Rusija označena kao glavna prijetnja EU

Rusija označena kao glavna prijetnja EU

OVO SE PUTINU NEĆE DOPASTI: Njemačka objavila "Bijelu knjigu", Rusija označena kao glavna prijetnja EU!

Vladimir Putin
Vladimir Putin

• U Berlinu je objavljena Bijela knjiga, dokument kojim se Njemačka obavezala da će preuzeti veću ulogu u procesu povećanja globalne sigurnosti

Objavljeno: 14. jul 2016

Njemačke vlasti su prvi put od 2006. godine objavile "Bijelu knjigu" - vodič za provođenje politike nacionalne sigunosti u narednom razdoblju. Ovaj dokument, koji je objavilo Ministarstvo odbrane, unio je ključne izmene i u vanjskoj politici zemlje, a Rusija se ubuduće neće smatrati partnerom već konkurentom.

Njemačka se tim dokumentom također obavezala da će se više uključiti u pronalaženje odgovora na strateške prijetnje Rusije.

Prema mišljenju autora dokumenta, Rusija ruši sve barijere između rata i mira, provodi svoje interese nasilnim metodama i samoinicijativno mijenja granice koje su garantirane međunarodnim pravom, zbog čega predstavlja prijetnju za svjetski poredak koji je uspostavljen nakon završetka Hladnog rata.

U dokumentu se ističe da se "Rusija udaljava od partnerstva sa Zapadom i nameće strateško rivalstvo" te da će zbog toga, ukoliko u međuvremenu ne promijeni kurs, predstavljati prijetnju za Evropu.

Ukupno je u "Bijeloj knjizi" predstavljeno 10 sigurnosnih prijetnji za Njemačku, među kojima su i međunarodni terorizam, radikalni nacionalizam, migrantska kriza, kao i rizici od epidemije zbog rasta stanovništva u EU.

Također, u dokumentu se pominju, prenijele su agencije, izazovi van evropskog kontinenta, misleći na sile u Aziji i Južnoj Americi, koje preuzimaju sve veće uloge u nestabilnosti sjeverne Afrike, Bliskog istoka i centralne Azije.

"Njemačka je globalno veoma povezana zemlja koja - zbog svoje ekonomske, političke i vojne snage, ima odgovornost da aktivno pomogne oblikovanju svjetskog poretka", navodi se u tom dokumentu, koji je Vlada usvojila, a zvanično ga je u srijedu predstavila ministrica odbrane Ursula von der Leyen.

Ona je ocijenila da odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju nudi mogućnost da se pokrene jača vojna saradnja u bloku.

Velika Britanija, kazala je ona, godinama blokira razne evropske projekte, a kao primjer je navela ideju "evropske mobilne bolnice, koje su neke države članice željele ostvariti kako bi im bila na raspolaganju u kriznim područjima".

Predstavljajući politiku odbrane Njemačke, ministrica je rekla da zvanični Berlin i Pariz žele preuzeti inicijativu u budućoj vojnoj saradnji.

Najavila je početak razgovora Njemačke i Francuske s drugim zemljama članicama EU-a o stvaranju stalne vojne strukture.

Njemačka je spremna "pomoći u svim sadašnjim i budućim humanitarnim i sigurnosnim izazovima", navodi se, između ostalog, u "mapi puta" i dodaje da je ova strategija postavljena kao prekretnica za zemlju koja nosi teret nacističkih terora i holokausta, da bi se devedesetih godina pridružila mirovnim misijama na Balkanu.

U skorije vrijeme Njemačka je rasporedila trupe u Afganistanu, Maliju i drugim državama i na taj način podržala više vojnih saveza u borbama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Kancelarka Angela Merkel je preuzela ključnu ulogu u nastojanju da smiri sukob Zapada s Rusijom zbog krize u Ukrajini, ali je prošle sedmice obećala pomoć u jačanja NATO-a u Istočnoj Evropi.

izvor: slobodna-bosna.ba-34632