Država i Federacija spasili Dodika i Cvijanović

Država i Federacija spasili Dodika i Cvijanović

Milorad Dodik i Željka Cvijanović
Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Objavljeno: 09. jul 2016 | M. Osmović

Da nema državne i kase Federacije, Republika Srpska bi odavno financijski i ekonomski potonula! O tome svjedoči i nedavna operacija spašavanja tog entiteta, a nakon što su propale Bobar banka i Banka Srpske koja je u vlasništvu Vlade Republike Srpske. O čemu se radi?

Nakon što su te dvije banke propale, državna Agencija za osiguranje depozita morala je spašavati deponente sa depozitima većim od 50.000 maraka. Na računu Agencije do propasti tih banaka bilo je 234,6 milijuna maraka i nakon isplate depozita ostalo je 51,4 milijuna maraka. U međuvremenu su morali biti plaćeni i neki drugi računi i navodno Agencija više nema novca.

Inače, Agencija za osiguranje depozita BiH, na posebnom računu u Centralnoj banci BiH deponuje premije dobivene od svih banaka u državi. Službeni podaci kažu da banke sa sjedištem u Federacije na taj račun polažu puno više novca od banaka iz Republike Srpske. "Pravila igre" naređuju da kad neka banka propadne, zajedničkim novcem isplaćuju se osigurani depoziti bez obzira iz kojeg entiteta je propala banka.

Prema informacijama koje dolaze iz RS, lako bi se moglo desiti da propadne i Pavlović banka iz Bijeljine. Tužiteljstvo BiH još uvijek vodi istragu o radu i poslovanju te banke uključujući i uvjete i okolnosti pod kojima je predsjednik RS Milorad Dodik dobio 1,5 milijuna maraka za kupovinu vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje. Ako padne Pavlović banka, isplata depozita preći će sa državne Agencije za osiguranje depozita koja nema novca, na proračune entiteta. U tom slučaju ceh će platiti Federacija i njeni građani.

Ni Dodik niti Vlada RS na čelu s predsjednicom Željkom Cvijanović neće ni riječi da kažu o tome kako država i federacija financijski spašavaju Republiku Srpsku. Vješto u svojim istupima zaobilaze i činjenicu da je RS od njihovih najava referenduma o odcjepljenju i još svakakvih referenduma došla u stanje potpune zavisnosti od države Bosne i Hercegovine i njenog entiteta Federacije.

Prošlog tjedna Dodik je preko beogradskih medija ponovo priopćio: " Za mene je Sarajevo inozemstvo, ja tamo nisam otišao više od godinu i po dana. Neću ni otići. To je zabit koja u mentalnom i političkom smislu vuče sve nazad".

Spremaju ofanzivu

Istovremeno, Dodik i Cvijanović kriju istinu o ekonomskoj i financijskoj situaciji u Republici Srpskoj koja se i prošlog tjedna trezorskim zapisima ponovo zadužila, ovog puta za deset milijuna maraka. Prema službenim podacima, ukupan dug RS iznosi 5,35 milijardi maraka i prešao je dozvoljenu granicu od 60 posto društvenog bruto proizvoda. Od gromoglasno najavljivane ruske financijske pomoći i kredita iz Rusije nema ništa. Ekonomski eksperti iz tog entiteta tvrde da se RS nalazi pred financijskim slomom i bankrotom, pogotovo što od kredita MMF, bar za sada, nema ništa i jedini spas su država i Federacija.

Nema ništa ni od Dodikove ideje i zagovaranja da BiH mora otiskati dvije milijarde maraka "čime bi bili riješeni svi problemi". Prema informacijama do kojih smo došli, MMF, Svjetska banka i europske financijske institucije su otvoreno poručile bh. vlastima da za sva vremena zaborave na tako nešto.

Kako saznajemo, Dodik i Cvijanović sada spremaju novu političku i svaku drugu vrstu ofanzive na državu - nastojat će da po svaku cijenu dođu do novca sa računa deviznih rezervi Centralne banke BiH. Radi se o oko 600 milijuna maraka, a vlasti RS tvrde da im pripada 33 posto i da moraju dobiti taj novac, a plan im je da ga ulože u javnu potrošnju, odnosno krpljenje rupa u entitetskom proračunu jer je pod velikim upitnikom isplata mirovina i već sljedeće plaće zdravstvenim radnicima, policajcima, nastavnicima i uopće svim proračunskim korisnicima.

izvor: dnevni-list.ba