Bratoubilački rat dvije Koreje

Bratoubilački rat dvije Koreje

25. lipnja 1950. - počeo bratoubilački rat dviju Koreja

Kim Il-sung
Kim Il-sung

• Komunistička Sjeverna Koreja pokrenula je na današnji dan 1950., po nalogu imperijalnog SSSR i Kine, bratoubilački rat protiv Južne Koreje. Južnoj Koreji pomagao je SAD i cijela međunarodna zajednica

Objavljeno: 24. jun 2016

Sjeverna Koreja je 1950. godine pokrenula iznenadni rat protiv svog južnog susjeda. Nakon jednoga graničnog sukoba sjevernokorejske snage, potpomognute navodnim kineskim dobrovoljcima i uz podršku SSSR, prešle su uspostavljenu 38. paralelu i napale Južnu Koreju na čiju je stranu stao pet godina ranije osnovani UN koji je tražio povlačenje agresora.

Rat je završio tri godine kasnije, a bio je jedan od najkrvavijih u povijesti jer su komunisti ubili više od milijun nevinih civila u Južnoj Koreji, a više milijuna ostalo je bez domova. U vojnim sukobima ubijeno je oko 60.000 pripadnika južnokorejskih snaga i 215.000 sjevernokorejskih. Na čelu vojske Sjeverne Koreje bio je poremećeni komunistički ubojica Kim Il Sung.

Brutalni bratoubilački "Hilltop" rat

Sjeverna Koreja je ignorirala zahtjev za povlačenje izdat iz UN, što je rezultiralo dolaskom oružanih snaga UN na čiji se poziv odazvalo 16 zemalja članica koje su poslale vojsku, 41 zemlja je poslala vojnu opremu, hranu i druge zalihe, no SAD je u tome prednjačio sa sudjelovanjem od 90 odsto u ukupnoj pomoći.

Naizmjenične ofenzive jednih i drugih snaga nisu dale prevagu niti jednoj zaraćenoj strani. Sjevernokorejske trupe uspjele su osvojiti Seoul, a američke i južnokorejske Pjongjang, no vojske su se nakon brojnih ofenziva i povlačenja zaustavile na jednom mjestu i držale borbenu liniju iznad 38. paralele - gdje je vođen rat za strateške pozicije popularno nazvan Hilltop War.

Tijekom 1951. s čela američkih snaga povučen je general MacArthur što je vjerojatno bio najvažniji potez rata jer je on zagovarao proširenje rata na Kinu i upotrebu "ostalih mjera" (nuklearnih) - što je lako moglo biti povod Trećem svjetskom i to nuklearnom ratu.

Mir nakon Staljinove smrti

Kim Jong-un i puno demokratije
Kim Jong-un i puno demokratije

Nakon Staljinove smrti u ožujku 1953. sovjetski vođe pristali su na ranije odbačene mirovne prijedloge UN, a 27. srpnja 1953. potpisan je konačni sporazum čime je rat i službeno završio. Između dvije Koreje uspostavljena je 4 kilometra široka demilitarizirana zona, a obje strane su se obvezale da neće povećavati svoju vojnu moć.

Koreja je kraj Drugog svjetskog rata dočekala pod okupacijom Japana. Kad je Japan kapitulirao - Koreja je 1948. godine podijeljena na Sjevernu i Južnu. Sjevernu Koreju kontrolira Rusija a Južnu Koreju Amerika.

Od tog perioda južnokorejska takozvana "tiger" ekonomija (Four Asian Tigers) rasla je godišnje u prosjeku 10 odsto tokom sljedećih 30 godina - to razdoblje naziva se "čudo na rijeci Han". Južna Koreja pretvorena je u zemlju sa visokim prihodima i 11. najveću ekonomiju na svijetu do 1995. godine. Danas, je to peti najveći svjetski izvoznik i sedmi najveći uvoznik s trećim po veličini budžetskim suficitom. To je u Aziji najnaprednija demokratija sa univerzalnom zdravstvenom zaštitom, slobodom vjere i temeljnih prava građana - koja su zaštićena najrazvijenijom vladavinom prava u istočnoj Aziji.

Na drugoj strani - Komunistička Sjeverna Koreja postala je upravo suprotna po svemu.

izvor: wikipedia

Rat u Koreji bio je jedan od najkrvavijih u povijesti. Ubijeno je više od milijun južnokorejskih civila, a više milijuna su ostali beskućnici. Statistike Sjeverne Koreje za civilna stradanja ne postoje.

Sovjetski i predstavnici zemalja koje su se borile u ratu 1954. sastali su se u Ženevi, no nisu uspjeli sastaviti trajni mirovni plan, kao ni pitanje o ujedinjenju dviju Koreja - koje su sporazum o međusobnom neupotrebljavanju sile potpisale tek 1991. godine - no niti to, kako se iz današnjeg stanja vidi, nije jamac mira na korejskom poluotoku.

Sjeverna i Južna Koreja - bizarnosti i razvoj od završetka rata

Poznato je da su Korejci vjerojatno najplemenitiji i najmirotvorniji narod Dalekog istoka (ime Koreja znači "zemlja jutarnjeg mira") i kolijevka kulture Japana i dalekog Istoka. Južna Koreja je danas jedna od najnaprednijih zemalja svijeta, a osobitost te zemlje je da kršćanski misionari uspijevaju propovijedanjem evanđelja obratiti veliki broj južnih Korejaca na Kristov nauk, tako da danas između gotovo 50 odsto stanovništva čine kršćani.

Kim Jong-un - Šta je ovo? Ja ću ovo pojesti!
Kim Jong-un - Šta je ovo? Ja ću ovo pojesti!

Za razliku od toga, Sjeverna Koreja koja je ostala komunistička zoran je prikaz kuda vodi dugogodišnji sustav ateiziranog komunizma. Ta država je danas najveći koncentracijski logor svijeta i zemlja u kojoj ljudski život vrijedi manje nego život psa. Utemeljena na laži kao i progonu svih ostalih svjetonazora, osobito kršćanskog, ona je danas živi i bizarni fosil najgoreg totalitarnog sustava u povijesti svijeta.

Kim Jong-il - Vladimir Putin
Kim Jong-il - Vladimir Putin

Tako, poneke bizarnosti možete vidjeti samo u takvim zemljama utemeljenim na komunističkim lažima i teroru: u službenoj biografiji Kim Jonga II stoji da je prohodao s tri tjedna; na izborima je ponuđena samo jedna opcija za glasovanje; ženama je dopušteno samo 28 tipskih frizura; a muškarcima 10; traperice su zabranjene jer predstavljaju truli kapitalizam...

Važno je istaći da Sjeverna Koreja ima postotno najveću vojsku na svijetu od 7,7 milijuna djelatnih vojnih osoba. (narod.hr)

izvor: narod.hr