Otvorena istraga protiv Boke Previšića

Boko Previšić
Boko Previšić

GABELA : Boško Boko Previšić se slobodno kreće na području Čapljine

Objavljeno: 30. jul 2007 | F.Vele

Navršilo se više od 20 mjeseci od kada se bivši upravnik logora "Gabela" Boško Previšić zvani Boko (57) iz Neuma, nastanjen u selu Grabovine kod Čapljine, dao u bijeg, izbjegavajući suđenje za teške ratne zločine. Previšić je pobjegao 14. novembra 2005. godine i to na dan kada mu je na Kantonalnom sudu u Mostaru trebalo započeti suđenje. Od tada mu se izgubio svaki trag. Za njim je raspisana potjernica, ali bez ikakvog efekta. Naime, koristeći dvojno državljanstvo, Previšić se već prvog dana bijega sklonio u susjednu Hrvatsku gdje mirno živi, ne strahujući uopće da će biti uhapšen, jer ga kao hrvatskog građanina štiti Ustav Hrvatske, bez obzira na zločine koji mu se stavljaju na teret.

Kako DnevniAvaz saznaje od pouzdanih izvora bliskih obavještajnim krugovima u BiH, Previšić se trenutno nalazi u Metkoviću gdje posve normalno živi. Tamo je, navodno, i dosta njegove rodbine. Međutim, Previšića to izgleda ne zadovoljava kada je u pitanju ismijavanje pravosuđa BiH. Prema riječima našeg izvora, Boško Previšić se sasvim normalno kreće na relaciji Metković-Čapljina, gdje i dalje živi njegova uža porodica:
- Prije 15 dana Previšić je primijećen u Čapljini. Tačnije u njenoj okolici gdje se sasvim normalno kreće - kazao je naš izvor.

Činjenica da Previšića tada nije uhapsila lokalna policija zorno ilustruje kako njega zapravo niko i ne traži. Štaviše, on očito slobodno prelazi i državnu granicu. Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, Previšiću se stavlja na teret da je kao upravnik zatvora u Gabeli kod Čapljine počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, i to u razdoblju od 8. majado 22. decembra 1993. godine.Prema optužnici, Previšić je 2. oktobra 1993. godine ubio Mustafu Obradovića (1974). Dvadesetak dana ranije Previšić je prišao šestorici zatočenih civila u logoru "Gabela" i bez ikakvog povoda na njih pucao iz pištolja te pogodio u lijevu natkoljenicu Asima Merdžu, kome je potom uskratio pružanje medicinske pomoći.

Usto, nije spriječio mnoge u zlostavljanju na desetine zatvorenika, od čega su neki od njih i podlegli. Riječ je o Enveru Šabanoviću, Hivdiji Dizdaru, Bajri Hasiću, Nusretu Elezoviću, Mirsadu Žuji, Ibri Raziću i Mustafi Beši, iz Stoca i Čapljine. Inače, Previšićev zamjenik Nikola Andrun osuđen je u decembru prošle godine zbog zločina u logoru "Gabela" na 13 godina zatvora.

izvor: kliker.info