Pismo namjere pokazalo brutalne laži vladajuće koalicije

Pismo namjere pokazalo brutalne laži vladajuće koalicije

SDP: Premijerska trojka spremna na potpuno urušavanje domaće privrede i životnog standarda građana

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 08. jul 2016

Pismo namjere danas objavljeno u medijima, a koje je vlast mjesecima krila od javnosti je pokazalo nivo brutalnih laži kojim je vladajuća koalicija manipulira građanima ove zemlje pojašnjavajući im ekonomske bajke u koje niko živ više ne vjeruje osim njih samih, saopćeno je iz SDP BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Sad je više nego jasno da se radi o najgoroj parlamentarnoj većini u istoriji ove zemlje koja je bila spremna bez saglasnosti parlamenta i građana ove zemlje rasprodati sve što vrijedi, a da je u državnom vlasništvu.

Sadržaj pisma namjere je toliko katastrofalan da nije moguće naći niti jednu mjeru koja je planirana u interesu vlastitih građana, što pokazuje da je premijerska trojka ove zemlje zajedno sa strankama iz koje dolaze spremna na potpuno urušavanje domaće privrede i opšteg životnog standarda građana vlastite zemlje za rad kriminalno tajkunskih interesa.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Danas je jasno da ovakvo pismo namjere - bilo potpisano ili ne - nema apsolutno nikakav legitimitet ukoliko ne bude dobilo prethodnu saglasnost nadležnih parlamenata.

Nadamo se da će vladajući shvatiti nivo štete koju prave i ovu vlastitu manipulacijsku odluku da potpisivanje pisma namjere pomjere iza lokalnih izbora ipak preformulisati u trajni čin nepotpisivanja istog iz razloga njegove apsolutne neprihvatljivosti za bilo koga dobronamjernog u ovoj zemlji.

Na kraju, SDA kao pobjednička stranka mora shvatiti kako je iz sadržaja pisma namjere apsolutno jasno da ono ide jedino u prilog onima koji bi da BiH uskoro nestane, prvo ekonomski pa onda politički, stoji u saopćenju.

izvor: nap.ba-26752

 

Demokratska fronta o razvoju situacije s MMF-om: Tko ovdje koga laže

Čović, Izetbegović i Komšić
Čović, Izetbegović i Komšić

Objavljeno: 08. jul 2016

SARAJEVO - Demokratska fronta (DF) navodi da, sada kada je objavljeno pismo namjere MMF-u od strane vlasti u BiH, sasvim jasno zašto je vladajuća koalicija činila sve da ono ne dospije u javnost.

Veliki je broj mjera na koje se vladajući SDA-SBB-HDZ-SDS-SNSD obvezuju a koje će voditi ka daljem uništavanju domaće proizvodnje, smanjenju broja zaposlenih u realnom sektoru i daljem slabljenju kupovne moći građana.

Uz opasku da su vlasti u BiH u pismu namjere prihvatile određene mjere isključivo zbog svoje pohlepe, DF tako navodi da je prihvaćena prodaja poduzeća u vlasništvu države, prvo onih s manjinskim vlasničkim udjelom, kao što su Sarajevo osiguranje, Bosnalijek, Aluminij i druga, a u slijedećoj fazi ona s većinskim udjelom, poput BH Telekoma i HT Eroneta.

"Ide se u smanjenje poticaja poljoprivredi, ukidanje svih olakšica za izvozno orijentirana poduzeća, uvode se nove akcize na gorivo... To će dovesti do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i predstavljat će ogroman udar na građane" - stoji, među ostalim, u reagiranju DF-a u kojem se upozorava da vlast, u svrhu konsolidacije sustava mirovinskog osiguranja, povećava efektivnu dob za umirovljenje te proširuje osnovicu za obračun doprinosa, što znači da će se u mirovinu ići kasnije te da slijede novi porezi na plaću.

Kada je riječ o boračkoj populaciji u FBiH, DF navodi da su se vladajući SDA-SBB-HDZ obvezali do kraja iduće godine izvršiti potpunu reviziju te u svom mandatnom periodu zaustaviti sve moguće dopune zakona koji reguliraju boraka davanja.

Vladajuća koalicija se obvezala da neće poduzimati nikakve akcije koje bi mogle ugroziti financijsku stabilnost, drugim riječima da neće ugroziti interese stranih banaka u BiH i kaže da odustaje od nametanja konverzije bilo kojih zajmova u stranoj valuti u domaću valutu, da će CBBiH dopustiti bankama da ne ispunjavaju zahtjeve za obveznim rezervama, dok će UNO BiH izdati pojašnjenje da prodaja nekvalitetnih kredita od strane banaka ne podliježe PDV-u!

Dok se na ovaj način još više jača velike strane banke, s druge se prihvaća da se ograniči djelovanje entitetskih razvojnih banaka i to na način da se prihvati totalno ukidanje kreditiranja privatnog sektora.

