Jedinstvo SDA i SBB se raspada

Jedinstvo SDA i SBB se raspada

ANALIZA PATRIJE: Bošnjačko jedinstvo se raspada pred interesima HDZ-a

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 03. jul 2016

SDA uglavnom vidi ono što joj je drago vidjeti.

Posljednji događaji su probudili sumnju u ravnopravne odnose ove stranke sa SBB-om. Koliko je uistinu SBB partner SDA, a koliko je SDA partner SBB? Taj je odnos dogurao do brojnih zajedničkih kandidata za načelnike na predstojećim lokalnim izborima.

Pitanje je hoće li se brak održati i nakon izbora. Mogu li drastično različiti rezultati odrediti sudbinu ovog koalicionog braka. Već sada bi se moglo reći da SBB i SDA nemaju zajednički stav prema nekim državnim pitanjima.

Vidjelo se to na nedavnom izboru Nadzornog odbora Aluminija.

Premijer Federacije Fadil Novalić je za Nadzorni odbor Aluminija predložio Dalibora Miloša, Zdenka Klepića i Zorana Pandžu. Riječ je o jednonacionalnom Nadzornom odboru i ljudima bliskim HDZ BiH.

Novalićev prijedlog prethodno je pokušao oboriti i sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović -- ali ga Novalić navodno nije poslušao.

Protiv ovakvog prijedloga premijera Novalića glasali su ministri iz SDA i iz SBB. Prijedlog je podržao HDZ. Tada je ministrica finansija Jelka Milićević doslovno upozorila premijera da se nisu dogovorili tako. Nakon konsultacija premijera i nekih ministara iz SBB - odnosi su se promijenili.

Novalićev prijedlog o jednonacionalnom Nadzornom odboru Aluminija usvojen je glasovima ministara iz HDZ BiH i SBB. Ministri iz SDA i dalje su bili protiv.

Znaju li u SDA o čemu se ovdje radi?

Čiji je "njihov" premijer Fadil Novalić?

Ili je i ovo bio paralel slalom SDA i HDZ u korupciji tipa: Ja tebi ti meni.

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Je li nedavni pristanak HDZ-ovih kadrova u Vladi Federacije da se kladionice stave pod kontrolu, bio uslovljen vladavinom HDZ nad Aluminijem?

Industrija koja koristi aluminij se ubrzano opravlja i dolazi period kada će opet biti superprofitabilna. Dakle, HDZ opet dugoročno računa na ubiranje profita izvan sistema. Stranke "bošnjačkog jedinstva" u tom slučaju pristaju na igre korupcije.

Zakonski je dopušteno, ali je neuobičajeno da se upravljanje firmom sa većinskim državnim kapitalom daje jednonacionalnim i jednostranačkim kadrovima? Za neuobičajene postupke moraju postojati ozbiljni razlozi.

Identične stvari se događaju sa blokiranjem političkog rješenja ustroja Mostara, ali tu tala ne smije biti jer su građani bijesni na česte i sumnjive trgovine SDA i HDZ. Taldžije bi, u slučaju Mostara, mogle platiti ozbiljnu cijenu na izborima u cijeloj BiH. Zato dogovora o Mostaru nema već osam godina i prijeti da neće biti još četiri godine.

LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović
LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Šutnja je tu mudrija od pregovora i obraćanja javnosti. Ali, štagod neko mislio, to je poraz koalicije SDA i SBB, jer ovakav Mostar odgovara samo HDZ-u.

Ako SBB i SDA govore o jedinstvu otkud onda različiti stavovi prema HDZ-u?

Čak i u politici mora postojati iskren odnos među partnerima. Nije dovoljno da se taj odnos oslanja na podudarne stranačke programe. Odavno dvije stranke nisu deklarativno ušle u tako bliske odnose kao što su to uradili SDA i SBB.

Krije li se upravo u toj velikoj bliskosti opasnost, koja i najmanje nesporazume može doživjeti kao najveću izdaju?

Izbori se u BiH dobijaju zaposjedanjem starih i jednom davno iskopanih rovova. Profitabilni politički principi su samo zadrti i nepromjenjivi stavovi. I nacije glasaju po tim istim rovovskim opredjeljenjima.

Ali, nešto se, ipak, mijenja.

Ovakvih igara sa stranačkim finansijskim interesima bilo je i prije. Razlika je što te igre pohlepe i otimačine državnih vrijednosti sada ogoljene izlaze u javnost.

Tu je sadržaj i suština ove priče o bošnjačkom jedinstvu pred zahtjevima HDZ.

izvor: nap.ba-26598