Šepić: SDA nije ispunila očekivanja građana

Šepić: SDA nije ispunila očekivanja građana

Senad Šepić
Senad Šepić

Objavljeno: 28. jun 2016 | Faruk Međedović

Jučer smo imali jedan loš dan u političkom i suštinskom smislu za BiH. Bojim se da smo propustili veliku šansu, kazao je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH (SDA), koji je gostovao u Novom danu.

Predsjedništvo BiH u ponedjeljak se nije izjašnjavalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) jer nije bilo konsenzusa - "Nismo uspjeli postići dogovor u vezi sa SSP-om, međutim još ta priča nije propala" - kazao je predsejdavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a Šepić smatra da se jučer jasno kazalo "ne" evropskom putu BiH.

U julu se trebao održati sastanak na kojem je BiH trebala dobiti novi korak ka Evropskoj uniji, a koji se neće desiti zbog jučerašnjeg poteza političkih lidera, otkrio je on.

Politički lideri su jednim potezom ponovo zablokirali ovu zemlju, vratili je unazad i bojim se da bi to moglo značiti povratak politici sukoba. Politički lideri koji vode ovu zemlju su propustili šansu i pokazali da nemaju kapaciteta da nas vode naprijed. Ljudi iz EU su jasno kazali da su razočarani jučerašnjim potezom - istakao je Šepić.

Dodao je da nas već sljedeće sedmice čeka novi, kako je kazao, problem, jer se u Parizu održava konferencija o zapadnom Balkanu.

Njemačka predsjednica Angela Merkel i lideri glavnih zemalja EU napravili su jedan novi program, napravili su jednu novu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana kojima je omogućeno blizu 10 milijardi eura za izgradnju infrakstrukture i regionalno povezivanje. S obzirom da nismo bili u stanju napraviti jednu transportnu, saobraćajnu startegiju na osnovu koje bi i mi došli u mogućnost da koristimo sredstva, bojim se da će ona propasti. Dakle, stotine miliona ili milijarde eura, koje stoje na raspolaganju, nismo u mogućnosti povući zato što očito nemamo strategiju, niti snage ili kredibilnosti da ispunimo preuzetu riječ. Svi bi mi u BiH mogli imati korist od toga novca. Taj novac nema nikavu boju - bošnjačku, hrvatsku ili srpsku - poručio je poslanik u Parlamentu BiH.

Blokada SSP pokazuje da ljudima koji vode ovu zemlju nije stalo ili jednostavno, da oni nemaju znanja i kapaciteta da vode BiH - ocijenjuje Šepić.

Obećali smo ljudima da će glavne teme sa kojima ćemo se baviti i na bazi toga voditi zemlju biti evropska integracija BiH. Ne možete sa slabim ljudima očekivati da se prave dobri rezultati - smatra on.

Na pitanje voditeljice Novog dana da li je SDA ispunila očekivanja građana, Šepić je priznao da nije.

izvor: ba.n1info.com-a102432