Time su privatna poduzeća osuđena na nepovoljne kredite i skupi kapital velikih banaka u BiH, što će dovesti do totalnog sloma ionako nerazvijenog privatnog sektora koji se jedva uspijeva izboriti sa svim teškoćama u poslovanju.

U DF-u drže da bh. javnost mora znati da je nepotpisivanje pisma namjere od strane Zvizdića i Novalića samo još jedna u nizu obmana za javnost. Naime, njih će dvojica, kako se tvrdi, ne samo potpisati pismo namjere u sljedećih deset dana, već će biti i najglasniji zagovornici aranžmana s MMF-om jer su i sami svjesni da ne vladaju drugim sposobnostima osim sposobnošću za podizanjem kredita.

izvor: dnevni-list.ba

 

OBEĆANJE MMF-u: Aluminij i Fabriku duhana Sarajevo prodati do ožujka 2017.

Objavljeno: 09. jul 2016 | Vanja Bjelica-Čabrilo

Međunarodni Monetarni fond (MMF) odgodio je kreditni aranžman vrijedan više od milijarde maraka BiH jer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) i federalni premijer Fadil Novalić (SDA) nisu potpisali i vratili MMF-u Pismo namjere.

Pismo namjere do jučer je bilo tajna, jer izvršna vlast nije mogla i željele objaviti što su to MMF-u obećali kako bi dobili 1,1 milijardu maraka. Jučer je Žurnal.ba objavio nepotpisani dokument Pisma namjere kojim se vlasti obvezuju na smanjenje administracije, prodaju javnih poduzeća, uvođenje dodatnih akciza i poreza itd. Nitko od aktera koji su usuglašavali dokument, odnosno premijera i ministara financija, nije želio potvrditi vjerodostojnost dokumenta, no već je kroz izjave zvaničnika objelodanjen veliki dio pisma.

U objavljenom dokumentu vlast traži financijsku i administrativnu potporu MMF-a kako bi se provele strukturalne reforme koje će dovesti do ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Na početku pisma vlast se obavezuje na novi početak kada je u pitanju privatizacija u Federaciji. Tako se obvezuju da će do kraja srpnja ove godine prodati državni udjeli u poduzećima Bosnalijek i Sarajevo osiguranje.

-U procesu smo privođenja operativnog i financijskog restrukturiranja poduzeća Fabrika duhana Sarajevo i Aluminij Mostar s ciljem okončanja njihove prodaje do kraja ožujka 2017. godine, stoji u Pismu namjere.

Druga poduzeća kao što su Energoinvest i Energopetrol planiraju se prodati do kraja 2017.godine. Za BH Telecom i HT Mostar se planira izvršiti temeljna procjena vrijednosti do kraja listopada ove godine, nakon čega će se odlučiti hoće li se profitabilnost povećati kroz unaprjeđenje korporativnog upravljanja ili prodajom dionica.

Porezi i restrukturiranja

Također do kraja godine će vlade oba entiteta usvojiti planove restrukturiranja željeznica u oba entiteta, a Vlada Federacije će u 2017. usvojiti i planove restrukturiranja javnih poduzeća u sektoru električne energije i plina i rudnika uglja. Planovi će se zasnivati na povećanoj efikasnosti, uštedi troškova te tarifnim nivoima koji su dovoljni da osiguraju puni povrat troškova i održiv rad na komercijalnoj osnovi. Prema onom što stoji u pismu namjere u narednom razdoblju možemo očekivati povećanje dobi za umirovljenje, smanjenje poticaja za poljoprivredu, te ukidanje poticaja za izvoznike.

Smanjenje zaposlenih u javnom sektoru na svim razinama planira do kraja srpnja 2017.godine.

Do kraja rujna 2016. godine možemo očekivati i povećanje trošarina za gorivo za 15 feninga po litru. Proizvođačima alkohola u našoj zemlji bit će nametnut još jedan namet. Planirano je da Parlamentarna skupština BiH do kraja rujna ove godine odobri povećanje trošarine na sve alkoholne proizvode. Prema pismu namjere do kraja rujna 2016. godine nas očekuje i povećanje trošarine na gorivo za 15 feninga po litru. U pismu namjere planirano je i smanjenje vlada na svim razinama, što bi trebalo značiti da se će se određena ministarstva na entitetskoj i državnoj razini ukinuti.

Kako pismo namjere nije potpisano i poslano sve dogovoreno, barem u dogledno vrijeme, pada u vodu.

Ono što je pak sigurno jeste da će BiH kada se politička situacija stiša, što se očekuje nakon izbora u listopadu, ponovno aktivirati pregovore sa MMF-om. Od tada će i krenuti rokovi za ispunjavanje svega navedenog.

izvor: dnevni-list.ba