Dvogodišnjica akcije Pandora

Dvogodišnjica akcije Pandora

DVOGODIŠNJICA AKCIJE PANDORA: Niko neće odgovarati za kriminal težak dvije milijarde maraka!

Kemal Čaušević
Kemal Čaušević

Objavljeno: 18. jun 2016 | A. Avdić

Prije tačno dvije godine glavni državni tužilac Goran Salihović poslao je istražitelje u Upravu za indirektno oporezivanje. Ta akcija nazvana je "Pandora".

- "Ovo mi je najsretniji dan u životu" - poručio je 18. juna 2014.godine Kemal Čaušević, dok su ga policajci vezanog uvodili u jedan od jedanaest stanova uknjiženih na njegovo ime.

SIPA je tog dana pokucala na vrata tridesetak službenika Uprave za indirektno oporezivanje, jednog narodnog poslanika, i pet-šest dokazanih švercera tekstilom.

- "Oko osam mjeseci smo radili na Pandori i to je velika stvar za Tužilaštvo. Zahvaljujem se tužiocima i svima koji su učestvovali. Nastavit ćemo i stojimo na putu da državi damo ono što joj pripada i što joj ne može niko oduzeti i obračun koji smo napravili u svim segmentima pokazuje da alternative nema. Krenuli smo od akcije Kekerović, a Pandora je veća akcija" - rekao je tada glavni državni tužilac Goran Salihović - nakon čega se pred kamerama zagrlio sa Nikolom Špirićem, Mirom Džakulom i Mehmedalijom Osmićem.

Goran Salihović
Goran Salihović

Dvije godine kasnije - obračun protiv korupcije "koji nema alternativu" je nestao.

Pandora je propala. Svi uhapšeni su na slobodi. I svi se bave istim poslovima kojima su se bavili i prije 18. juna 2014. godine. Optužnicu za kriminal vrijedan najmanje dvije milijarde maraka - Goran Salihović i pripadajući mu tužioci nikad nisu podigli.

Prvoosumnjičeni Kemal Čaušević dva mjeseca nakon akcije Pandora pušten je na slobodu. Tužilaštvo BiH tada je reklo da je sa Čauševićem postiglo nagodbu. I jeste.

Čaušević je pušten da više ne otkriva istinu o kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje. O kriminalu u koji su umiješani visoki zvaničnici HDZ, SNSD, SDA i SBB.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović
Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Podsjećamo, dio Čauševićevog iskaza procurio je u javnost. S kriminalom u Upravi za indirektno oporezivanje BiH bivši je direktor povezao Dragana Čovića, Nikolu Špirića i nekolicinu zvaničnika SDA. Dovoljno da nezavisni tužioci odluče da Čauševića puste u zamjenu za svjedočenje protiv "velikih riba".

Necenzurisani iskaz - u kojem Čaušević detaljnije povezuje i visoke zvaničnike SDA i SBB sa kriminalom - nikad nije procurio u javnost.

Nagodba koju je Tužilaštvo BiH postiglo sa Čauševićem također nikad nije ugledala svjetlo dana. "Velike ribe" nikad nisu uhapšene. Kemal Čaušević je ostao na slobodi. Dio imovine mu je deblokiran. A Goran Salihović još uvijek govori da borba protiv korupcije i kriminala "nema alternativu".

Prali novac za narko dilere

Zdravko Cvjetinović
Zdravko Cvjetinović

Drugoosumnjičeni Zdravko Cvjetinović pomoćnik direktora za Carine također je na slobodi. Tužilaštvo (ali i mediji) posjedovali su dokumente iz kojih je vidljivo da je Cvjetinović prao novac za bijeljinske narko dilere.

Posjedovali su tužioci i fotografije sa otvaranja Cvjetinovićevog restorana u Banja Luci (prisutni bili visoki zvaničnici SNSD), raspolagali dokazima da je Cvjetinović omogućavao nezakonit uvoz tekstila iz Kine, ali optužnicu nikad nisu podigli.

Cvjetinović je i danas, dvije godine nakon hapšenja, glavni carinik Bosne i Hercegovine. I svi ostali osumnjičeni carinici i službenici UIO vraćeni su na posao. Tužilaštvo BiH do danas nije podiglo optužnicu.

NIKO NIJE UHAPŠEN

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

I Anes Sadiković, sedmoosumnjičeni u akciji Pandora i prvoosumnjičeni u akciji BOSS, nalazi se na slobodi. Ovaj trgovac tekstilom, povezivan i sa porodicom Izetbegović, nikad nije optužen. I dalje njegov otac, kao fizičko lice, sjedi u Carinskoj ispostavi Sarajevo i određuje koja kineska roba može ući u BiH.

Sedinet Sido Karić
Sedinet Sido Karić

Ni Sedinet Karić zvani Sido, ranije osuđivani švercer tekstilom, nije optužen u predmetu Pandora. A direktno se, u naredbi za provođe istrage koju je Tužilaštvo BiH donijelo 23.5. 2014 godine (broj T 200 KT 000), pominje kao jedan od trgovaca tekstilom kojem su Čaušević, Cvjetinović i ostali carinici omogućavali nezakinot uvoz robe.

Karić nije optužen ni u predmetu Master, gdje je, također, uhapšen sa visokim službenicima Uprave za indirektno oporezivanje, među kojima je bio šef carinske ispostave Tuzla - Nermin Klopić.

Dakle, tri akcije Tuzlaštva biH usmjerene protiv kriminala u Upravi za indirektno oporezivanje su propale. Akcija Boss iz 2012.godine, akcije Master iz 2013.godine i akcija Pandora iz 2014 godine.

Svim akcijama rukovodio je glavni državni tužilac - Goran Salihović.

izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com