RS: Panika povodom objave rezultata popisa iz 2013. godine

RS: Panika povodom objave rezultata popisa iz 2013. godine

Povijest se ponavlja

popis

• 1971. kada se vidjelo da su muslimani većina u BiH, podignuta je panika u CKSK BiH

Objavljeno: 01. jul 2016 | Hamdo Čamo

Povijest se ponavlja i to se može potvrditi za događaje u Bosni i Hercegovini.

Tako je 1971. godine "nakon popisa provedenog u tadašnjoj SFRJ, ostalo zabilježeno u knjigama povjesničara da je Branko Mikulić, u to vrijeme sekretar CKSK BiH, razgovarao o rezultatima popisa sa Rodoljubom Čolakovićem, kada je saznao da su bosanski Muslimani na posljednjem popisu po broju pretekli Srbe i da ih u BiH ima 39 posto, a Srba 37 posto."

- "Svi smo živjeli u uvjerenju da Srbi imaju relativnu većinu. Mikulić je tada rekao da još ne smijemo da objavimo rezultate popisa, jer će skočiti muslimanski reakcionari da traže svoju matičnu republiku, kakve imaju sve nacije osim Muslimana. Taj podatak ne mijenja karakter naše Republike" - odgovorio je Čolaković - "jer ona i dalje ostaje Republika Muslimana, Srba i Hrvata, kako je i zamišljena u Jajcu, na Drugom zasjedanju AVNOJ-a".

Branko Mikulić
Branko Mikulić

Danas su i konačno objavljeni rezultati popisa iz 2013. godine po kojima u Bosni i Hercegovini živi 3.531.159 stanovnika od kojih je:

  • 50,11 posto Bošnjaka (Bosanaca islamske vjeroispovijesti)
  • 30,78 posto Srba (Bosanaca ortodoksne vjeroispovijesti) i
  • 15,43 posto Hrvata (Bosanaca katoličke vjeroispovijesti)

Napomene u zagradi su zbog iritirajućih, zbunjujućih i politikantskih "činjenica" u BiH, jer Srbi tj. Srbijanci žive u Srbiji, a Hrvati u Hrvatskoj, dakako, ukoliko nije riječ o nacionalnim manjinama koje žive u BiH. (Op.a. H.Č.)

U odnosu na popis 1991. (4.377.033 stanovnika), konačni popis 2013. (3.531.159 stanovnika) pokazuje da nedostaje preko 800.000 građana Bosne i Hercegovine. Dakako, popisom se ne mogu ispraviti, ali se zorno mogu prikazati posljedice agresije na R BiH, rata i real-politike.

Direktorica Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković izjavila je "kako BiH nije dobila tačne podatke popisa i da ih ova institucija neće priznati, te da će Zavod za statistiku RS dalje postupiti u skladu sa zaključcima nadležnih institucija RS".

Rezultati agresije na R BiH izraženi popisom, posebno ne odgovaraju manjem bh. entitetu, koji zahvaljujući nacionalističkoj retoričkoj praksi svojih vodećih političara i intelektualaca umišlja da je država, te sa svojim političkim prijateljima, umjesto koncenzusa, radije pribjegava negodovanjima, nepriznavanjima, izazivanjem blokada, kriza, pa čak i otvorenim prijetnjama.

Posljednje otvorene prijetnje, kao što je javnost upoznata, bile su uvod u genocid i najmasovnije zločine na području R BiH.

Na kraju, ostaje historijska opomena svim demokratski nastrojenim i slobodarskim snagama BiH, iskrenim snagama kojima Bosna i Hercegovina kao zajednička, sekularna država oslobođena strasti nacionalizma kao domovina "leži na srcu", uz svu gorčinu činjenica i rezultata popisa koji uokviruje jadnu sliku "etnički očišćene domovine" u kojoj - uprkos manjini, rezultatima popisa i drugačijim mišljenjima, ne žive pobjednici - već žrtve i gubitnici.

izvor: hamdocamo.wordpress.com