Almir Džuvo - Čovjek opasnih namjera

Almir Džuvo - Čovjek opasnih namjera

Kako danas stoji snažna "probosanska" koalicija

Almir Džuvo i sile osovine
Almir Džuvo i sile osovine

Objavljeno: 09. jul 2016

Stav državne sutkinje Azre Miletić, koji se mogao čuti na ročištu u Sudu BiH tokom preslušavanja presretnutih razgovora optužene s uglednom advokaticom Vasvijom Vidović, da bi zbog "antidržavnog djelovanja" na njenom mjestu trebao biti bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo - podsjetio je bh. javnost na destruktivnu i po državu krajnje spornu ulogu čovjeka koji je više od deset godina vladao bh. tajnom službom.

Iako se Džuvo, koji je rat proveo u Italiji, sklonio u diplomatiju, posljedice njegovog štetočinskog djelovanja, kao i njegovih poznatih političkih veza u donedavno vladajućem SDP, evidentne su.

Zato se bez imalo zadrške može primijetiti da su Džuvin odlazak s čela OSA i dolazak dokazanog bh. patriote i profesionalca Osmana Mehmedagića - kojem je nedavno priznanje odao i sam direktor CIA Džon Brenan (John Brennan) - omogućili harmonizaciju političkih prilika u državi, a prije svega u FBiH.

Ispostavilo se, naime, da je, sklonjen iza krinke borca protiv terorizma, Džuvo zbog svojih interesa mistificirao rad obavještajne službe te zapravo kreirao cijeli sistem u kojem je bila nemoguća dubinska parlamentarna kontrola te institucije. Na mjesto sigurnosti instalirana je smutnja u kojoj je, po uzoru na Aleksandra Rankovića, profitirao samo bivši čelnik OSA.

Uz Džuvu su vezane i afere s nelegalnim prisluškivanjem 5.000 brojeva mobilnih telefona. Tada je tražena i njegova smjena, ali je izbjegao polaganje računa.

Najviše je, ipak, trpio bošnjački i probosanski politički faktor, jer je bilo kakva mogućnost njegove konsolidacije vješto destruirana upravo Džuvinim obavještajnim igrama. Sve je to imalo vrlo jasnu upotrebnu vrijednost za one željne očuvanja vlasti, ali i druge kojima nisu u interesu jaki Bošnjaci i država BiH.

Džuvo je tako jednom članu Predsjedništva BiH nosio haber da mu tadašnji lider opozicije želi zapaliti kuću, a lideru opozicije pak vijest da će član Predsjedništva BiH organizirati spaljivanje objekta kompanije čiji je osnivač, kreirajući tako stanje haosa. Danas je to jasno.

Odmetnuti špijuni

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Treba li podsjetiti i na izjavu pripadnika MUP RS Nebojše Lazića Zenge na Face TV da je Džuvo "manipulator koji je prije mjesec s Azrom Sarić (sada već čuvenom svjedokinjom čiji se iskaz ne može objavljivati), sjedio u "Dekanter" vinariji i dogovarao hapšenje gospodina Fahre Radončića i Bakira Dautbašića". Možda bi ta izjava bila i zaboravljena da nekoliko dana kasnije Radončić zaista nije i uhapšen!? Brojni događaji neposredno prije, ali i poslije potpisivanja koalicije SDA-SBB u najmanju ruku otvaraju sumnju.

Samo državnička svijest i odgovornost prema narodu koje su pokazali, prije svega, lider SBB, a potom i Bakir Izetbegović, spriječili su razbijanje snažne bošnjačke koalicije. Zahvaljujući tome, FBiH je, prema analitičarima, danas bolji dio BiH i jača je od RS.

Bude li odgovornosti prema državi, Džuvina uloga morala bi biti istražena i rasvijetljena u Parlamentu BiH kako BiH i Bošnjaci više nikad ne bi iskusili novi haos i samovlašće koje donosi ogromna moć odmetnutih špijuna.

izvor: avaz.ba-245464