Sedam optuženih za krijumčarenje oružja

Sedam optuženih za krijumčarenje oružja

kalašnjikov

Objavljeno: 09. jul 2016

Tužilaštvo BiH optužilo je sedam lica za nabavku, krijumčarenje i prodaju na crnom tržištu oružja i municije, koje se koristi u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica je podignuta protiv Izeta Redžovića (46), državljanina BiH i Srbije, Harisa Hodžića (33), Mustafe Šemića (57), Nikole Pandže (59), Muhameda Mehmetija (38), Mensada Sijarića (55), svi državljani BiH i Marija Prce (38), državljanina BiH i Hrvatske.

Oni su optuženi da su u više navrata ilegalno nabavljali oružje, uglavnom pištolje, raznih proizvođača i kalibara, zajedno sa municijom, koje su u skrivenim mjestima u vozili, krijumčarili sa ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu, gdje oružje nabavljaju lica koja ga koriste prilikom izvršenja krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i da su oružje krijumčarili iz BiH na područje Srbije, i Njemačke, i na taj način ostvarili značajnu imovinsku korist, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa kuće i prostorija koje koriste Pandža i Prce pronađeno je više desetina komada oružja, pištolja, pušaka, prigušivača i veća količina municije koja je zaplijenjena.

Izeta Redžovića optužnica tereti da je organizovao grupu ljudi, a s ciljem posredovanja u međunarodnom krijumčarenju oružja bez potrebnih dozvola i odobrenja, dok su Hodžić, Šemić, Pandža, Sijarić, Prce i Mehmeti optuženi da su kao pripadnici organizovrane grupe učestvovali u krijumčarenju oružja i municije.

Tužilaštvo BiH navodi da se, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama, intenzivno bori protiv krijumčarenja oružja i municije jer se ovo oružje na crnom tržištu najčešće koristi prilikom izvršenja raznih krivičnih djela, te se na taj način direktno ugrožava bezbjednost građana BiH.

izvor: atvbl.com