Djeca u Jajcu će ipak biti podijeljena

Djeca u Jajcu će ipak biti podijeljena

Iako se djeca protive podjelama: Nova škola u Jajcu ipak će biti osnovana

Jajce 2016
Jajce 2016 - protest protiv podjela

• U Jajcu će biti formirana nova srednja mješovita škola koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, odlučila je danas Skupština Srednjobosanskog kantona SBK

Objavljeno: 12. jul 2016

Osnivanje nove škole podržao je 21 zastupnik, četiri su bili protiv, a pet ih je bilo suzdržano.

Kako je kazala ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez, škola će biti formirana od postojećih resursa, tako da će biti iskorišten postojeći prostor i isti nastavni kadar.

"Nova radna mjesta odnose se samo na direktora i sekretara škole, a školski odbori radit će bez naknade", kazala je Čerkez.

Obrazlažući podršku osnivanju nove škole, zastupnik SDA Elvedin Mušanović rekao je novinarima da problem bošnjačke djece u Jajcu traje godinama, jer dvije srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, te da je ovo trenutno bilo jedino rješenje koje neće finansijski opterećivati budžet.

"Bili bismo najsretniji da imamo zajedničku nastavnu jezgru na nivou BiH, ali je ovo je bila jedina ponuđena varijanta. Novi pravni subjekt, u kojem će učenici bošnjačke nacionalnosti imati priliku izučavati nastavu na bosanskom jeziku" - kazao je Mušanović.

Protiv odluke o osnivanju nove škole glasali su zastupnici SDP-a koji su istaknuli da se radi o produbljivanju podjela u Jajcu.

"U gradu kojem je ne tako davno stvorena država, danas se razdvajaju djeca umjesto da se Vlada bavi ogromnim brojem nepismenih. Zašto naša djeca nemaju pravo ići zajedno u školu? Ja za svoga života nisam doživio da moj sin ide u školu sa Srbima i Hrvatima - tako ova zemlja nikada neće ući u EU" - kazao je zastupnik ove stranke Nijaz Helez. (FENA)

izvor: klix.ba-160712046

 

Učenici iz Jajca nastavljaju borbu: Ovako nećemo postati bolji ljudi

Jajce 2016
Jajce 2016

Objavljeno: 13. jul 2016

Vijeće učenika ovim putem izražava duboku ogorčenost ovom odlukom koje je nepotrebna ovom gradu, u kojem se suživot gradi godinama bez ijednog incidenta na etničkoj ili vjerskoj pripadnosti što se može dokazati i kroz izvještaje PU "Jajce".

Jajački "nacionalistički krug" pribojava se tog zajedništva i ljubavi koja vlada među srednjoškolcima koja političkim "poslušnicima" Jajca na dugoročnom planu ne donosi glasove. Zato su i donijeli sramnu pomalo i dogovorenu odluku, navodi se u saopćenju Vijeća učenika.

"Vraćanje 'u okvire zakona' kako navodi ministrica Čerkez nije ništa drugo nego vraćanje u torove '90-ih godina, gdje nacionalističke stranke najradije i vide stanovnike ove zemlje kako bi mogli lakše manipulirati našim životima. Ova odluka neće ništa bolje pridonijeti, nećemo postati bolji ljudi, jedinu korist će imati politički poslušnici koji će dobiti radna mjesta ili će po običaju uvoziti radnu snagu iz drugih gradova, dok naši sugrađani koji su završili fakultete i dalje će biti na listama Zavoda za zapošljavanje", navodi se u saopćenju, prenosi Jajce-online.

Ovakvo mišljenje dijeli veliki broj srednjoškolaca, ali samo rijetki će izaći u javnost, isto tako i roditelji. Grad Jajce je kroz historiju ili povijest bio grad svih ljudi dobre volje, kažu srednjoškolci iz Jajca.

"Mi nismo zatrovani nacionalizmom na kojem počiva ova država i gdje se dijeli sve na tri. Dok se ljudska svijest ne promijeni neće biti bolje na ovim prostorima, a našoj djeci neće biti potreban nijedan od tri jezika jer i onako idu na kurseve njemačkog kako bi pobjegli od bolesnog društva.

Ako se nastavi ovakav trend, naš grad i država će biti bez stanovnika. Možda je i želja vlasti jer mogli bi lakše manipulirati s manje svjesnim stanovništvom. Građani služe samo kao politički aparat da se dobiju glasovi kako bi njima osigurali egzistenciju", dodaje se u saopćenju.

Srednjoškolci kažu da nastavljaju borbu. Političari su pronašli modul i rješenja za mnoge problema, pa zašto ne bi i za ovaj.

"Vijeće učenika nastavlja s radom i svojom borbom do daljnjeg, dok se ne promijeni odluka nacionalističkih vladara narodnih torova", navodi se u saopćenju.

izvor: radiosarajevo.ba-231770