Zločinački pothvat Franje Tuđmana

Zločinački pothvat Franje Tuđmana

Dokazi potvrđuju zločinački pothvat. Na čelu je bio Franjo Tuđman

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman

• Zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u Čapljini za Srbe i Bošnjake, dokaz su udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska

Objavljeno: 07. feb 2011 | Hina

Haaško tužiteljstvo poručilo je u ponedjeljak na početku svojih završnih riječi u Den Haagu da su dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata pokazali da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s bivših hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu "veliku Hrvatsku" progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz dijelova BiH koje se planiralo pripojiti Hrvatskoj.

Tužitelj Kenneth Scott ocijenio je da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni posljedica udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politički i vojno potčine i "očiste" Bošnjaci i drugi nehrvati s područja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj.

- "Taj je projekt velike Hrvatske osmišljen od vrha prema dolje" - kazao je Scott - "i on je osmišljen pod vodstvom Tuđmana, a optužena su šestorica također bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji".

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Scott je u prilog tomu nizao izjave hrvatskih, bosansko-hercegovačkih i stranih dužnosnika dane u javnosti kako i sadržaje transkripata iz Ureda predsjednika kojima je to potkrijepio.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman

Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939. godine - kazao je Scott citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha kao i knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Američki veleposlanik posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima te kako se zalagao za preseljenje stanovništva - a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne - rekao je Scott.

Prlić je sam Tuđmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tuđman od njega tražio - citirao je Scott transkript njegova razgovora s prvim hrvatskim predsjednikom - a Praljak je sam tužiteljima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska.

Obrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture Herceg-Bosne imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila - kazao je Scott dodajući da je Petkovićeva obrana pri tom imenovala predsjednika HZ Herceg Bosne Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.

Prlić je, pak, u razgovoru s haaškim istražiteljima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine - kazao je Scott.

izvor: arhiva.nacional.hr-101483