Otvorena istraga protiv Boke Previšića

Otvorena istraga protiv Boška Previšića zvanog Boko

Istraga u Osijeku o stradanjima i mučenjima u Gabeli :: Justice Report

Boko Previšić
Boko Previšić

Objavljeno: 12. jul 2016

Pravosudni organi u Republici Hrvatskoj otvorili su istragu protiv zapovjednika logora Gabela kod Čapljine - Boška Previšića zvanog Boko.

Kako je saopćeno iz Županijskog državnog odvjetništva ŽDO u Osijeku, nekadašnjeg upravnika logora se sumnjiči za psihičko i fizičko zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, te jedno ubistvo i nesprečavanje sedam.

Istragom mu je na teret stavljeno i poticanje ispitivača Sigurnosno-informativne službe SIS, Hrvatskog vijeća obrane HVO i podređenih čuvara na zlostavljanje zatočenika bošnjačke nacionalnosti.

Iz ŽDO nisu mogli saopćiti ime osobe koju se istražuje - "Objavljene su samo one informacije čije objavljivanje je dopušteno" - kazao je, između ostalog, glasnogovornik ŽDO u Osijeku Zvonko Kuharić na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine BIRN BiH.

Nezvanično je BIRN BiH saznao da je istraga otvorena protiv 66-godišnjeg Boška Previšića zvanog Boko, koji već godinama živi u Hrvatskoj. Prema dostupnim informacijama, Previšić živi u Vinkovicima, ima redovna primanja i ne dolazi u BiH, gdje postoji optužnica protiv njega za ratne zločine.

Uploaded on Feb 18, 2009
Boko Previsic zapovjednik zloglasnog konc logora Gabela ovako komentarise stanje Bosnjaka zarobljenika. Daboga on tako "uvlacio stomak" kao sto su logorasi pod njegovim sapama i sapama njegovih bojovnika.

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je podiglo optužnicu protiv Previšića u novembru 2005. godine. Prema optužnici, on je ubio Mustafu Obradovića u oktobru 1993. godine, te je prišao i pucao na šestoricu zatočenih civila u logoru Gabela. Tada je, kako se navodi u optužnici, ranio Asima Merdžu u lijevu natkoljenicu i uskratio mu medicinsku pomoć.

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru smatra da Previšić nije spriječio isljeđivanje i zlostavljanje na desetine zatvorenika, od kojih su neki podlegli.

Budući da je nedostupan organima gonjenja u BiH, za Previšićem je raspisana potjernica. Pošto posjeduje hrvatsko državljanstvo - neće biti izručen BiH.

Logor Gabela osnovan je prije 23 godine. U Odluci pod brojem 348/93 Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske zajednice Herceg-Bosna HVO HZHB, donesenoj na sjednici od 8. juna 1993. u Mostaru, u tački I. piše:

Za područje općina Čapljina, Neum, Ljubuški i Ravno utemeljuje se Okružni vojni zatvor i Okružni zatvor sa sjedištem u Gabeli.

U tački II. stoji:

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Narodnom listu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Uz službeni žig HZHB, Odluku je potpisao predsjednik HVO HZHB Jadranko Prlić.

Na istoj sjednici od 8. juna donesena je Odluka o postavljanju ravnatelja Okružnog zatvora u Gabeli. Odlukom koju ponovno potpisuje predsjednik Vlade HZHB Jadranko Prlić, prvi ravnatelj logora u Gabeli postao je Jerko Ramljak iz Čapljine.

Istom procedurom donosile su se i odluke i za osnivanje drugih "zatvora".

Jerko Ramljak je prije nekoliko godina preminuo, a Previšić se već 11 godina nalazi u bijegu.

Za zločine u Gabeli Sud BiH je u augustu 2008. osudio Nikolu Andruna na 18 godina zatvora. On je osuđen da je, kao zamjenik upravnika logora Gabela, tokom 1993. učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima.

U januaru 2014. Sud BiH smanjio je kaznu Nikoli Andrunu na 14 godina zatvora nakon što je primijenjen krivični zakon bivše Jugoslavije.

Prliću i još petorici optuženih za ratne zločine sudi se u Haškom tribunalu.

izvor: justice-report.com