Borba đaka u Jajcu je borba protiv podjele BiH

Borba đaka u Jajcu je borba protiv podjele BiH

Sabina Ćudić: Borba đaka u Jajcu protiv podjele škole je borba protiv podjele BiH

Sabina Ćudić
Sabina Ćudić

Objavljeno: 13. jul 2016

Povodom odluke Skupštine Srednjebosanskog kantona o formiranju "dvije škole pod jednim krovom" u Jajcu, oglasila se Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

Nakon što su sami učenici, na protestima, digli glas protiv podjele jasno je da su djeca u BiH pametnija od političkih elita. Za mene i Našu stranku, temelj buduće i bolje BiH su ovi učenici, a ne HDZ i SDA. Zato se moramo pridružiti glasu razuma, jer sada je već svima sasvim jasno da HDZ i SDA neće odustati od svojih pokušaja podjele BiH, park po park, igralište po igralište, školu po školu - kazala je Sabina Ćudić.

Ona je podržala najavu Vijeća učenika da će nastaviti borbu, sve dok se ne promijeni odluka o nacionalnoj podjeli škole.

Svi moramo stati na stranu ovih đaka, i dati im podršku, jer oni sada pokazuju da je BiH moguća bez podjela, i zbog toga ih SDA-ovi i HDZ-ovi lokalni šefovi i propagandisti vide kao prijetnju. Podjele nikad ne idu u interesu države BiH, a posebno ne u interesu djece. To struka odavno govori. I nije samo lažna, već je i zlonamjerna dilema - ili dvije škole pod jednim krovom ili Konjević Polje, jer je odavno jasno da je moguća zajednička nastava, a da istovremeno nijednom djetetu ne bude ukinuto pravo da uči maternji jezik. Ukidanje prava na učenje maternjeg jezika, i dvije škole pod jednim krovom, nisu nikakva prirodna neminovnost, već politička praksa koju su izmislili SNSD, SDA i HDZ da bi unosili podjele, strahove i mržnju. Kada stavimo interes djeteta na prvo mjesto, kada nam politički cilj nisu te nasilne i vještačke podjele, već zajedništvo, jednaka prava za svakog i želja za jedinstvenom BiH, onda je lako doći do dogovora. Djeca u Jajcu su primjer i dokaz one istinske Bosne i Hercegovine - zaključila je Ćudić.

izvor: nasastranka.ba