Šta Putin (ni)je rekao

Šta Putin (ni)je rekao

Putin za CNN: Trump je bistar, nije talentovan i izvanredan

Putin Trump Lithuanian mural
Putin Trump Lithuanian mural

• Za Donalda Trumpa Putin kaže da je bistar, ali da nema namjeru da se miješa u unutrašnju politiku drugih država

Objavljeno: 19. jun 2016

Putin je razgovarao na panelu u Sankt Peterburgu sa novinarom CNN-a Fareedom Zakarijom. Pored Putina, na panelu su učestvovali i premijer Italije Matteo Renci i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Ruski predsjednik odgovarao je na najrazličitija pitanja, od mišljenja o Donaldu Trumpu do optužbi da je nastup ruskih atletičara na Olimpijskim igrama u Riju doveden u pitanje zbog optužbi za korištenje dopinga.
Kako vidi Hillary Clinton, a kako Trumpa

Na pitanje zašto je hvalio Trumpa u medijima, nazvavši ga "talentovanim" i "drugačijim", Putin je odbacio te navode, rekavši da su mu riječi o vjerovatnom republikanskom kandidatu izvučene iz konteksta.

"Gospodin Trump kaže da je spreman da potpuno obnovi rusko-američke odnose. Šta je tu loše?", rekao je ruski predsjednik.

Novinar CNN-a pročitao je vijest u kojoj je prenijeto da je Putin Trumpa ocijenio "briljantnim", "izvanrednim" i "talentovanim". Upitao ga je šta ga je navelo da to izjavi i da li i dalje stoji iza tog mišljenja.

Putin je rekao Zakariji da je "promijenjeno značenje" njegovih izjava, na šta mu je novinar odgovorio da se pozvao na prevod vijesti koju je objavio Interfax.

"Samo sam rekao da je bistar, zar to nije tačno?", upitao je predsjednik Rusije. "Nisam rekao ništa više od toga o njemu", zaključio je.

Što se tiče vjerovatne kandidatkinje demokrata za predsjednicu SAD Hillary Clinton, Putin kaže da nije mnogo puta direktno sarađivao sa njom, ali da ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov jeste.

"Ona vjerovatno ima sopstveno viđenje američko-ruskih odnosa", smatra on.

Dodao je da je vidio mnogo ljudi kako se promijene kad osvoje određenu funkciju i da kada imaju drugačije odgovornosti drugačije i razmišljaju.

"Moskva se nada da će osjećaj odgovornosti doprinijeti sigurnijem svijetu i boljoj saradnji između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije", naveo je ruski predsjednik.
Nadam se poboljšanju odnosa sa EU, SAD da pokrene dijalog u Siriji

Putin se takođe osvrnuo na odnose sa Evropskom unijom i njenim državama članicama. Pozvao je na podizanje odnosa sa evropskim liderima na viši nivo.

Trenutno, Evropska unija i dalje drži na snazi sankcije koje su uveli Rusiji nakon aneksije Krima i vojnih aktivnosti u Ukrajini.

Što se tiče Sirije, smatra da bi SAD trebalo da nagovore opozicione lidere na dijalog sa režimom u Damasku. Dodao je da se slaže sa američkim prijedlogom da se predstavnici opozicije uključe u Vladu.
Problem dopinga u sportu nije samo problem Rusije

"Problem sa dopingom u sportu nije vezan samo za Rusiju, to je problem koji muči čitav svijet sporta. Ako neko pokušava da politizuje ovu temu, pravi ogromnu grešku. Dozvolite mi da istaknem da nikada nismo podržavali nikakvo kršenje pravila sporta, nikada to nije podržano na državnom nivou", zaključio je predsjednik Rusije.

izvor: ba.n1info.com-a101174