Odgađanje kredita MMF rezultat je blokade EU puta BiH

Odgađanje kredita MMF rezultat je blokade EU puta BiH

Zlatko Hurtić
Zlatko Hurtić

Objavljeno: 07. jul 2016

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić ocijenio je u izjavi za Vijesti.ba da je odgađanje kreditnog aranžmana sa MMF-om rezultat blokade evropskog puta BiH, koja dolazi iz Banjaluke po naređenju Beograda:

Politika RS u vezi sa adaptacijom SSP-a dolazi iz Beograda, koji je naredio političari iz ovog entiteta da blokiraju evropski put. Mladen Ivanić je, kao novi igrač, preuzeo palicu od Milorada Dodika. Radi se o koordinisanim politikama iz Beograda kojima se želi zaustaviti evropski put naše zemlje sve do njenog raspada. Svaki napredak prema EU znači političku i ekonomsku stabilizaciju BiH, a to nije cilj ni Beogradu ni političarima iz RS. To je poznato, jer bez obzira na to što govore, jasno se vidi šta rade na terenu - upozorio je Hurtić.

Prilikom pripreme proširenog aranžmana sa MMF-om niko nije mogao pretpostaviti da će doći do blokade evropskog puta BiH.

Kada se dogovarao iznos sredstava koji će nam biti potreban za srednji rok od strane MMF, u tu kalkulaciju su ulazila i sredstva koja treba da dobijemo po osnovu EU. Naime, kada BiH postane kandidat, na raspolaganju ćemo imati daleko veći fond sredstava. Budući da je to sada pod upitnikom, postoji razmišljanje ili da kreditni aranžman sa MMF-om treba totalno rekonstruisati, kako bi javne finansije u zemlji bile stabilne, ili se mora postići dogovor o adaptaciji SSP, gdje bi kreditni aranžman sa MMF-om, kako je sada zamišljen, bio dovoljan - pojasnio je Hurtić, te dodao da bi povoljnija opcija za BiH svakako bila adaptacija SSP.

Odgađanjem kreditnog aranžmana sa MMF-om, naglasio je, više je ugrožena RS u odnosu na FBiH, s obzirom da ima veće budžetske deficite, te probleme sa bankarskim sektorom i ekonomiju koja je u rasulu. S druge strane, FBiH ima ekonomiju koja se konsoliduje, kao i veći potencijal da izvrši rebalans budžeta.

Osim toga, u RS je kompleksna politička situacija, a u FBiH imamo jačanje koalicije SDA-SBB. Procjene su da će Dodik na lokalnim izborima doživjeti poraz, a može doći u još veće probleme ukoliko ne bude mogao izvršavati budžet na bazi sredstava, koje nema od MMF - zaključio je Hurtić u izjavi za Vijesti.ba.

izvor: biznis.ba-58628

 

Dok je u BiH ljevica ovakva nacionalisti mogu mirno nastaviti da rade na štetu građana i države BiH

SDU BiH
SDU BiH

Objavljeno: 07. jul 2016

Međunarodni monetarni fond (MMF) odgodio je kreditni aranžman BiH, jer još uvijek svi članovi Fiskalnog vijeća nisu potpisali Pismo namjere. Ovakav način finansijske destabilizacije države uz pojačan intenzitet međusobnog optuživanja i nacionalističke i šovinističke retorike koja uglavnom dolazi od predstavnika iz entiteta RS u vlasti na razini države pogodiće sve nivoe vlasti.

Svojom retorikom i ucjenjivačkim ponašanjem aktuelna vlast ugrožava budućnost svih građana u BiH bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost i dokazuju da u BiH samo lopovi imaju budućnost.

Više od ove vrste usložnjavanja ukupne ekonomske, socijalne i političke situacije u BiH, političku scenu u BiH pogađa činjenica da aktuelna vlast nema adekvatne alternative niti ozbiljne opozicije. Ljevica je postala nijemi posmatrač i bilježnik ukupnih političkih procesa u BiH. Njena anemičnost ogleda se u ograničavanju aktivnosti na izdavanje kabinetsko-frigidnih saopštenja u kojima nema konkretne osude niti naglašavanja klasnih razlika i borbe za socijalnu pravdu, a u kojima prednjače SDP i DF.

To pokazuje da su najjače stranke ljevice zapale u komformizam i da se zadovoljavaju sa solidnim izdacima iz budžeta prema političkim partijama od kojih izdržavaju svoju insfrastrukturu i održavaju se u izbornim ciklusima na 7-10% učešća u parlamentarnom životu.

Pošto se kod kreditnog aranžmana sa MMF-om radi o pitanju od vitalnog značaja za BiH, SDU BiH apeluje na stranke ljevice koje imaju svoje zastupnike u parlamentima na svim nivoima da odmah intervenišu i zatraže sazivanje hitnih sjednica skupština u kojima participiraju.

SDU BIH poziva ljevicu i ukupnu lijevu misao u BiH da se ujedinimo oko zajedničkih aktivnosti na raskrinkavanju korumpiranog i do kraja nacionalistički zavađenog političkog sistema prije nego bude kasno i za ljevicu i za BiH. U protivnom, ispravnim će se pokazati teza da je ljevica nakon jednoumlja Zlatka dobila više malih Lagumdžija koji i dalje vode ljevicu u BiH čvrstom rukom.

Dok je u BiH ljevica ovakva, nacionalisti mogu mirno nastaviti da rade na štetu građana i države BiH.

izvor: tacno.net