Osnivanje nove škole u Jajcu u suprotnosti sa kantonalnim zakonom

Osnivanje nove škole u Jajcu u suprotnosti sa kantonalnim zakonom

Ministrica obmanjuje javnost: Osnivanje nove škole u Jajcu u suprotnosti sa kantonalnim zakonom

Jajce 2016
Jajce 2016

Objavljeno: 14. jul 2016

Tvrdnja ministrice obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu Katice Čerkez o "vraćanju u okvire zakona" uopšte nije tačna jer u kantonalnom zakonu o srednjim školama jasno je propisano da se podvojene škole moraju objediniti što je upravo suprotno od onoga u šta nas ubjeđuje ministrica, pokazala je analiza Istinomjera.

Kako navode suočena sa nezadovoljstvom Vijeća učenika srednjih škola iz Jajca, koji su mirnim protestima poručili kako ne žele nacionalne podjele u svojim školama, ministrica obrazovanja pokušala je opravdati stvaranje nove "dvije škole pod jednim krovom", odnosno prakse na čije se odbacivanje BiH obavezala još 2002. godine nakon prijema u Vijeće Evrope, pozivajući se na slovo zakona.

Zakon o srednjem školstvu SBK, međutim, propisuje sljedeće: "Danom stupanja na snagu ovoga zakona ujedinit će se ravnanje i uprava u svim školama koje se koriste istom školskom zgradom i u područnim školama u kojima ravnanje i uprave nisu jedinstveni s matičnom školom ili gdje se nastava izvodi u više nastavnih planova i programa. Škole iz stavka 1. ovoga članka imat će ravnatelja i pomoćnika ravnatelja koji ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda ili ostalih, jedan školski odbor i jedno tajništvo. Ravnanje i upravljanje školom uredit će se i ustrojiti na način koji osigurava ravnopravnost jezika, pisma, akata, školskih isprava i školskih programa".

Iz Istinomjera navode da je dosadašnje postupanje Vlade i Skupštine SBK predstavlja kršenje zakona, a ne njegovo provođenje, jer se nova škola osniva u okviru već postojeće srednje škole u istom objektu i sa istim nastavnim osobljem, a sa različitim direktorima, sekretarima i školskim odborima, što je u suprotnosti sa Članom 9a. kantonalnog zakona.

Detaljniji pregled zakonskih odredbi koje opovrgavaju izjave Katice Čerkez dostupan je u analizi Istinomjera

izvor: klix.ba-160714041

 

Učenici iz Jajca spremaju bojkot nastave

Objavljeno: 14. jul 2016

Za danas zakazan sastanak Vijeća srednjoškolaca, kako bi se vidjelo što im je dalje činiti, a izvjestan ostaje bojkot nastave početkom školske godine

Dizanjem ruku većine zastupnika na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona 12. srpnja odlučeno je da se formira nova srednja mješovita škola u Jajcu, koja će raditi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku. Svoj stav o podjeli škola iskazali su proteklih dana srednjoškolci na mirnim protestima, a od Ivice Jukanovića, predsjednika Vijeća učenika srednjih škola u Jajcu, saznajemo da će se Vijeće i danas sastati i vidjeti šta dalje.

"Bojkot nastave je 100 posto, ali vidjet ćemo još, jer izgleda kako god da radimo, oni neće da nas slušaju. Znači, ljeto je, na proteste nisu mogli doći svi, tako da ćemo slijedeće školske godine vjerovatno praviti proteste čitave ove škole."

Jukanović, završio je drugi razred Srednje strukovne škole, kaže da su zatražili i "nacionalnu grupu predmeta i svjedočanstva da nam promijene sve da ispadnemo ravnopravni, a izgleda da su oni naumili da nas razdvoje i tako će vjerovatno biti", dodajući da ono što su tražili smatra i najrazumnijim rješenjem.

I Tarik Šahić, završio prvi razred Medicinske škole i član je Vijeća učenika, kaže da "nakon ove odluke mi učenici imamo organizirati bojkot nastave početkom škole, tačnije u septembru". Dodaje da će tijekom raspusta pokušati što veći broj učenika pozvati na bojkot.

Učenici, ukratko, ne žele podjele ni po kakvim osnovama, smatrajući da su ravnopravni i da se treba pronaći rješenje koje će svima biti prihvatljivo, a svoj stav oko podjele škola iskazali su, dakle, mirnim šetnjama, ali i najavljenim bojkotom nastave, što govori o nemirenju s odlukom skupštinskih zastupnika. (oslobodjenje.ba)

izvor: jajce-online.com