Kako je Zoran Galić diplomirao nabrzaka

Kako je Zoran Galić diplomirao nabrzaka

Sremska Kamenica: Direktor GP BiH Zoran Galić postao diplomirani ekonomista za 6 mjeseci

Zoran Galić
Zoran Galić

Objavljeno: 22. jun 2016

Blizu 140 osoba iz Hercegovine je 2006. godine za samo šest mjeseci položilo 27 ispita na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici, FABUS. Odbiju li se subote, nedjelje i praznici, studenti su polagali ispite svaki četvrti dan i završili fakultet za četiri radna mjeseca.

Što je drugim godina to je FABUS-ovcima mjesec. Među njima je direktor Granične policije BiH Zoran Galić s nevjerovatnom karijerom, s ovom lažnom diplomom polugodišnjeg studija diplomiranog ekonomiste,piše ljubuški.info, prenosi Patria.

Prema informacijama do sada niko u Livnu i Širokom Brijegu nije zatražio priznavanje ovih diploma, jer je oko FABUS-a sve jasno. U međuvremenu Zoran Galić je magistrirao i doktorirao u Banjoj Luci.

Postoje sumnje da su kantonalne vlade davale novac za navodnu kupovinu FABUS-ovih i drugih lažnih polugodišnjih fakultetskih diploma.

Time je politika spašavala svoje podanike i širila svoje biračko tijelo. Deset godina osobe sa lažnim diplomama progone osobe sa zakonito stečenim diplomama. Lažnjaci progone poštene ljude. Sasvim je logično da ti isti ljudi koji su napravili kriminal ovakvim uzimanjem diplome i dolaskom na funkciju nastavljaju kriminal u institucijama sistema.

Na diplomi FABUS-a koju je dobio Zoran Galić je vidljivo da je "studij", kao i ostali, upisao 2005. godine, a diplomirao sredinom 2006. godine, da bi u jesen 2007. godine svečano dobio diplomu.

Znači oko 140 osoba isti je dan 2005. godine upisalo FABUS, u iste dane su svi polagali ispite i u isti dan 2006. dobili potvrdu o diplomi. Najviše ih je iz Zapadno-hercegovačkog kantona i većina, naravno, iz MUP-a. Mnogi su radili poslove neprimjerene svom znanju i stekli odlične pozicije i penzije.

Uglavnom "Fabusovci" su godinama bili strah i trepet na jugu države. I još napreduju u službi.

izvor: nap.ba-26228

 

Zoran Galić pod istragom zbog lažne diplome FABUS

Objavljeno: 21. jun 2016

Direktor DGS BiH Zoran Galić je pod istragom zbog lažne diplome FABUS, koju je isti skucao kada i oko 140 drugih policajaca, sadašnjih državnih službenika i namještenika u ZHŽ, HBŽ, HNŽ i drugim dijelovima F BiH.

Naime, SIPA je prije tri mjeseca dala zahtjev Federalnom tužiteljstvu i Federalnoj upravi policije da se navedena diploma s kojom je Galić postao i ravnatelj policije ZHŽ istraži. Nakon nekoliko dana "studiranja" u restoranu Otok, sjedištu FABUS-a za Zapadnu Hercegovinu, Galić je postao prvostupnik, zakitivši se papirom s kojim je, uz žustri javni nastup i vokabular prema političkoj vlasti, imao uzlaznu karijeru.

Na temelju FABUS-a godinama je stjecao beneficije, kao i ostala vojska politike na vlasti.

Federalno tužiteljstvo je zatražilo od Tužiteljstva ZHŽ da cijeli slučaj istraži. Na potezu je glavna županijska tužiteljica Vesna Ćavar.

Međutim, ova bi istraga mogla biti proširena i na brojna nezakonita postupanja i odluke, koje je Galić donosio kao ravnatelj policije ZHŽ.

izvor: dnevno.ba-47738