Erdoganov sistem će kolabirati

Erdoganov sistem će kolabirati

Predsjednik je krvavo ozbiljan: sada valja uništiti političke protivnike

Putin - Erdogan
Putin - Erdogan

• Islamska konzervativna partija AKP će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom, ali, najkasnije za četiri ili pet godina, sistem će kolabirati

Objavljeno: 18. jul 2016 | Saša Bojić / Jasmina Rose

Lajpciger folkscajtung (Lajpcig)

Izgleda da su puč pokušale da izvedu neke vojne jedinice koje su pogrešno informisane od tajne službe o izgledima na uspjeh, ako ih nisu čak i poslale u akciju. Vlada je očigledno bila sigurna da će imati situaciju pod kontrolom.

Svrha svega: trajno učvršćivanje vlasti Erdogana. Sada će doći reforma ustava i diktatorski prezidijalni režim. Sumnjiva je i žurba sa kojom se sada reaguje: 2700 sudija je otpušteno jednim potezom pera - a oni nemaju ništa sa insceniranjem puča. I to je izgleda duže planirano.

Nordvest cajtung (Oldenburg)

Erdogan je u nedjelju imao trenutak iskrenosti: zahvalio je bogu za diletantsku akciju oficira. Sada ima izgovor da s jedne strane razbije posljednje bastione sekularnog kemalizma u pravosuđu i armiji, i, s druge strane, da uništi mistično-intelektualni pokret Gulena.

Predsjednik je krvavo ozbiljan: sada valja uništiti političke protivnike. Već se govori o uvođenju smrtne kazne. Ukoliko se to desi, neće pomoći ublažavanje situacije: vize bi morale biti ukinute, a pregovori o pristupu EU - prekinuti.

Švebiše cajtung (Ravensburg)

Šta misliti o šefu države koji o puču protiv sebe govori kao o božjem poklonu, a loše orkestriran pokušaj prevrata koristi da bi izvršio brutalne čistke u svojoj zemlji?

Redžep Tajip Erdogan je poslije krvave noći u petak najavio osvetu. A ona bi trebalo da pogodi sve koji ne misle kao on. Ne samo pučiste. Ovaj predsjednik gura svoju zemlju na rub građanskog rata.

Zemlja krvari kada se profesori otpuštaju, a kritičke novinske redakcije zatvaraju, kada se državni tužioci i sudije koji ne slede AKP - šalju u pustinju.

Folksštime (Magdeburg)

Erdogan je zapravo reagovao kontrapučem i želi da pretvori svoju zemlju u islamski obojenu diktaturu, što je protiv ustava. Ni to što on kao predsjednik praktično vlada državom, nije u skladu sa zakonom. To može da se dopada neobrazovanom seoskom stanovništvu. Ali, među zapadno orijentisanom elitom u Istanbulu i drugim velikim gradovima, poslije pučističkog šoka će doći do pobune.

Islamska konzervativna partija AKP će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom. Ali, najkasnije za četiri ili pet godina, sistem će kolabirati. Individualizam će, oslanjajući se na društvene mreže, oduvati srednjovjekovni duh AKP i Erdogana.

Tagesšpigel (Berlin)

Na kraju će predsjednik biti svemoćan. I to se sve dešava u zemlji koja je NATO-partner, član Saveta Evrope i pretendent na članstvo u Evropskoj uniji. Zbog toga nije prihvatljivo sve što se u Turskoj dešava. Ako se zaista još i uvede smrtna kazna, biće to krajnje vrijeme za razgovor koji bi razjasnio stvar.

Smirivanje situacije ne impresionira Erdogana. Zato mu se treba obratiti jezikom koji razumije: jasno mu reći kakve ga posljedice čekaju i kakve sankcije bi bile moguće. Erdoganu su potrebni - NATO zbog bezbjednosti i Evropa zbog privrede.

Štutgarter nahrihten (Štutgart)

Rijetko kada se olakšanje u svijetu toliko miješalo sa riječima opomene jednoj demokratski legitimisanoj vladi kao što je to sada slučaj sa turskom vladom. Njoj se šalju poruke da na svom legitimnom putu borbe protiv pučista ne zaboravi na sredstva pravne države i da ne izvrši neumjerenu odmazdu.

 

Thompson bard mržnje

Marko Perković Thompson
Marko Perković Thompson

List Neue Zuercher Zeitung piše o spornom hrvatskom muzičaru Thompsonu, povodom njegovog planiranog nastupa u gradu Schlierenu u kantonu Cirih:

Umjetničko ime "Thompson" je Marko Perković odabrao po marki automatske puške. U svojoj najpoznatijoj pjesmi "Bojna čavoglave", on kaže: "Čujte srpski dobrovoljci, bando četnici, stići će Vas naša ruka i u Srbiji. Nećete u Čavoglave, dok smi živi mi, stiće će Vas naša ruka i u Srbiji".

Švajcarski list podsjeća da je Thompsona, koji pjesmu Bojna Čavoglave intonira ustaškim pokličom "Za dom spremni" njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung 2007. nazvao "pjevačem mržnje":

Perković sebe smatra patriotom ali podvlači da je muzičar a ne političar - piše NZZ i dodaje - Muzičar Perković je proizvod krvavog rata na Balkanu devedesetih godina. Svoj hit "Bojna Čavoglave" napisao je 1992. kao vojnik. Smatra se desničarskim rokerom ne samo zbog ustaškog pozdrava. Njegove simpatije za fašistički režim dolaze do izražaja i u pjesmama "Jasenovac i Gradiška stara", u kojima je veličao ubistva ustaškog režima.

Thompson je najprije negirao da je pjevao takve pjesme, da bi to priznao nakon dvije godine, nakon što je na internet portalu index.hr objavljena jedna snimka. Rekao je da je pjesmu pjevao u znak protesta prema socijaldemokratskoj vladi.

Neue Zuercher Zeitung donosi i intervju sa istoričarem i ekspertom za istočnu Evropu Stefenom Dietrichom, koji kaže da je Thompson predstavnik ekstremnog hrvatskog nacionalizma, posebno zbog činjenice što se neke njegove pjesme odnose na NDH:

Hrvatska i danas ima poteškoća sa suočavanjem sa svojom prošlošću tokom Drugog svjetskog rata. Politika i društvo, koje Thompsom polarizira, su doboko podijeljeni. S tim u vezi ekspert Dietrich navodi primjer kada je masa na jednom koncertu Thompsona prošle godine, koji je prenosila TV, povikala: "Ubij Srbina!" i primjećuje da je ovakvo huškanje protiv srpske manjine u Hrvatskoj ostalo bez posljedica. Navodi i da postoje zakoni kojima bi se mogli kazniti svi oni koji su se pojavili u majicama sa ustaškim znakom, ali da se oni ne primjenjuju konsekventno i da odnos prema sopstvenoj istoriji nije dovoljno kritičan.

Marko Perković Thompson cepa atom
Marko Perković Thompson cepa atom

izvor: dw.com-19407065