Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu po 22 godine zatvora

Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu po 22 godine zatvora

Mićo Stanišić - Stojan Župljanin
Mićo Stanišić - Stojan Župljanin

• Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo je žalbe prvostepeno osuđenih Stojana Župljanina i Miće Stanišića i potvrdilo presude na 22 godine zatvora

Objavljeno: 30. jun 2016 | Dževad Sabljaković

U prvostepenom postupku sudijsko vijeće bilo je jedinstveno: Mićo Stanišić, ratni ministar policije Republike Srpske i Stojan Župljanin, načelnik Centra službi bezbjednosti u Banja Luci proglašeni su krivim za progone, ubistva i nečovječna djela nad bošnjačkim i hrvatskim civilima u 20 opština Bosne i Hercegovine od aprila do decembra 1992. godine. Obojica su učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio nasilno i trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa teritorija "zamišljene etnički čiste srpske države". U tom poduhvatu učestvovalo je, prema presudi, vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske, na čelu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Plan zajedničkog poduhvata

Da bi se ostvario taj plan, naglašeno je u presudi, počinjena su masovna ubistva nesrpskih civila, poput onog na Korićanskim Stijenama na planini Vlašić, i osnivani zloglasni logori, kao što su Omarska i Keraterm kod Prijedora, u kojima su zlostavljani, ubijani i ponižavani Bošnjaci i bosanski Hrvati. U bosanskohercegovačkim opštinama koje su bile pod kontrolom policije Republike Srpske ubijeno je na hiljade civila, a prisiljeno na izbjeglištvo desetine hiljada stanovnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Vijeće je konstatovalo da su optuženi formirali Odrede specijalne policije, čiji pripadnici su bili srpski nacionalisti i kriminalci skloni zločinima. Iako su bili informisani šta čine te formacije, ni Stanišić ni Župljanin nisu preduzimali istrage povodom zločina niti su hapsili i kažnjavali počinioce. Mada direktno nisu učestvovali u zločinima, podsticali su ih nekažnjavanjem, naglašeno je u prvostepenoj presudi.

Zločini u 20 opština

Sudije su zaključile da su tužioci dokazali da su policijske snage u nadležnosti dvojice optuženih učestvovale u takozvanom preuzimanju vlasti u Republici Srpskoj početkom 1992. "Preuzimanje vlasti" se sastojalo u razoružavanju policijaca nesrpske nacionalnosti i nasilnoj smjeni izabranih funkcionera Bošnjaka i Hrvata, njihovim hapšenjem i odvođenjem u logore.

Sudije su u prvostepenoj presudi zaključile da su obojica optuženih odgovorni za zločine protiv čovječnosti, koji su izvršeni progonima, ubistavima, mučenjima, razaranjem gradova i sela, i uništavanjem vjerskih i kulturno-istorijskih objekata. Odgovorni su i za kršenje zakona i običaja ratovanja. Zločini, za koje su osuđeni Stanišić i Župljanin, s većim ili manjim intenzitetom počinjeni su, navedeno je u presudi, u 20 opština, od Bosanske Krajine do Istočne Bosne: u Banjaluci, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Skender Vakufu, Donjem Vakufu, Tesliću, Vlasenici, Višegradu, Zvorniku, Bijeljini, Bosanskom Šamcu, Brčkom, Doboju, Bileći, Gackom, Vogošći, Ilijašu i Palama.

Uoči izricanja definitivne presude

Najviši policijski zvaničnik Republike Srpske u ratu u Bosni i Hercegovini, ministar unutrašnjih poslova Mićo Stanišić predao se Tribunalu čim je u februaru 2005. godine objelodanjena optužnica. Njegov podređeni, ratni načelnik službi bezbjednosti u Banja Luci, Stojan Župljanin, protiv kojeg je podignuta optužnica još 1999., krio se sve do ljeta 2008. kad je uhapšen u Pančevu. Suđenje im je počelo u septembru 2009. godine, a završeno u martu 2013.

Na presudu su se žalile obje strane. Tužioci smatraju da zbog težine zločina kaznu treba povećati na 30 do 40 godina zatvora, odbrana zahtijeva oslobađajuću presudu. Branioci optuženih tražili su poništavanje postupka i obnovu suđenja pošto je član Pretresnog vijeća, bio danski sudija Frederik Harhof (Harhoff), koji je zbog navodne pristrasnosti suspendovan iz suđenja Vojislavu Šešelju. Podsjetimo da je danski sudija u privatnom pismu, koje je dospjelo u medije, iskazao nezadovoljstvo zbog niza oslobađajućih presuda (Gotovina, Markač, Perišić, Stanišić-Simatović) u Haškom tribunalu. Odbrana Stanišića i Župljanina smatra da je sudija Harhof time pokazao sklonost osuđujućim presudama i na taj način uticao i na izricanje oštrih kazni njihovim branjenicima.

izvor: dw.com-19365423

 

Presudom Stanišiću i Župljaninu zaokružen je politički, vojni i policijski zločinački poduhvat RS

Stjepan Kljuić, Radovan Karadžić i Alija Izetbegović
Stjepan Kljuić, Radovan Karadžić i Alija Izetbegović

Objavljeno: 01. jul 2016

Nakon što je Sudsko vijeće Tribunala povrdilo prvostepenu presudu Miću Stanišiću i Stojanu Župljaninu na kaznu zatvora od po 22 godine, zaokružena je jedna apsolutna cjelina Udruženog zločinačkog poduhvata zvanog Republika Srpska, piše novinska agencija Patria.

