SDA podržala Puzigaću iz SNSD

SDA podržala Puzigaću iz SNSD

Drago Puzigaća
Drago Puzigaća

• Potpredsjedavajući iz srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH konačno izabran zahvaljujući glasovima delegata Hrvata (HDZBiH) i Bošnjaka (SDA)

Objavljeno: 24. jun 2016

Rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jučerašnjim izborom Drage Puzigaće (SNSD) za potpredsjedavajućeg iz srpskog naroda konačno je kompletirano.

Puzigaća je ovaj izbor ostvario zahvaljujući glasovima kolega delegata Bošnjaka iz SDA i Hrvata iz HDZ BiH, jer su mu u njegovom Klubu Srba, ako izuzmemo njegov glas, podršku dali samo stranački kolega Mile Marčeta i član NSRB Slobodan Tomić.

Izbor potpredsjedavajućeg iz srpskog naroda tačka je sa 12. sjednice Doma naroda koja je započeta još 12. maja. Nije zgoreg napomenuti da je Klub Srba Komisiji za izbor i imenovanje Doma još septembra 2015. za ovu funkciju predložio Željka Mirkovića (SDP).

Na 12. sjednici, prema izvještaju Komisije, uz Mirkovića kao kandidati su predloženi Puzigaća i Daliborka Milović (Liberalna stranka), ali tada do glasanja nije došlo, jer Klub Bošnjaka nije imao jedinstven stav o tome kojeg kandidata podržati. Klub Srba je tad kazao da oni neće dalje učestvovati u radu Doma, sve dok se ne okonča izbor za potpredsjedavajućeg.

izvor: oslobodjenje.ba-173514