj dalje odvijati.

Agencija prenosi i Oreškovićeve optužbe na račun Tomislava Karamarka u kojima šefu HDZ predbacuje da ga nisu zanimali ekonomski problemi i reforme, već samo vlastiti interesi.

- "Moćni šef stranke je od početka otežavao rad premijeru Oreškoviću. Sada mora da odstupi s vlasti" - analizira Norbert Maps-Nidik, dugogodišnji dopisnik s prostora bivše Jugoslavije, koji je napisao analizu za "Frankfurter Rundschauu":

Nacionalnim parolama i raspaljivanjem strasti protiv manjina, pogotovo srpske, ovaj čovjek željan moći probudio je doduše uspešno stare mržnje iz prošlosti. Ali je istovremeno toliko snažno polarizovao da je politički centar zapravo nestao i on nije mogao naći upotrebljivog partnera za vladanje - piše Maps-Nidik, koji zaključuje da je Karamarko svojim primerom pokazao ono što prosečni birači zameraju HDZ - nacionalne poze tek su kamuflaža za pohlepu.

Austrijski Standard prognozira da bi posle Karamarkove ostavke na mesto potpredsednika Vlade HDZ mogao ponovno da postane umereniji, što bi omogućilo i ono što niko ne očekuje - veliku koaliciju sa SDP-om. "Karamarkova ostavka je" - piše Der Standard - "velika cenzura u hrvatskoj politici".

Tomislav Karamarko će posle konačnog odlaska iz prvih redova HDZ ostaviti stranku na raskrsnici. A ona se nalazi na klisuri. Dok Karamarkov put vodi pravo u propast, novi kurs bi mogao od HDZ učiniti jednu modernu hrišćansko-demokratsku stranku - piše Der Standard.

izvor: e-novine.com-132672