Huligani - Putinovi hibridni ratnici

Huligani - Putinovi hibridni ratnici

London otkrio - Ruski huligani pripadnici su tajnih službi

Paravojne grupe
Paravojne grupe

• Naglašavaju da je nasilje do kojeg je došlo u Marseilleu i Lilleu dio Putinove doktrine "hibridnog ratovanja", kojom on želi pokazati rusku premoć

Objavljeno: 19. jun 2016 | Marina Šerić

Visoki dužnosnici britanske vlade listu Guardian otkrili su da istražuju povezanost ruskih huligana na Euru s Kremljem, odnosno predsjednikom Vladimirom Putinom. Naglašavaju da raspolažu podacima da značajan broj onih koji su bili uključeni u navijačko nasilje i napade na engleske navijače, zapravo rade za ruske sigurnosne i obavještajne službe.

Također, naglašavaju da je nasilje do kojeg je došlo u Marseilleu i Lilleu dio Putinove doktrine "hibridnog ratovanja" - kojom on želi pokazati rusku premoć.

izvor: vecernji.hr-1093437

 

Imaju podršku Putina, pokazuju snagu nove Rusije

• Ruskoj reprezentaciji prijete kazne zbog ponašanja njihovih navijača, koji tvrde kako ih to neće zaustaviti

Ruski ultra-nacionalisti - Ultras
Ruski ultra-nacionalisti - Ultras

Objavljeno: 19. jun 2016

Britanski list Daily Mail objavio je nekoliko tekstova u kojima se bavi analizom ruskih huligana koji su u posljednjih nekoliko dana pravili nerede u Francuskoj, gdje se trenutno održava EURO.

List konstatira kako je jedna od specifičnosti ruskih navijača njihov izgled, koji puno više zastrašuje od izgleda engleskih navijača, na koje su se posebno okomili. Ruske 'ultrase' opisuju kao mišićave, istetovirane, pripremljene za borbu i motivirane nacionalizmom.

List primjećuje da ruski huligani djeluju kao uvježbani tim sastavljen od krvoločnih snagatora koje ne zanima nogomet nego želja da demonstrira snagu nove, ojačale Rusije.

Jedan od ruskih navijača koji je sudjelovao u krvavoj tuči u Marseju oglasio se na svom Twitter profilu. On kaže kako su Rusi "broj jedan" i kako im Englezi ne mogu ništa. Također je napisao kako su njima tuče na utakmicama na prvom mjestu kako bi pokazali veličinu svoje države.

Ovi navijači nakon tuča često objavljuju slike na kojima engleske zastave drže naopako, da bi svoje 'protivnike' ponizili, prenosi SB.

Daily Mail također izražava zabrinutost da ruski ultrasi imaju podršku Vladimira Putina, budući da oni podržavaju aneksiju Krima i Putinovu politiku općenito. S obzirom da je Rusija domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, novinari ovog lista se pitaju kakvi će neredi nastati tek tada.

izvor: bportal.ba

 

Trenirani ruski huligani iza Euro nasilja

Ruski ULTRAS stoje iza nasilja na utakmicama

Paravojne grupe pod krinkom zaljubljenika u fudbal

Igor Lebedev
Igor Lebedev

Objavljeno: 13. jun 2016 | Max Seddon

Ruski navijači palie baklje na utakmici sa Engleskom u Marseille - utakmici koja je završena nasiljem

Francuski tužioci su kazali da je 150 "vrlo dobro treniranih" ruskih huligana izazvalo nasilje u subotu uveče na meču sa Engleskom u Marseille, to je jedan od nekoliko incidenata koji remete otvaranje prvenstva Euro 2016.

Rusi su započeli nasilje, rekao je tužilac Brice Robin, jer su prešli u sekciju tribina određenu za engleske navijače, napadali engleske navijače i cijepali zastave kao trofej - nakon konačnog zvižduka:

- "Ovi ljudi su dobro pripremljeni za brze i nasilne akcije. To su izuzetno dobro trenirani i obučeni ljudi" - rekao je gospodin Robin na konferenciji za novinare.

Igor Lebedev, poslanik ruske Dume i član Izvršnog odbora ruskog Fudbalskog saveza, na tviteru je napisao:

- "Ja ne vidim ništa loše u tome da sa navijačima obračunaju. Upravo suprotno: bravo naši momci, držite se!"

Spartak
Spartak

Igor Lebedev, je sin ruskog ultranacionalističkog političara Vladimira Žirinovskog. Dodao je u komentarima na ruskoj televiziji:

- "Ne mislim da su naši navijači uradili nešto loše, a moramo shvatiti da navijači često, devet od deset puta, dolaze na utakmice da se tuku, i to je sasvim normalno!"

Huligani i navijači ostaju plodno tlo za desničarske skupine. U izvještaju iz prošle godine iz Moskve - centra Sova i UEFA Fare mreže - katalogizirana su 92 rasistička incidenata na ruskim utakmica u sezoni 2014-5.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, obećao je da će rješiti te probleme prije početka Svjetskog kupa. Ipak, sankcije za nasilje ruskih navijača u pravilu izazivaju ljutite reakciju iz Moskve.

Ruski sport se još uvijek oporavlja od atletskom doping skandal - a ruski zvaničnici umjesto da riješavaju problem - taj skandal nazivaju "zavjerom" protiv Rusije.

izvor: ft.com