Glas stražara utjerivao strah

Glas stražara utjerivao strah

Sud BiH - BH Pravosuđe
Sud BiH - BH Pravosuđe

Objavljeno: 07. jul 2016 | Nedim Hasić BIRN BiH Sarajevo

Na suđenju za zločine počinjene u Ljubuškom, svjedok Tužilaštva BiH naveo je da je Stojan Odak bio jedan od stražara koji su maltretirali i tukli zatočenike u zatvorskim ćelijama.

"Kada bi čuli taj glas, svi smo znali da je Stojan Odak u smjeni" - kazao je Ekrem Pekaz, svjedok Tužiteljstva BiH. Kao predratni stolački policajac, u Ljubuški je doveden krajem oktobra 1993. godine.

Pekaz tvrdi da je u nekadašnjoj konjušnici koja je bila pretvorena u zatvor dva puta premlaćen, te da je svjedočio i seksualnom zlostavljanju:

Uveden sam u kancelariju, Nedo Matić je ležao na krevetu. Bili su tu Odak i još dva stražara. Pitali su me ko sam, šta sam i onda me je Odak udario nogom u stomak i pesnicom u lice. Vratili su me u ćeliju. Kasnije su nam u nju upali Nedo, Stojan i još neki stražari i sve nas premlatili. Mene je Nedo Matić prvog udario, jer sam bio kraj vrata. Nisam siguran da me je tada i Odak tukao - kazao je svjedok.

Stojan Odak je, uz Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Dragana Miloša,Vicu Bebeka i Vinka Radišića, optužen za mučenje, zlostavljanje i držanje u neuslovnim prostorijama civila i ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici zatvora u Ljubuškom, a ostali optuženi stražari.

Svjedok Pekaz ispričao je i kako je iz susjedne ćelije čuo zlostavljanja zaštićenih svjedoka S-5 i S-2:

U njihovu ćeliju su upali neki vojnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je bio u pritvoru u Ljubuškom, i Stojan Odak. Čuo sam šta su im naređivali, kako su im se smijali i podsmjehivali. Naredili su im da stavljaju jedan drugom polni organ u usta - kazao je svjedok.

Na upit Obrane kako svjedok zna da je baš Odak bio taj stražar koji je ulazio u ćeliju, svjedok je izjavio kako to nije vidio, ali da je Odaka čuo. Obrana Ivice Kraljevića pokušala je dokazati da njihov branjenik, u vrijeme kada je svjedok maltretiran, nije bio na dužnosti upravitelja.

Svjedok Tužiteljstva Avdo Rudan ispričao je kako nije bio maltretiran u logoru, ali da je bio odveden na prinudni rad u Međugorje, u vrijeme dok je zatvorom ravnao Slavko Skender. Dodao je i da su uslovi Skenderovim dolaskom postali unekoliko bolji - "Bilo je malo mekše" - zaključio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juli.

izvor: justice-report.com