Hrvatski ustaša sa banjalučkom adresom

Hrvatski ustaša sa banjalučkom adresom

Ivo Miro Jović, visoki funkcioner bosanskog HDZ, sada je profesor prava u Banjaluci

Ivo Miro Jović
Ivo Miro Jović

• Gorljivi domoljub je prijetio da će se spaliti ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Kiseljaku ako na praznik sv. Ilije, 20. jula 2013. godine, bude održan koncert srbijanske folk pjevačice Dragane Mirković

Objavljeno: 14. jul 2016

Ivo Miro Jović rođen je u Čapljini, 15. jula 1950. godine.

Imenovan je za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine 9. maja 2005., nakon što je Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu smijenio Dragana Čovića zbog optužbi za korupciju.

Jović je na ovom mjestu ostao do 6. novembra 2006. godine. Na slijedećim izborima za Predsjedništvo BiH izgubio je od Željka Komšića. Mnogi se vjerovatno sjećaju prijenosa uživo sa Suzanom Stambol nakon izbora i urnebesne epizode kada je Jović polupijan jedva nabadao rečenice.

Tada je Jović izjavio: "Ako treba opet će Hrvati ratovati!"

Na zamolbu voditeljice Stambol da prokomentariše Jovićevu izjavu, Slavo Kukić je kazao: "Komentarišem samo izjave normalnih ljudi".

Mlađim generacijama je najpoznatiji po tome što je glasao protiv zakona o zabrani fašističkih organizacija. U tandemu s Dubravkom Lovrenovićem - Hrvatom iz Jajca, poznatim SDP-ovcem i članom Foruma Bosna.

Bakira Hasečić
Bakira Hasečić

Bakira Hasečić je početkom 2009. godine izjavila za "Avaz" da je prema njenim saznanjima Ivo Miro Jović bio gospodar ratnog Kiseljaka.

Niko od Bošnjaka sa šireg područja Kiseljaka nije mogao otići bez znanja Ive Mire Jovića. On je određivao imena onih koji će biti razmijenjeni. Govorio je koliko ko novca mora dati da bi bio razmijenjen. Na kraju je tako stekao ogromno bogatstvo. Tek nakon rata, nakon što su svjedoci progovorili, saznala se stvarna ratna uloga Ive Mire Jovića.

Čudno je da Bakira zna, a niko iz SDA ne zna i nikad nije postavio to pitanje - dopustili su da Jović obavlja najviše funkcije u politici?

Čudno je i to što jedan Hrvat iz Čapljine pokazuje svoje najružnije hrvatsko lice Bošnjacima - prije nego pobjegne u Banjaluku? Kao još jedan od onih koji su htjeli ratovati i praviti liste za odstrijel. Kao Leo Pločkinić - bivši urednik bivšeg "croportal.ba", osnivač nevladinih udruga i narodni tribun koji je pozivao Hrvate na građanski neposluh.

To je dvostruka igra - Ivo Miro Jović je Bošnjacima ustaša a Srbima tajkun - baš kao banjalučki tajkun Miroslav Kutle.

Miroslav Kutle
Miroslav Kutle

Hrvatski tajkun Miroslav Kutle živi na svega pedeset metara od Palate Predsjednika RS Milorada Dodika. Kutle je u Hrvatskoj 2010. godine pravosnažno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog privrednog kriminala u slučaju zagrebačkog "Gradskog podruma". U Banjaluci živi poslednje dvije godine, a druga destinacija mu je Kupres - niko ga ne traži i niko ga ne dira.

Ivo Miro Jović je gorljivi domoljub koji je prijetio da će se spaliti ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Kiseljaku ako na praznik sv. Ilije, 20. jula 2013. godine, bude održan koncert srbijanske folk pjevačice Dragane Mirković.

Koncert Dragane Mirković je održan i bio je vrlo posjećen. Dragana Mirković je vrlo popularna u Kiseljaku. Puno popularnija od Ive Mire Jovića - kojem smeta pjevaljaka iz Požarevca - a ne smeta mu da drži predavanja u Banjaluci?

Ivo Miro Jović i Leo Šubić Zrinjski nisu jedini, ima još puno takvih ljigavaca na platnom spisku u Banjaluci - onih koji se predstavljaju kao Hrvati a rade svim silama na zavađanju ljudi u BiH.