Mussolinijeve usRaško-načeTničke Bilice

Mussolinijeve usRaško-načeTničke Bilice

Mul Mile Budak razburkao Bilice

Dobrodošlica u Bilice
Dobrodošlica u Bilice

• Imenovanje mula u maloj priobalnoj općini Bilice po ratnom profašističkom ministru Miletu Budaku izazvalo je podsmijeh, ali i ljutnju kod dijela mještana

Objavljeno: 27. jun 2016 | Sven Milekić, BIRN Zagreb

Nakon što je lokalna vlast u maloj hrvatskoj općini Bilice otvorila mul koji je imenovan po Miletu Budaku, ministru profašističkog ustaškog režima, lokalni antifašisti su u nedjelju ispisali podrugljive grafite po službenoj ploči Bilice.

U sklopu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u subotu, Josip Ćaleta, gradonačelnik Bilice, na ušću rijeke Krke na Jadranu, zajedno sa drugim općinskim dužnosnicima, otvorio je mul koji je nazvan po Budaku.

Budak je bio ministar prosvjete i vjera između 1941. i 1943. godine, ambasador u Njemačkoj i na kraju ministar vanjskih poslova Nezavisne države Hrvatske, fašističke marionetske države koja je imala potporu nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Budak je bio jedan od ideologa ustaškog pokreta koji je formirao NDH, koja je usvojila stroge rasističke zakone protiv Srba, Židova i Roma i počinila masovne zločine protiv njih.

"Ubit ćemo dio Srba. Jedan dio ostatka ćemo deportirati, a drugi dio prevesti na katoličanstvo" - citat je izjave koju je Budak dao u srpnju 1941. godine.

Mile Budak
Mile Budak

Nakon pada NDH, u maju/svibnju 1945. britanska je vojska zarobila Budaka i predala ga partizanima.

Budak je obješen u junu/lipnju 1945. godine, pošto mu je suđeno za ratne zločine.

Antifašistički grafiti napisani na službenoj ploči kojom se turistima u Bilicima želi dobrodošlica glase: "antifašističke Bilice; 320 partizana, 114 ženskih boraca; 192 žrtve fašizma". Oni se odnose na poginule u ratu u ovoj općini koji su život izgubili nakon što je NDH veći dio obalnog dijela Dalmacije predala Musolinijevoj Italiji.

Sa druge strane znaka, gdje piše "doviđenja", ispisane su riječi "ustaša", te "Musolinijev mul".

Gradonačelnik Ćaleta ironično je rekao da su grafiti dokaz lokalne demokracije u akciji, i da nema namjeru da ih izbriše.

Tijekom otvaranja mula nazvanog po "hrvatskom piscu i domoljubu", kako je napisano na komemorativnoj ploči, Ćaleta je priznao da je mul izgrađen ilegalno i bez građevinske dozvole.

Zbog cijele te fame koja se stvorila u medijima, kao da su Bilice "ustaško" mjesto, vjerojatno nije došao nitko od političara. A treba naglasiti i da riječ "ustaša" ima puno značenja, ovisi o tome tko ih izgovara - rekao je gradonačelnik, bez daljeg objašnjenja.

Budak je bio domoljub i disident koji je okrenuo leđa Anti Paveliću (lideru NDH), razišli su se - rekao je on lokalnim medijima dan ranije, aludirajući na kasnije Budakove nesuglasice s ustaškim režimom.

Budak je bio pisac i domoljub, a nakon što smo prvi ilegalno izgrađeni mul nazvali po blaženom Alojziju Stepincu (jednako kontroverznom hrvatskom nadbiskupu), sada ćemo drugi nazvati po Budaku - zaključio je Ćaleta.

Neven Mikulandra, predsjednik biličkog općinskog vijeća, rekao je da je svih 11 članova Vijeća podržalo imenovanje mula po Budaku, naglasivši da oni nisu imali ništa protiv kada su drugi gradovi nazivali mjesta po Titu ili Aleksandru Rankoviću, nekadašnjem šefu tajne službe UDBA.

Ako su se za vrijeme komunizma Ploče mogle zvati Kardeljevo (po slovenskom komunističkom političaru Edvardu Kardelju), možemo i mi naše mulo u našoj Hrvatskoj imenom Mile Budaka - zaključio je on.

U posljednjem desetljeću oko 17 mjesta i gradova je imenovalo ulice po Budaku, ali nakon što su razne vlade zabranile korištenje takvih imena kao neustavno, ostalo ih je samo nekoliko.

izvor: balkaninsight.com

 

Anonimni antifašisti Bilice nazvali usraškim mjestom

• Ploča na ulazu u Bilice ispisana porukama načelniku općine Jošku Čaleti Caru, nakon što je svečano otvoren mul Mile Budaka

• Iza ove "diverzije" stoji "Antifa" Šibenik, koja se ovim činom pohvalila na svojoj facebook stranici

Objavljeno: 28. jun 2016

Kako smo pisali, Dan državnosti u općini Bilice, nadomak Šibenika, proslavljen je svečanim otvaranjem novoizgrađenog gata za koji ne postoji građevinska dozvola, a gat je jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća Bilica dobio ime po ministru u Vladi NDH Mili Budaku, a u njegovu čast otkrivena je na gatu i spomen-ploča.

Riječ je, inače, anonimnoj i ilegalnoj organizaciji čiji se članovi nazivaju mladim šibenskim antifašistima, a na "fejsu" navode kako su grafiti njihova reakcija na nedopustivo ponašanje načelnika Bilica Joška Čalete i Općinskog vijeća koji su na Dan državnosti svečano otvorili nelegalni novoizgrađeni gat nazvavši ga i posvetivši ga spomen pločom Mili Budaku.

U ponedjeljak, pak, ujutro tabla dobrodošlice u općinu Bilice osvanula je išarana grafitima "usraške Bilice", "načetnik Čaleta", "Mussolinijev mul". S druge strane table stoje grafiti - 320 partizana, 114 borkinja i 192 žrtve fašizma, što aludira na brojke mještana Bilica koji su sudjelovali u antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata. Iza ove "diverzije" stoji "Antifa" Šibenik, koja se ovim činom pohvalila na svojoj facebook stranici.

Riječ je, inače, anonimnoj i ilegalnoj organizaciji čiji se članovi nazivaju mladim šibenskim antifašistima, a na "fejsu" navode kako su grafiti njihova reakcija na nedopustivo ponašanje načelnika Bilica Joška Čalete i Općinskog vijeća koji su na Dan državnosti svečano otvorili nelegalni novoizgrađeni gat nazvavši ga i posvetivši ga spomen pločom Mili Budaku.

izvor: direktno.hr-52620