Počinje obrazovna revolucija u BiH

Počinje obrazovna revolucija u BiH

Počinje obrazovna revolucija: OHR i OSCE zaustavljaju osnivanje etničkih škola

Jonathan Moore
Jonathan Moore

• Strasti oko otvaranja nove škole, odnosno stvaranja "dvije škole pod jednim krovom" u Jajcu nisu se smirile. Nakon što učenici, a ni glas javnosti, nije spriječio vlast SBK da ne odustane od nacionalnih podjela u školskim klupama, uključio se OSCE

Objavljeno: 18. jul 2016

Predstavnici Misije OSCE, OHR, te francuske Ambasade sutra će posjetiti Jajce i pokušati spriječiti otvaranje dvije škole pod jednim krovom. Podsjećamo, OSCE je već osudio taj čin podjele djece, a isto je uradio i OHR.

OSCE podsjeća da je cilj ići ka ujedinjenju škola, a ne njihovoj podjeli.

Strasti oko otvaranje, odnosno stvaranja "dvije škole pod jednim krovom" u Jajcu nisu se smirile. Nakon što ni učenici, a ni glas javnosti nije spriječio vlast SBK da ne odustane od nacionalnih podjela u školskim klupama, uključio se OSCE.

"Nadam se da je moguće da predstavnici opštinskih vlasti povuku tu odluku i to bi riješilo problem i Kantonalna skupština bi mogla neiplementirati tu pogrešnu odluku" - poručio je šef misije OSCE-a Džonatan Mur (Jonathan Moore), prenosi TV1.

OHR također poziva vlast SBK da preispita svoje odluke.

"Nedavna odluka Skupštine Srednjobosanskog kantona će dovesti do razdvajanja bošnjačke i hrvatske djece. Posljednje demonstracije pokazuju da djeca u Jajcu to ne žele, i u tome imaju našu podršku. OHR poziva vlasti u Srednjobosanskom kantonu da preispitaju svoju odluku o osnivanju nove škole u Jajcu, i da umjesto toga svoju pažnju usmjere na traženje rješenja za probleme u obrazovnom sektoru bez ugrožavanja multietničkog karaktera Jajca i Srednjobosanskog kantona" - rečeno je za TV1 iz OHR.

"Obavezno je da Jajce ima resursa za tu novu školu i na opštinskom ili kantonalnom nivou, bilo bi moguće spriječiti implementiranje jer nema resursa za to" - podsjeća šef misije OSCE.

Podsjećamo, protestima prošle sedmice srednjoškolci iz Jajca vlastima su poručili da neće pristati na nove nacionalne podjele u školskim klupama, te da su spremni i na bojkot nastave u septembru.

Skupština Srednjobosanskog kantona donijela je odluku o osnivanju nove srednje škole koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu. Tvrde da će djeci bošnjačke nacionalnosti to omogućiti ravnopravan status, s obzirom da trenutno pohađaju dvije srednje škole koje rade po hrvatskom planu i programu. (tv1)

izvor: vijesti.ba-317702