Turci zabrinuti za budućnost Turske

Turci zabrinuti za budućnost Turske

Mladi: Neizvjesna budućnost Turske

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

• Mladi Turci za Al Jazeeru govore o tome šta misle o pokušaju vojnog udara te kakvu viziju budućnosti zemlje imaju

Objavljeno: 16. jul 2016

Ugur Ustun (35), inženjer, Zonguldak

Inspirirajuće je vidjeti naciju kako izlazi na ulice protiv pripadnika vojske koji su pokušali da uvedu vojnu diktaturu, isto kao što su uradili protiv političke tiranije na protestima u Gezi parku prije tri godine.

Što se tiče nekih mogućih razvoja političkih događaja u zemlji, moja dva najveća straha su vojni zakoni i šerijatski zakoni.

I jučer je pokušaj udara kojeg je vodio imam osujećen voljom naroda i političkih lidera koje su izabrali. Bilo je dirljivo vidjeti zastupnike različitih političkih stranaka ujedinjene u parlamentu, pogotovo zbog toga što je zemlja tako duboko podijeljena na političkoj sceni.

Međutim, neki politički skeptici oko mene izrazili su zabrinutost zbog istine koja stoji iza pokušaja udara, vjerujući da je to namještena igra da se krene u lov na vještice protiv rivala Erdogana.

Prije ovog pokušaja udara, velika tema o kojoj se diskutiralo u turskoj politici bile su moguće promjene trenutnog parlamentarnog sistema na predsjednički.

Vjerujem da će ovo ići u korist Erdogana. On je majstor populističke retorike i ovo će iskoristiti.

Kerem Cevik (35), računovođa, Istanbul

Nemoguće je da mala frakcija turske vojske svrgne Vladu u 2016. godini. Nije bilo anarhije na ulicama kao što je to bio slučaj u prethodnim vojnim udarima u Turskoj. Stoga, narod nije očekivao da će se dogoditi puč.

Turska je država integrirana u globalnoj ekonomiji. Nema šanse da vojna vlada može voditi državu koja je integrirana u globalnu ekonomiju i međunarodni sistem.

Organizatori ovog puča su znatno naštetili Turskoj. Ovim potezom su pomogli Vladi koju su pokušavali svrgnuti. Sada će ova Vlada postati još više autoritarna.

izvor: balkans.aljazeera.net