Nijemci optužuju Putina za fudbalsko nasilje

Nijemci optužuju Putina za fudbalsko nasilje

Ni Ultrasi niti huligani - to je Putinova privatna vojska

ODALE IH TETOVAŽE Nijemci optužuju Putina da je poslao privatnu vojsku u Francusku!

Soccer Euro 2016
Soccer Euro 2016

Objavljeno: 22. jun 2016

Njemački Bild u svom ekskluzivnom tekstu otkriva, pozivajući se na izvore iz vrha države i obavješatajnih službi, da ruski huligani zapravo nisu momci koji su do sada pratili fudbal i išli na gostovanja - već da su u Francusku došli po specijalnom zadatku iza koga stoje državni i politički vrh i tajne službe.

I na snimcima se vide neki atipični znaci za obične huligane. Rusi su utrenirani kao profesionalci borilačkih sportova, nosili su štitnike za usta, a protiv Engleske u Marselju su bili obučeni u obilježja engleskih navijača koja su kasnije skinuli i krenuli u napad na Engleze na tribinama.

Bild navodi da nije rijeć o "ultrasim" i "običnim pijanim" navijačima koji su ranije sa ruskim obilježjima posjećivali velika takmičenja. Dobar deio njih je služio u paravojnim formacijama na istoku Ukrajine u borbama za Donbas.

Britanske obavještajne službe vjeruju da iza svega stoje vrh ruske države i Vladimir Putin.

Tetovaže pojedinih huligana otkrivaju da su bili dio vojnih službi. Oko 230 najekstremnijih ruskih huligana je u Francusku doputovalo avionskim letom koji je sponzorisao FS Rusije, odnosno ministar sporta i dugogodišnji funkcioner blizak Putinu i vlasti, Vitalij Mutko.

Kao prilog za tvrdnje zapadnih obavještajnih službi, Bild navodi i mlake izjave ruskog predsjednika i zvničnika u osudi huliganskog pira u Francuskoj. Čak su neki od njih podržavali takvo ponašanje ruskih državljana.

izvor: avaz.ba-242777