Tužilaštvo istražuje poslovanje Autocesta FBiH

Tužilaštvo istražuje poslovanje Autocesta FBiH

Tužilaštvo istražuje poslovanje Autocesta FBiH: Osnovali fiktivnu firmu za pranje novca i reketiranje budućih potpisnika ugovora?

Jasmin Bučo (SDA)
Jasmin Bučo (SDA)

Objavljeno: 16. mar 2016

Višemilionski poslovi dodijeljeni su firmi bez ikakvih referenci i poslovne historije, a sve s ciljem sticanja višemilionske protupravne imovinske koristi.TV1 je u posjedu krivične prijave protiv bivše uprave JP Autoceste FBiH, te aktuelnog v.d. direktora na odlasku Jasmina Buče.

Bučo i ostali prijavljeni su SIPA-i za organiziranje zločinačke grupe. Prijavu istražuje državno Tužilaštvo. U prijavi se navodi da je nakon imenovanja Uprave Autocesta FBiH osnovana fiktivna firma naziva PPG Sarajevo, koja nije imala uposlenih, i koja je služila za pranje novca i reketiranje budućih potpisnika ugovora sa Autocestama Federacije. Time je omogućena korist članovima Uprave okarakteriziranim kao zločinačka organizacija.

Višemilionski poslovi dodijeljeni su firmi bez ikakvih referenci i poslovne historije, a sve s ciljem sticanja višemilionske protupravne imovinske koristi. Ista firma radi ekskluzivno na svim dionicama autoputa, na kojima su se izvodili radovi, iako ne posjeduje zakonska ovlaštenja za rad, niti ima zaposlenih i to na poslovima nadzora nad izgradnjom, te u isto vrijeme i na istim projektima, izradama projektne dokumentacije naručenim i plaćenim od izvođača radova, kojom se mijenja orginalna projektna dokumentacija, te omogućava sticanje višemilionske koristi izvođaču za radove koje nije izveo prema ugovoru.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Navodi se i da su iste izmjene kasnije odobravane od članova Uprave, te tako prisvajani milioni maraka. Poslali smo i upit Jasminu Buči, u to vrijeme izvršnom direktoru Autocesta za projektovanje i građenje. Pitali smo je li upoznat sa krivičnom prijavom, kojom se, između ostalih, tereti za učešće u organiziranoj zločinačkoj grupi, te je li upoznat s formiranjem i radom kompanije PPG, koja je odmah po osnivanju, od Autocesta FBiH dobila višemilionske ugovore iako nije imala reference. Pitali smo i kako opravdava dodjeljivanje poslova kompaniji bez ranijih iskustva u obavljanju datih joj poslova.

Odgovore nismo dobili. Firma PPG inače je osnovana prvog decembra 2011., upravo kada u Autoceste dolazi nova uprava, sa osnovnim kapitalom od deset hiljada maraka. Nakon osnivanja PPG je radio samo za Autoceste FBiH i imao milionske obrte. Jasno to pokazuje i ukupni milionski rast prihoda u 2012, 2013. i 2014. godini. Prema informacijama koje ima TV1, ovo je samo jedna od krivičnih prijava protiv Buče i ostalih.

izvor: tip.ba