Osuđeni Stanišić i Župljanin su bili rukovodioci policijskih struktura. Tokom perioda najstrašnijih zločina po logorima i istrebljenja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata, Mićo Stanišić je bio ministar policije Republike Srpske i time član Vlade RS. Župljanin je bio načelnik regionalnog centra Službi bezbjednosti CSB.

Ova dva čovjeka "su učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije planirane srpske države" - stoji u presudi. Ista konstatacija o istrebljenju bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata nalazi se i u presudi Radovanu Karadžiću.

Dakle, presuđeno je čitavom političkom vrhu Republike Srpske:

  • Radovan Karadžić, predsjednik RS prvostepeno na 40 godina zatvora
  • Momčilo Krajišnik, predsjednik Skupštine RS na 20 godina zatvora
  • Biljana Plavšić, član državnog Predsjedništva, otišla je korak dalje i priznala zločin istrebljenja, progona i zatočenja u logorima smrti
  • Radoslav Brđanin je bio šef Kriznog štaba Autonomne regije Krajina, zatim potpredsjednik Vlade RS za proizvodnju, a nakon toga i ministar u vladi RS, osuđen na 32 godine zatvora

Dokazan je potpuni udruženi zločinački poduhvat unutar političkog vrha Republike Srpske.

Ratko Mladić
Ratko Mladić

U isto vrijeme suđeno je i vojnom vrhu Vojske Republike Srpske.

Sudi se komandantu VRS Ratku Mladiću za zločin genocida i teške zločine protiv čovječnosti.

Osuđeni su gotovo svi oficiri Generaštaba Vojske RS.

Vujadin Popović
Vujadin Popović

Potpukovnik VRS Vujadin Popović proglašen je krivim za zločin genicida u Srebrenici i osuđen na doživotni zatvor.

Ljubiša Beara
Ljubiša Beara

Ljubiša Beara je bio načelnik sigurnosti u Glavnom Štabu RS - osuđen je na doživotni zatvor.

Ljubomir Borovčanin
Ljubomir Borovčanin

Načelnik Specijalne policijske postrojbe Ljubomir Borovčanin osuđen je na 17 godina zatvora.

Milan Gvero
Milan Gvero

Mladićev pomoćnik u Glavnom Štabu VR Milan Gvero osuđen je na pet godina zatvora.

Radivoj Miletić
Radivoj Miletić

General Vojske RS Radivoj Miletić osuđen je na 18 godina zatvora.

Radislav Krstić
Radislav Krstić

Radislav Krstić, general Vojske RS je proglašen krivim za genocid, istrebljenja i progone i u Tribunalu osuđen na 46 godina zatvora.

Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir

General Zdravko Tolimir, osuđen je na doživotni zatvor zbog zločina genocida i umro je u pritvoru.

Momir Talić
Momir Talić

Momir Talić je optužen i suđen za genocid, ali je prije presude umro.

Đorđe Đukić
Đorđe Đukić

General Đorđe Đukić je optužen, suđen ali je umro od karcinoma pluća i nije dočekao presudu.

Ne postoji niti jedna relevantna osoba iz političkog, vojnog i policijskog vrha a da mu nije suđeno za udruženi zločinački poduhvat.

Završiti rat

Slobodan Milošević - Richard Holbrooke
Slobodan Milošević - Richard Holbrooke

Dakle, šta će biti sa Republikom Srpskom čija je suština formiranja i postojanja -- zločin genocida, istrebljenja, progoni i zatočenja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata po logorima smrti.

Republika Srpska nije stvorena u Dejtonu na osnovama međunarodnog prava. Međunarodni sporazum u američkoj vojnoj bazi Wright - Patersson bio je samo grozničav pokušaj uspostavljanja mira. Baš kao što je i tvorac Dejtona, pokojni Richard Holbrooke dao naziv svojim memoarima: "Završiti rat".

Procesima i presudama na Međunarodnom sudu dokazalo se da Republika Srpska u svojim temeljima ima strašne zločine genocida i zločine protiv čovječnosti, kao što su svi njeni vrhovni politički, vojni i policijski tvorci suđeni i osuđeni za genocid i teške zločine protiv čovječnosti.

Pitanje je do kada može postojati nešto što ima brojne međunarodne sudske presude u svim segmentima da je stvoreno kao udruženi zločinački poduhvat.

izvor: hamdocamo.wordpress.com