Čović daje Stolac za Treći Entitet

Čović daje Stolac za Treći Entitet

Čović i Izetbegović dijele Federaciju na Bobanovinu i Babovinu

Dogovor Izetbegovića i Čovića: Hrvatski entitet je gotova stvar - Bošnjaci zauzvrat dobijaju Stolac(!?)

Bakir Izetbegović i Dragan Čović
U jedinstvu je snaga

• Čović i Izetbegović navodno su već postigli dogovor o Mostaru i o stvaranju posebne hrvatske izborne jedinice. Kao Čovićev ustupak Izetbegoviću - Bošnjaci dobijaju Stolac

Objavljeno: 14. jul 2016 | džezar

Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, trenutno predsjedavajući Predsjedništva, i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, su još prije nekoliko mjeseci načelno dogovorili tajno stvaranje trećeg entiteta s hrvatskom većinom u BiH. Detalji ovog dogovora biće saopćeni javnosti tek poslije lokalnih izbora u oktobru mjesecu ove godine.

Naši izvor, blizak jednom od članova Predsjedništva BiH, tvrdi da je u okviru "tajnih pregovora" vođenih u Mostaru, "na tajnoj večeri, i u jednom tamošnjem restoranu", Čović i Izetbegović postigli konačan dogovor o Mostaru i Hercegovini. Izetbegović je, tvrdi naš izvor, pristao na stvaranje posebne hrvatske izborne jedinice koja bi garantirala Hrvatima da im Bošnjaci ne biraju člana Predsjedništva BiH, kako je to bilo 2006. i 2010. godine, kada je Željko Komšić, zahvaljujući bošnjačkim glasovima, pobjeđivao HDZ-ovog kandidata.

No, da bi se sve to i ostvarilo neophodno je prije toga izvršiti Izmjene izbornog zakona kojima bi većinski hrvatski kantoni predstavljali jednu izbornu jedinicu.Izetbegović i Čović su se i o tome dogovorili, tvrdi naš izvor, navodeći da će se Izmjene izbornog zakona staviti u parlamentarnu proceduru odmah nakon lokalnih izbora na kojima HDZ i SDA očekuju veliku podršku Hrvata i Bošnjaka a time i otvaranje prostora za realizaciju plana podjele Mostara. Bošnjaci (čitaj SDA) bi na predstojećim lokalnim izborima dobili Stolac, kao Čovićev ustupak, a Mostar bi, tako, i definitivno postao "hrvatski stolni grad".

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Izetbegović je insistirao da se o ovoj temi javno ne govori, bar do završetka lokalnih izbora, jer je svjestan, kako kaže naš izvor, da bi njegov praktični pristanak i omogućavanje Čoviću na legalnom stvaranju trećeg entiteta pokvario izborni rezultat Stranke na čijem je čelu.

Iako su lideri najveće bošnjačke i hrvatske stranke više puta pokušali da demantuju spekulacije prema kojima su u pregovore o Mostaru bila uključena i pitanja koja se tiču ustavne i teritorijalne prekompozicije FBiH, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić nije mogao zatajiti da je to gotova stvar i da su Čović i Izetbegović dogovarali formiranje hrvatske federalne jedinice.Ljubić je nedavno "izletio" pred jednim novinarom rekavši da se Hrvati u BiH neće zadovoljiti "s ničim manjim nego što je hrvatski entitet", pozivajući se na deklaraciji HNS iz februara 2015.godine."Neophodno je uvesti princip koji podrazumijeva da svaki od tri konstitutivna naroda ima federalne jedinice ili entitet sa svojom etničkom većinom", rekao je tom prilikom Ljubić što su već prenijeli neki mediji u Republici Srpskoj.

Indikativno je da lideri HDZ i SDA mjesecima odbijaju građanima objasniti šta su sve dogovorili prethodnih mjeseci. S obzirom na to da se bliže lokalni izbori, jasno je da ni jedan ni drugi ne žele da se o trećem entitetu u BiH uopće priča.U Stocu je već spremno za promjenu vlasti i cure informacije da se Hrvati "polako povlače, preko Bobanova i Šuškova, prema općini Čapljina", ostavljajući, izgleda, zauvijek Stolac Bošnjacima.

izvor: dzezar.com

 

Stolac: Đekna još nije umrla a ka'će, ne znamo

Đekna još nije umrla a ka'će ne znamo
Đekna još nije umrla a ka'će ne znamo

Objavljeno: 14. jul 2016 | Tahir Pervan

Za Mostar kažu da je "grad slučaj", za Stolac, Čapljinu i ostale općine u kojima vlada Čovićev HDZ, kažu da su samo "gradovi slučajnih bošnjačkih prolaznika". Šta sve to implicira - ne treba ni pominjati - sve je jasno, baš kao u onom stotinu puta odgledanom ratnom dokumentarcu "do posljednjeg Bošnjaka".

Ne znam kako Čovića i HDZ-ovu comp. nije sramota doći u Sarajevo gdje nema niti jednog nezaposlenog Hrvata i pred razgoračenim očima bošnjačke sirotinje po Hercegovini šupljirati tv-priču o ugroženosti njegovog naroda.

Za Bošnjake, koji su se po okončanju hrvatske agresije vratili na svoja ognjišta u Stolac i Čapljinu, HDZ-ove vlasti nisu učinile ništa da im se pomogne da bar na kratko zaborave četerdeset i kusur koncentracionih logora kroz koje su HDZ-ovi i HVO-ovi čimbenici projurili bar petnaest tisuća hercegovačkih Bošnjaka.

Naprotiv, nastavili su legalno terorizirati Bošnjake u svim oblastima života i rada počevši od školskog i obrazovnog "sustava" pa sve do političke, ekonomske i kulturne segregacije.

Priče o "dvije škole pod jednim krovom" su pričane milion puta i nikoga do danas zbog toga nije zaboljela glava. Taj fašistički obrazovni sistem razdvajanja školske i predškolske djece po nacionalnom i vjerskom rakursu je instalirao Čovićev HDZ sa ciljem da HDZ-ova "đekna" - HZ-HB, preživi ovo, za BiH, inače teško i turbulentno "tranzicijsko" vrijeme.

No, vratimo se Stocu gdje "đekna još nije umrla a ne namjerava ni umrijeti".

Ovoj, svojevremeno, većinskoj bošnjačkoj čaršiji, gdje danas malo ko pamti nekog načelnika iz reda bošnjačkog naroda, "đekna" je izgleda sudbina.

Ni na prvim višestranačkim izborima, održanim 1990.godine, Stolac nije uspio dobiti Bošnjaka za načelnika, iako je bošnjačkih glasača bilo mnogo više nego hrvatskih. Ta kobna, reklo bi se, politička podijeljenost Stolačkih Bošnjaka na, kako ih godinama ovdje zovu, "sda-ove nacionaliste i sdp-ove komuniste", umalo ih je koštala istrebljenja koje, kako stvari ovdje sada stoje, i dalje prijeti, ukoliko Bošnjaci ovoga grada ubrzo ne dođu tobe.

Ima tu i drugih "podjela" i drugih "bolesti" o kojima nije zahvalno ni ćaskati a kamoli pisati. Uglavnom, najavljena "Inicijativa za Stolac" koju su pokrenuli SDA,SBB i SDP, s ciljem zajedničkog "bošnjačkog i probosanskog" nastupa na predstojećim lokalnim izborima u Stocu, daje novu nadu i otvara vrata "đekni" da zauvijek ode iz Stoca.

izvor: dzezar.com