Hercegovačka prijestolnica stećaka

Hercegovačka prijestolnica stećaka

Hercegovačka prijestolnica stećaka i njezin posljednji čuvar Vinko Šutalo

Boljuni - Vinko Šutalo
Boljuni - Vinko Šutalo

• Poznati stećci su oduvijek zanimali ljude pa su ih tako mnogi došli vidjeti i diviti im se

Objavljeno: 01. avg 2012 | Dušan Musa

Doći u Pisu, a ne vidjeti Krivi toranj, Istanbul bez posjeta Aja Sofiji ili pak biti u Rimu, a ne vidjeti crkvu Svetoga Petra, tako je isto doći u Hercegovinu pričati o stećcima, a ne vidjeti Boljune. Bez pretjerivanja - priča o stećcima bez Boljuna je kao kruh bez soli!

Dolazili su ovdje mnogi, gledali, istraživali... Razgovarao sam, pitao, to me je zanimalo i s dr. Šefikom Bešlagićem, prof, dr. Markom Vegom, pa dr. Antom Kučanom... puno su znali o stećcima, ali su mi ipak premalo odgovora dali. Kažu nije zapisano, prave zabilješke bi se još mogle naći u Dubrovniku, u crkvi Male braće. Tako su govorili. Divili su se i oni, svi koji dođu ovdje, a nije lako doći... - pripovijeda Vinko Šutalo, posljednji čuvar nekropole u Boljunima.

Nekropola Boljuni nalazi se na jugozapadu stolačke općine, dio je sela Bjelojevići. Nekropola Boljuni se nalazi na tentativnoj listi UNESCO. Vinko nas vodi do jednog od najživopisnijih stećaka, kaže da je to grob Stjepana Boljunovića, po kojem cijela nekropola, a i područje dobi ime.

Skoro svi boljunski natpisi - a ima ih ukupno devetnaest - pripadaju Semoradu ili njegovim učenicima.

Dr. Marinka Šimić sa Staroslvenskog instituta u Zagrebu u studiji "Jezik boljunskih natpisa" ističe da su "svi boljunski nadgrobni spomenici pisani hrvatskim narodnim jezikom s elementima crkvenoslovenskog književnog jezika i jednom od triju hrvatskih pisama: hrvatskom ćirilicom".

Natpisi su nastali sredinom 15. i početkom 16. stoljeća. Inače, cijeni se da je u Boljunima pokopana srednjovjekovna gospoda, između ostalog, tu je i grob čuvenog vojskovođe Vlatka Vukovića.

Jedini problem za one koji žele posjetiti Boljune je nepotpuna prometna signalizacija i trometarski asfaltni trak. Boljuni su u svojevrsnoj nedođiji, a da nije tako bili bi nekropola bez premca - barem u Hercegovini.

izvor: vecernji.ba-437461