Otvorena istraga protiv Klana Mamić

Otvorena istraga protiv Klana Mamić

POTVRDILI VELIKO KRIM-ISTRAŽIVANJE Švicarski tužitelji pola godine vode istragu o Mamiću

Međunarodna istraga protiv prvog dopredsjednika HNS Zdravka Mamića

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Objavljeno: 28. jun 2016 | Željko Petrušić

Švicarske novine Neue Luzerner Zeitung objavile su u ponedjeljak članak u kojemu se osvrću na događanja u hrvatskom nogometu i pritom otkrivaju da nije samo hrvatski USKOK otvorio istragu protiv prvog dopredsjednika HNS Zdravka Mamića.

Uvodno se spominje huliganski ispad na utakmici Hrvatska-Češka koji je očito, kako napominju, bio usmjeren protiv Mamića i njegova klana. No, glavnina teksta zapravo je posvećena istrazi protiv "klana Mamić" - u Hrvatskoj, ali i u Švicarskoj.

- "Nogometni skandal: Tragovi u Obwaldenu. Korupcija već neko vrijeme trese hrvatski nogometni svijet. No, sada se organizatorima ušlo u trag koji vodi do Alpnacha" - stoji u naslovu i podnaslovu članka u kojemu glavna tužiteljica kantona Obwaldena, Esther Omlin, potvrđuje da već gotovo pola godine vode kaznenu istragu protiv Mamića i nekih s njim povezanih osoba.

Prema njezinoj izjavi za spomenute novine, radi se o opsežnoj istrazi koja se proteže i na kantone u Zürichu, Tessinu i Ženevi. Istražuju se financijske transakcije "klana Mamić", a pritom se sumnja da bi se moglo raditi o "fiktivnim isplatama povezanima s transferima igrača, korupciji i pranju novca".

Međunarodni kriminal

Švicarci su istragu pokrenuli nakon što im je iz Hrvatske, vezano uz otvorene istrage USKOK, stigao zahtjev za pružanjem međunarodne pravne pomoći. USKOK, naime, tereti Zdravka Mamića da je zajedno s bratom Zoranom, sinom Marijom i Damirom Vrbanovićem te još dvojicom pomagača izvlačio novac iz Dinama preko off shore tvrtki u raznim zemljama i poreznim oazama.

Stoga je od svih tih zemalja, počevši od Austrije, Švicarske i Velike Britanije, preko Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Belizea i Gibraltara, zatražena međunarodna pravna pomoć kako bi se provjerili daljnji tijekovi novca isplaćenog na račune tamošnjih off shore tvrtki.

Iako se takvi podaci iz poreznih oaza vrlo teško mogu dobiti, u ovom slučaju na hrvatski su zahtjev vrlo brzo reagirale švicarske vlasti. I to ne samo na način da prikupljaju tražene podatke za potrebe postupka u Hrvatskoj, nego je tamošnje tužiteljstvo zaključilo da imaju elemente za pokretanje vlastite istrage.

Sumnjive transakcije

Središnju ulogu u ovoj istrazi ima tvrtka registrirana u Alpnachu, preko koje se odvijala većina sumnjivih transakcija te cijeli koloplet povezanih društava preko kojih je novac dalje transferiran.

Švicarska tužiteljica nije željela odati naziv sporne tvrtke, no, s obzirom na off shore tvrtke koje se spominju u hrvatskoj istrazi, gotovo se sigurno radi o tvrtki Rasport Management AG iz Alpnacha. Riječ je o "offshorki" iza koje stoji, prema optužbi USKOK, Mario Mamić.

Između ostaloga, u pretresima kod Mamićevih pronađen je dokument u kojemu sadašnji igrač Real Madrida Mateo Kovačić imenuje "Marija Mamića iz Rasport Managementa kao svog punomoćnika".

Na račun Rasporta Dinamo je ukupno uplatio oko dva milijuna eura, i to za navodne usluge posredovanja u transferu Eduarda da Silve iz Dinama te Marija Mandžukića, Ivice Vrdoljaka, Boška Balabana i Georga Kocha u Dinamo.

U USKOK-ovoj istrazi spominje se i tvrtka Onegoal Limited iz Züricha, na čiji je račun, vezano za navodno posredovanje pri transferu Tina Jedvaja u AS Romu, uplaćeno ukupno 300.000 eura. Sumnja se da iza te tvrtke stoje opet Mario Mamić i jedan od suokrivljenih pomagača Sandro Stipančić.

Zadaća državnog odvjetništva Obwalden bila je prikupiti podatke o novčanim transferima predmetnih off shore tvrtki od različitih banaka. U srpnju slijedi ispitivanje svjedoka, a istraga bi mogla biti okončana do kraja kolovoza, nakon čega će javnosti biti dostupno više detalja o njezinim rezultatima.

izvor: jutarnji.hr-4480364