Tajni dogovor o podjeli Mostara

Tajni dogovor o podjeli Mostara

Čović otkrio tajni dogovor sa SDA o podjeli Mostara, ali tek uz podjelu Federacije

Skinut veo tajne sa dogovora

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Objavljeno: 28. jun 2016

Dugo je u javnosti stajao znak pitanja iznad izjave Bakira Izetbegovića o tome da su SDA i HDZ dogovorili rješenje za Mostar, ali da ga neće javno iznositi kako ne bi iritirali javnost. Danas je taj znak pitanja skinuo lider HDZ Dragan Čović. On je na druženju sa novinarima otkrio kako HDZ prihvata prijedlog SDA o podjeli Mostara, ali uz određene uslove.

Dragan Čović danas je konačno otkrio stvarni sadržaj dogovora sa Izetbegovićem i SDA po pitanju Mostara. HDZ prihvata podjelu grada na Neretvi, ali ne u ovom izbornom ciklusu i ne bez rješavanja jednog šireg paketa.

Priča o podjeli Mostara u koju se lagano ušlo i o reorganiziranju Mostara je jedna potpuno druga priča. S te strane ja sam imao jasan stav da ostavimo tu priču za neke druge pakete i razgovore u BiH - rekao je danas Čović.

Paket o kojem Čović govori jeste podjela Federacije, i izborna jedinica za Hrvate u okviru većeg entiteta. S tim da SDA, u ovom momentu, očigledno nije imala hrabrosti HDZ-u isporučiti i podjelu Federacije, pa je i HDZ za sada odbio pristati na podijeljen Mostar.

izvor: vijesti.ba-315355