Srpska u trgovini s Rusijom izgubila 690 miliona KM

Srpska u trgovini s Rusijom izgubila 690 miliona KM

DODIK NAPOKON PROGLEDAO: Republika Srpska u trgovini s Rusijom 'kratka' 690 miliona KM!

Dodik i Putin
Dodik i Putin

• Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vratio se s dobrim vijestima iz Rusije...

Objavljeno: 18. jun 2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je grad Sankt Peterburg omogućio besplatne prostorije za otvaranje predstavništva Srpske i poručio da bi sada "privrednici trebali iskoristiti priliku da se što više povežu".

Mi moramo učiniti daleko više napora da bi osigurali prisutnost naše ekonomije i privrednika. Mi, političari, juče smo to već učinili u Sankt Peterburgu s gubernatorom Georgijem Poltavčenkom otvarajući posebnu dimenziju naše saradnje. Sada su nam potrebni privrednici koji će iskoristiti tu priliku", rekao je Dodik a prenijela Srna.

"Mi moramo vidjeti kuda ide Evropa, ali isto tako se osvrnuti i vidjeti gdje je to Evroazija, da bismo mogli barem planirati ili znati ili na neki način sebe locirati u tom globalnom procesu i pokušati da što više budemo svoji, da upravljamo što više svojim resursima", rekao je Dodik.

Nema sumnje, hvalevrijedan potez Milorada Dodika i njegovih velikodušnih domaćina u Sankt Peterburgu koji su omogućili besplatne prostorije za otvaranje predstavništva Republike Srpske u tom gradu.

Krajnje je vrijeme da se Republika Srpska barem malo bolje pozicionira na velikom ruskom tržištu, jer je trenutno stanje upravo katastrofalno.

Ukupni obim trgovinske saradnje između Rusije i Republike Srpske u protekloj godini iznosio je oko 710 miliona KM, što i nije tako loše. No, loše je to što je ruski izvoz u Republiku Srpsku 30 puta veći od izvoza Republike Srpske u Rusiju.

U protekloj godini, Republika Srpska je na ruskom tržištu ostvarila izvoz od oko 23 miliona KM, dok je Rusija na tržište Republike Srpske plasirala robu vrijednu 688 miliona KM.

Zvuči nevjerovatno, ali je sušta istina da Republika Srpska sa Rusijom ima nepovoljniju trgovinsku bilansu nego s bilo kojom drugom evropskom državom!

I zato je Dodik u pravu kada kaže da "mi moramo vidjeti kuda ide Evropa, ali isto tako se osvrnuti i vidjeti gdje je to Evroazija".

izvor: slobodna-bosna.ba-33508