NATO i Europa poslali jasnu poruku nasilnom Putinu

NATO i Europa poslali jasnu poruku nasilnom Putinu

Putin - Merkel - Obama
Putin - Merkel - Obama

• Dugo pripremanom odlukom o slanju četiriju multinacionalnih bojni u baltičke zemlje i Poljsku NATO je napokon poslao jasnu poruku Putinu

Objavljeno: 09. jul 2016 | Denis Avdagić

Rusija se godinama poigravala s Europom konstantno odašiljući prijetnje brojnim državama, ulazeći u otvorene konflikte, a na kraju i aneksijom Krima.

NATO je kao organizacija s druge strane godinama mukotrpno pokušavao graditi suradnju sa službenom Moskvom, upućujući umirujuće poruke, nudeći ruku suradnje.

Međutim kao što ni u životu ne možete umiriti nasilnika lijepim riječima, nego odlučnim djelovanjem, tako je i Savez odlučio jasno reći, dosta je.

U trenutku tragične odluke britanskih građana o izlasku iz Europske unije, čelnici Saveza su krenuli u jačanje sigurnosti. NATO koji je temelj sigurnosti, a stoga i prosperiteta Europe sada će vrlo konkretno vratiti povjerenje građana Estonije, Litve, Latvije i Poljske.

Hrvatska satnija štitit će granice Saveza

Hrvatska će, kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala u Varšavi, također dati svoj obol ovoj poruci najvjerojatnije sa satnijom. O tomu odluku treba donijeti Hrvatski sabor ali za očekivati je da osim eventualno političke margine nitko neće izražavati protivljenje jačanju Saveza i pomoći našim savezničkim i prijateljskim zemljama.

Rusija s druge strane zna kako eventualna invazija Baltičkih zemalja neće proći.

Putin s Europom i Zapadom može surađivati samo ako odbaci agresivnu vanjsku politiku.

Rusija je godinama otvoreno i besramno kršila sporazum potpisan sa Savezom 1997. No brojne su članice NATO uvijek tražile opravdanja za to. S punim pravom željelo se s Moskvom surađivati, trgovati ali kada je otvorena Pandorina kutija s ratom u Ukrajini - shvatilo se da tako dalje ne može.

Kao što narodna izreka kaže - daš čovjeku prst, a on ti uzme ruku - tako se i u Europi shvatilo da ne treba čekati da se ruka pomirenja pretvori u otetu ruku. Nasilniku sa šutnjom pružate odobrenje, a prirodno je reći, ova zajednica poštuje sve - ili tuđe štujemo, a svoje ne damo.

Predsjednica je izvrsno sumirala poruku Rusiji

Angela Merkel, jul 2010.
Angela Merkel, jul 2010.

Vjerujem isto tako da u odnosu na Rusiju treba pokazati snagu, odlučnost, jedinstvo i solidarnost, ali isto tako treba voditi računa o tome da se mora održavati dijalog s Rusijom o našim međusobnim odnosima, o stanju na prostoru istočne Europe, posebice u Ukrajini i naravno o zajedničkim prijetnjama s kojima se suočavamo na južnim granicama Europe u vidu terorizma, migracija i ostalih nestabilnosti - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na Moskvi je sad da sljedećim potezima pokaže kako nema namjeru ići u daljnje zaoštravanje. Nažalost malo tko u EU i NATO danas Rusiju gleda kao dobrog susjeda - a krivnja za to je isključivo na Putinu.

Summit u Varšavi pokazuje daleko veće jedinstvo članica nego ikada prije. Pokazalo se da saveznike najviše ujedinjuju prijetnje. Stoga će i formalni susret Vijeća NATO-Rusija koji će se u Bruxellesu održati 13. srpnja biti prilika da se sa savezničke strane jasno otpočne novo poglavlje suradnje. Za provokacije i prijetnje će biti sve manje strpljenja i ako Putin ne želi biti državnik koji će svoju zemlju posve izolirati od Zapada, krajnji je trenutak za ozbiljni zaokret.

Rusija je posve nepredvidljiva i agresivna

Njemačka koja je godinama pokušavala održavati prisne odnose s Moskvom također snažno stoji iza poruka Rusiji. Tako je iz Varšave njemačka ministrica obrane poručila kako razmještanjem bojni - "NATO odgovara na posve nepredvidljivu i agresivnu Rusiju" - dodavši kako Savez mora nastaviti dijalog s Moskvom ali "iz pozicije snage".

Jednom poljuljani dobar odnos Putinova Rusija teško će povratiti.

Proteklih nekoliko godina Moskva je održavala velike vojne vježbe od kojih su neke imale i po stotinu tisuća sudionika. Te vježbe su uključivale i simulaciju nuklearnih napada na NATO i partnerske zemlje.

Koristeći začkoljice i rupe u međunarodnim sporazumima Rusija nije prijavljivala održavanje vojnih vježbi te su izvodili i iznenadne vježbe bez ikakvih najava što je izazvalo priličan strah kod susjednih zemalja.

NATO saveznici su u 2015. četiri stotine puta podizali zrakoplove radi presretanja ruskih letjelica u Europi. To su samo neki od podataka koji ukazuju na neprijateljske poruke Putinove administracije.

Europa je kao i obično bila spora, pokušalo se mirno i diplomatski suzbiti agresivnost. Međutim kada se uz granice saveza održavaju manevri i vježbe neviđeni od hladnog rata; kada se iz Moskve članicama prijeti upotrebom nuklearnog oružja i to godinama - možete samo reći, mi smo spremni braniti se.

Ako je Putinov cilj bio zaplašiti Europu, u tomu nije uspio. Gospodarske sankcije koje je EU uvela Rusiji ne popuštaju. A i novi energetski pravci vode EU prema većoj diversifikaciji i neovisnosti o ruskim energentima. Stoga je Putin za "malu cijenu" jednog Krima i želje da Rusiju prikaže velesilom - na dobrom putu da svoju zemlju učini nepoželjnim partnerom cjelokupnog Zapada.

izvor: direktno.hr-53879