Duško Tomić: Prijete mi zbog pisma Dodiku

Duško Tomić: Prijete mi zbog pisma Dodiku

Duško Tomić
Duško Tomić

Objavljeno: 29. jun 2016 | A. Nu.

Duško Tomić, advokat roditelja 200 djece iz Janje koja pohađaju OŠ Meša Selimović, zaprimio je jučer nekoliko anonimnih prijetnji, i to neposredno nakon što je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uputio pismo u kojem je zatražio da se prestane s diskriminacijom koja se provodi nad djecom u ovom mjestu - jer im se brani izučavanje bosanskog jezika.

Od Dodika nisam dobio nikakav odgovor, jer on ne želi komunicirati s običnim ljudima. On samo komunicira s Vladimirom Putinom i predsjednikom Kine. Već sam na takve prijetnje postao imun. Ne bojim se. Mene više žaloste ta djeca u čijim đačkim knjižicama umjesto bosanskog jezika piše "jezik bošnjačkog naroda" - kaže Tomić.

Dodiku je poručio da je bosanski jezik stariji i od njega i od Republike Srpske te naveo da djeca u Janji, kao i u cijeloj RS, imaju pravo na izučavanje maternjeg jezika.

Moram priznati da sam tokom boravka u Janji osjetio mučninu u stomaku kada sam vidio tu uplašenu djecu i njihove roditelje kojima su u Janju poslali stotine policajaca. To je strašno, to se ne može opravdati - ističe Tomić.

Iako na pismo još nije dobio nikakav odgovor, Tomić kaže da je morao reagirati, jer ne može ostati slijep na probleme ove djece.

Jasno je da bosanski jezik spore oni koji su BiH 1992. godine rušili granatama, topovima, raketama, sada žele da je ruše olovkom. Svidjelo se to Dodiku ili ne, bosanski jezik je stariji i od njega i od RS - kaže Tomić.

Dodao je da će se zbog negiranja jezika ponovo obratiti Ustavnom sudu.

izvor: avaz.ba-244008

 

Tomić Dodiku: Bosanski jezik je stariji od vas i od RS-a

Objavljeno: 27. jun 2016

Advokat roditelja iz Janje Duško Tomić uputio je pismo predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku u kojem navodi, između ostalog, da je bosanski jezik stariji od njega i RS-a.

Tomić je kao advokat roditelja 200 djece iz Osnovne škole "Meša Selimović" iz Janje zamolio Dodika da odmah uspostavi ustavnopravnost, mir i ravnopravnost među bošnjačkom djecom i da se u njihove đačke knjižice upiše bosanski jezik kao što je to do sada bila praksa.

Kako navodi, u petak je bio sa roditeljima djece iz Janje na podjeli đačkih knjižica.

"Moram vam reći da sam osjetio mučninu u sebi, u djeci i njhovim uplašenim roditeljima, zbog prisustva nedopušteno velikog broja naoružanih policajaca oko škole i na prilazima ka školi koji su tim činom demonstrirali silu i okupaciju jedne autonomne školske ustavnove", napisao je Tomić u pismu Dodiku.

"Bosanski jezik je mnogo stariji i od vas i od Republike Srpske, sviđalo se to nekome ili ne", stoji u pismu advokata Duška Tomića upućenom Miloradu Dodiku.

Integralno pismo pročitajte u prilogu.

OTVORENO PISMO

PREDSJEDNIKU REPUBLIKE SRPSKE G. MILORADU DODIKU

Gospodine Predsjedniče!

Poslije desetogodišnjeg nijemog posmatranja sumorne političke zbilje u Republici Srpskoj, u kojoj ste Vi apsolutni kreator života i smrti, nedavno sam javno progovorio, u svojstvu prijatelja i advokata g. Slobodana Pavlovića, zbog čega sam brzo osjetio koliko ste Vi moćan i opasan čovjek i koliko je rizično biti u sukobu sa Vama i Vašim političkim konceptom Republike Srpske.

No, bez obzira na tu činjenicu prinuđen sam da Vam se ponovo javno obratim i ZAMOLiM, (ovoga puta kao advokat 200 roditelja učenika osnovne škole "Meša Selimović" iz Janje), DA ODMAH USPOSTAVITE USTAVNOST, MIR I RAVNOPRAVNOST među bošnjačkom djecom i da se u njihove đačke knjižice, baš kao i poslednjih 10 godina, upiše BOSANSKI JEZIK, kako žele sva bošnjačka djeca i svi roditelji te djece.

To pravo im garantuju Međunarodna konvencija o pravima djeteta. Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Republike Srpske.

Gospodine Predsjedniče, 24.juna 2016, godine sam bio u O.Š. "MeŠa Selimović u Janji na podjeli đačkih knjižica. Bio sam sa djecom, njihovim roditeljima, direktoricom škole i sekretarom škole. Sve je bilo mirno i dostojanstveno, ali, moram Vam reći da sam osjetio mučninu u sebi, u djeci i u njihovim uplašenim roditeljima, zbog prisustva nedopušteno velikog broja naoružanih policajaca, oko škole i na prilazima ka školi, koji su tim činom demonstrirali silu i okupaciju jedne autonomne školske ustanove.

Volio bih znati ime policijskog rukovodioca koji se odlučio na taj nedopušteni korak zastrašivanja djece i roditelja Janje i da li u tome ima i Vaše volje?

Gospodine Predsjedniče!

Moram Vas podsjetiti na ratno vrijeme i na veliki broj, do zuba naoružanih, srpskih policajaca prisutnih u Janji od 1992. do 1995. godine, i na to da tolika policija nije uspjela sačuvati Bošnjake lojalne Republici Srpskoj, od zločina nad njima, od njihovih masovnih progona i od brutalne pljačke njihovih imanja, zbog čega se danas sudi nekolicini srpskih policajaca iz Janje i Bijeljine pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Budite uvjereni, da ni današnja brojna srpska policija, raspoređena oko jedne osnovne škole u Janji, neće sačuvati ni Vas ni Republiku Srpsku od Bosanskog jezika, jer je taj jezik mnogo stariji i od Vas i od Republike Srpske, sviđalo se to nekome ili ne. Ako te činjenice niste svjesni i ako odmah ne zaustavite ovu harangu oko Bosanskog jezika u Republici Srpskoj, veliki su Vam izgledi da se vrlo brzo nađete i Vi i Republika Srpska pred nekim sudom Bosne i Hercegovine a pred sudom istorije odavno se Vi nalazite u ulozi rušitelja zajedničke nam države, u kojoj smo se oboica rodili i od koje oboica živimo.

S poštovanjem!

Međaši, 24.06.2016. godine

Advokat Duško Tomić

izvor: ba.n1info.com-a102344