Nestali dokumenti iz policije u Čapljini

Nestali dokumenti iz policije u Čapljini

policijska uprava capljina

Objavljeno: 07. jul 2016

Na suđenju za zločine počinjene na prostoru Čapljine, za koje su optuženi Nikola Zovko kao bivši komandir PS u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini, Tužiteljstvo BiH je, uz pomoć nalaza vještaka, nastojalo dokazati strukturu i zapovjedni lanac u vojnoj i civilnoj policiji u Čapljini 1993., prenosi BIRN BiH.

Vještak Dragomir Keserović, general Oružanih snaga BiH (OS BiH), u izvještaju je iznio statusnu strukturu zapovijedanja u Policijskoj stanici (PS) Čapljina.

Nikola Zovko
Nikola Zovko

Po njemu, na vrhu strukture je bio Nikola Zovko, kojem je jedan o potčinjenih bio je i Petar Krndelj, za kojeg je vještak kazao da je rukovodio akcijom u Čeljevu. Vještak je rekao da je Zovko, kao zapovjednik PS u Čapljini, iako nije bio u stanici tijekom akcije niti na licu mjesta, morao znati za akciju, prije i nakon nje.

"Ne postoji niti jedan materijalni dokaz za te tvrdnje, no to sam utvrdio sustavno, po načinu na koji inače funkcionira policija. Ovo je jako čudan slučaj, gotovo da nema nikakvih papira, nema pisanih tragova, dokumenata... Iz dnevnika događaja tih dana su istrgnute stranice... Nalaz sam sačinio uz pomoć dokumenata koji su bili dostupni te oslanjajući se na iskaze svjedoka", kazao je Keserović.

Iako su se Obrane optuženih protivile iskazu ovog vještaka, tvrdeći da nisu imali uvid u dokumenta koje je on koristio prilikom izrade nalaza, Sudsko vijeće dopustilo je njegovo izlaganje ograničavajući ga da u iskazu govori samo o stvarima za koje ima materijalne dokaze. Vještak je na to kazao da nema niti jedan pisani trag o tome tko je naredio a tko rukovodio akcijom u Čeljevu.

Posebice je naglasio da nema saznanja čak niti u tragovima tko je zapovijedao vojnim policajcima tijekom akcije zarobljavanja na čeljevskoj Adi. Keserović je rekao i da nije uobičajeno da potčinjeni izdaju naredbe za akciju, no da to mogu učiniti u iznimnim, hitnim situacijama, te da nakon toga odmah moraju o svemu izvijestiti pretpostavljenog. Suđenje u ovom predmetu se nastavlja 12. ili 13. srpnja, kada će Obrane optuženih Krndelja, Raiča i Čuture unakrsno ispitivati vještaka. BIRN

izvor: dnevni-list.ba