Da nije OHR-a Dodik bi pojeo SDA za doručak

Da nije OHR-a Dodik bi pojeo SDA za doručak

SDA: Obaveza OHR-a je da stane u kraj destruktivnim snagama u entitetu RS

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 15. jul 2016

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivom današnju odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o Danu RS.

Iako je Ustavni sud BiH proglasio dio Zakona o praznicima u RS neustavnim, vlasti RS su odlučile u potpunosti ignorisati ovu odluku, te nastaviti sa diskriminacijom.

Suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda koje su konačne i obavezujuće, predstavlja krivično djelo kažnjivo po članu 239. Krivičnog zakona BiH.

Smatramo da je ova odluka produkt retrogradne i destruktivne politike Milorada Dodika koja u predizborno vrijeme doživljava svoj vrhunac, a sve u cilju prikupljanja jeftinih političkih poena. Pod plaštom velikog zaštitnika i borca za interese entiteta RS, Dodik svojim djelovanjem najviše štete donosi upravo građanima manjeg bh entiteta koji nikada lošije nisu živjeli.

SDA poziva Ured visokog predstavnika u BiH da iskoristi svoj mandat te da, u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima, bez odlaganja današnju antidejtonsku i protivustavnu odluku Narodne skupštine RS stavi van snage.

izvor: thebosniatimes.ba-4966