EuroBlic: Čović i Izetbegović dogovorili treći entitet

EuroBlic: Čović i Izetbegović dogovorili treći entitet

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

• Lider HDZ BiH Dragan Čović slijedi uputstva iz deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o stvaranju trećeg entiteta u BiH

Objavljeno: 11. jul 2016

Kako za "EuroBlic" otkrivaju odlično obaviješteni izvori, hrvatski član Predsjedništva BiH je sa svojim bošnjačkim kolegom Bakirom Izetbegovićem još prije nekoliko mjeseci načelno dogovorio stvaranje treće federalne jedinice s hrvatskom većinom, ali je objelodanjivanje detalja ovog dogovora, prema riječima izvora, odloženo do završetka predstojećih lokalnih izbora.

U okviru pregovora koje su prethodnih mjeseci vodili o Mostaru, Čović i Izetbegović postigli su dogovor i o stvaranju posebne hrvatske izborne jedinice kojom bi bilo spriječeno ponavljanje scenarija iz 2006. i 2010. godine, kada je Željko Komšić, zahvaljujući bošnjačkim glasovima, pobjeđivao hrvatskog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Izmjene izbornog zakona kojima bi većinski hrvatski kantoni predstavljali jednu izbornu jedinicu trebalo bi da se pokrenu već počekom sljedeće godine - tvrde izvori EuroBlica.

Oni dodaju da je Izetbegović insistirao da se o ovoj temi javno ne priča do završetka lokalnih izbora, jer je, kako kažu, zabrinut da bi njegov praktični pristanak na stvaranje trećeg entiteta pokvario izborni rezultat SDA.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Iako su lideri najveće bošnjačke i hrvatske stranke više puta pokušali da demantuju spekulacije prema kojima su u pregovore o Mostaru bila uključena i pitanja koja se tiču ustavne i teritorijalne prekompozicije FBiH, politički analitičar Slavo Kukić za "EuroBlic" kaže da je gotovo izvjesno da su Čović i Izetbegović dogovarali formiranje hrvatske federalne jedinice.

Indikativno je da su lideri HDZ i SDA odbili da građanima objasne šta su sve dogovorili prethodnih mjeseci. S obzirom da se bliže izbori, jasno je da ni jedan ni drugi ne žele da se o posebnoj hrvatskoj teritoriji u BiH previše priča. Makar do oktobra - kaže Kukić.

Predsjednik Glavnog odbora SDP Saša Magazinović za "EuroBlic" ističe da se istina o onome o čemu su iza zatvorenih vrata razgovarali Izetbegović i Čović, a tiče se hrvatskih zahtjeva za posebnom teritorijalnom jedinicom, najbolje može vidjeti iz izjava predsjednika Glavnog veća HNS Bože Ljubića.

Ljubić nema problem da otvoreno kaže da se HNS, čiji je Čović predsjednik, neće zadovoljiti s ničim manjim nego što je hrvatski entitet. To se, između ostalog, navodi i u deklaraciji HNS iz februara 2015. - podsjeća Magazinović.

Ljubić: Uskoro promjene

Božo Ljubić
Božo Ljubić

Predsjednik Glavnog veća HNS Božo Ljubić za "EuroBlic" je nedavno izjavio da vjeruje da će "uskoro doći do promjena koje se tiču teritorijalnog preuređenja BiH".

Neophodno je uvesti princip koji podrazumijeva da svaki od tri konstitutivna naroda ima federalne jedinice ili entitet sa svojom etničkom većinom - rekao je Ljubić.

izvor: