KAKO SRPSKA KAŽE

KAKO SRPSKA KAŽE

Dodik i Putin
Dodik i Putin

• U RS znaju da više EU u BiH znači više BiH u RS. To jača bh. državu iznutra i prema vani i približava je NATO-u. Otud nastojanje da se u pregovorima sa EU RS uspostavi kao subjekt ravnopravan bh. državi

Objavljeno: 30. jun 2016 | Zija Dizdarević

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, popustili su pred ucjenom kolege Mladena Ivanića. Kolektivni šef države nije prihvatio adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Ivanić je najavio da neće glasati za prilagođeni SSP ako Vlada Republike Srpske bude protiv. Banjalučke vlasti, predvođene predsjednikom RS Miloradom Dodikom, rekle su NE dokumentu jer bi, navodno, nanio nesagledivu štetu tom entitetu.

Čović i Izetbegović nisu željeli da preglasaju Ivanića, pa je on preglasao njih.

To je urađeno uprkos poruci šefa misije EU i BiH Larsa Gunnara Wigemarka "da je sada kasno da se kaže kako se ne prihvata ono što je ispregovarano" - te da "EU ne pregovara s kantonima i entitetima, već sa BiH". Predsjedništvo BiH jeste nadležno za vođenje spoljne politike, s ingerencijama traženja članstva u međunarodnim organizacijama i vođenja pregovora za zaključivanje međunarodnih ugovora.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Prilagođeni SSP je uslov da ministri vanjskih poslova evropske zajednice daju saglasnost za nastavak integracijskog procesa na sastanku 18. jula u Slovačkoj. Slijedilo bi ispunjavanje briselskog upitnika koji vodi kandidatskom statusu za EU.

Ali...

Ivanić je zaprijetio da će se, ako bude preglasan u Predsjedništvu, pozvati na vitalni interes entiteta (Ivanić to pogrešno naziva vitalnim nacionalnim interesom) i tražiti izjašnjavanje Narodne skupštine RS. Prema Ustavu BiH, ako se NSRS suprotstavi stavu dvojice iz kolektivnog šefa države dvotrećinskom većinom - ta odluka ostaje bez učinka. Tako je entitet u tim slučajevima iznad države i njene suverenosti. Van pameti.

Zašto Izetbegović i Čović nisu glasali za adaptirani SSP i doveli Ivanića u situaciju da se usprotivi, a NSRS učini tu odluku nevažećom? To bi dalje kompromitovalo Ivanića, vlasti u RS i opoziciju koja slijedi Ivanića i Dodika.

Ovako, Čović i Izetbegović su se solidarisali sa Ivanićem u onemogućavanju važnog koraka ka kandidaturi za EU.

Time se Predsjedništvo BiH predstavilo kao nesolidan partner EU.

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Braneći svoj stav, Ivanić se poziva na odlučivanje po mehanizmu koordinacije u procesu evropskih integracija. Mehanizam nije usaglašen zbog izvoljevanja iz RS, a i upitan je. Bilo je logičnije da u tom poslu dođe do punog izražaja nadležnost državnih organa ("razgovaramo samo sa bh. državom"), što bi doprinijelo afirmaciji države BiH unutar i prema vani. Entiteti i kantoni bi djelovali u skladu sa svojim ovlaštenjima. Ako dođe do nesuglasja, tražilo bi se rješenje uz pomoć EU.

To neće u Banjoj Luci. U mehanizam koordinacije (uz podršku iz EU) uključeni su entiteti i kantoni. Time je ojačana njihova pozicija i preko ustavnih nadležnosti - a relativiziran autoritet državnih organa.

Tvrdnju Dodika da je adaptacija SSP štetna po RS, osporio je Wigemark, ocijenivši da je to grubo izvrtanje činjenica. Šef misije EU u BiH navodi da su ustupci koji su učinjeni Hrvatskoj (koja je tražila da zadrži prednosti iz srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini CEFTA, čiji je član prestala biti ulaskom u EU) više nego kompenzirani povoljnostima koje su date BiH za izvoz u EU.

Uz to, BiH i RS su zbog svoje neodgovornosti već izgubile na stotine miliona eura iz fondova EU za jačanje poljoprivrede i konkurentnosti na evropskom tržištu.

Dodik zahtijeva nove pregovore o SSP, uz prethodno povlačenje odluke o objavljivanju popisa. Ivanić je inicirao krizu u Predsjedništvu i BiH zbog te odluke - tvrdeći da nije konsultovan i optužujući Izetbegovića i Čovića za prevaru. Da li mu je (ne)glasanje bilo izvinjenje?

Popis jeste nužan za nastavak približavanja EU, kao stavka u kandidacijskom upitniku. Ali popis nema ništa s adaptacijom SSP. To dvoje se vještački dovodi u konfliktnu vezu. Predsjedništvo BiH nema ingerencija u popisnom procesu.

Ivanić (ni bilo koji drugi političar) nema pravo da se miješa u taj stručni posao. I popis je ujedinio poziciju i opoziciju u RS. Iz njihovih reagovanja izbija velikosrpska težnja za što manje Bošnjaka i Hrvata u RS.

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić
Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić

U RS znaju da više EU u BiH znači više BiH u RS. To jača bh. državu iznutra i prema vani i približava je NATO. Otud nastojanje da se RS u pregovorima sa EU uspostavi ne samo kao ravnopravan subjekt bh. državi već i kao kontrolor evrointegracijskih procesa i pozicije BiH u tome. Preko RS, u te procese upletene su Srbija i Rusija.

U vezi s tim, dobro je što je Predsjedništvo konsenzualno prihvatilo usaglašena poglavlja radne verzije Pregleda odbrane i dalo smjernice za dalji rad na dokumentu koji je ključan za približavanje članstvu u NATO.

Izetbegović se nada da će blokada procesa integracije u EU prestati s lokalnim izborima. Međutim, sutradan, očito upozoreni Čović poručuje da se sve obaveze prema EU moraju završiti u ovoj sedmici.

Šta dalje, bit će jasnije nakon susreta Predsjedništva BiH s njemačkom kancelarkomAngelom Merkel u Berlinu (30. juna 2016.). Pod vodstvom Merkelove, oblikovana je nova strategija EU za zapadni Balkan. Cilj je normalizacija međudržavnih i političkih odnosa u regiji, poticanje ekonomskog razvoja i socijalne stabilizacije, uz ubrzavanje uključivanja regije u EU.

Vidjet ćemo da li će biti kako to zahtijeva EU ili kako "Srpska" kaže.

Dejtonski Ustav je na strani RS.

izvor: tacno.net